Eveniment
VIDEO: Tragica poveste a lui Carl Filtsch, micul geniu din Sebeș care i-a impresionat pe Chopin şi Liszt
Tragica poveste a lui Carl Filtsch, micul geniu din Sebeș. Carl Filtsch, născut la Sebeș, este una dintre cele mai interesante şi, în acelaşi timp, tragice apariţii din istoria muzicii saşilor transilvăneni şi o personalitate notabilă a muzicii romantice a veacului al XIX-lea.
Din păcate pentru lumea muzicală, Carl Filtsch a murit la doar 15 ani, în 1845, la Veneţia, răpus de o boală incurabilă.
În semn de omagiu, municipiul Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, organizează vineri și sâmbătă, un eveniment dedicat memoriei muzicianului Carl Filtsch (1830-1845), considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt.
Carl Filtsch a început să cânte la pian de la vârsta de 3 ani, îndrumat de tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeșul Săsesc.
În 1837, tatăl său l-a dus la Viena, unde l-a prezentat Curții Imperiale, unde a ajuns să fie coleg de educație muzicală și de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.
Carl reușește să aducă muzica lui Chopin la Curtea Regală Britanică și i se prezice un viitor grandios, un “al doilea Mozart”.
În 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin la Paris. Și de aici începe o poveste tristă a unui copil genial.
A avut un destin încununat de succes, copilul devenind o personalitate notabilă a muzicii clasice. Încă de la o vârstă fragedă, talentul său a impresionat nume consacrate ale muzicii, precum Chopin şi Liszt.
Carl Filtsch din Sebeș, considerat un geniu al muzicii clasice europene, la 15 ani
A câştigat admiraţia marilor compozitori Chopin şi Liszt, care i-au fost profesori, iar el, la rândul său, a compus 8 opere spectaculoase.
În amintirea copilului-minune născut în Sebeş, producătorul video Cătălin Cădan şi echipa sa au realizat un film, pe care îl puteți vedea mai jos:
Micul pianist „Povestea lui Carl Filtsch” from Cătălin Cădan on Vimeo.
Muzica sa a răsunat în sălile de bal ale împăratului Ferdinand I al Austriei sau ale tinerei regine Victoria.
Micuţul Carl a început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor (preot) evanghelic în Sebeşul Săsesc.
Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.
A debutat în public în februarie 1841 la ”Wiener Musikverein”.
Succesul său răsunător a fost continuat într-un turneu din Budapesta până la Sibiu.
În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin la Paris.
Pentru o vreme Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch.
De la el a rămas o altă frază celebră: „Dacă micuţul acesta va începe să cânte în turnee, va trebui să-mi închid prăvălia”.
Chiar şi Chopin a făcut o remarcă după ce Carl Filtsch a interpretat unul din concertele pentru pian compuse de el: „Dumnezeule, ce copil. Până acum, nimeni nu m-a înţeles aşa ca el…”
Toate revistele muzicale din Viena, Paris şi Londra au publicat numeroase recenzii.
Tragica poveste a lui Carl Filtsch: Destin tragic cauzat de tuberculoză
Din păcate, în scurt timp a fost obligat să anuleze turneele planificate în toată Europa.
Filtsch s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia.
După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, şi o ultimă şedere pe timpul verii în Transilvania şi la Viena, el s-a întors la Veneţia.
Acolo a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani.
Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia.
Din cele treisprezece compoziţii cunoscute din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, s-au putut găsi până nu demult în Europa doar opt.
Abia la sfârşitul anului 2005, printr-o întâmplare excepţională, prin intermediul muzicologului şi pianistului american Ferdinand Gajewsky de la Universitatea Harvard s-a putut descoperi ceea ce se consideră astăzi întreaga operă a lui Carl Filtsch.
Aceasta a fost obţinută de la un strănepot al lui Joseph, fratele lui Carl, sir Francis Loring Gwyne Ewans din Londra.
Astfel, întreaga moştenire, cuprinzând 25 de lucrări, a fost făcută publică.
În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News