Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Pianul Călător” ajunge DUMINICĂ la Alba Iulia. Va rămâne doi ani la Casa de Cultură a Sindicatelor. Alte EVENIMENTE din 2016

Publicat

horia mihail „Pianul Călător” ajunge din nou la Alba Iulia, unde va rămâne timp de 2 ani. Primul spectacol va avea loc duminică de la ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor.

„Duminică ajunge la Alba Iulia pianul care va sta 2 ani. Este un proiect realizat împreună cu Societatea Română de Radio. Va fi montat la Casa de Cultură din Alba Iulia și o să-l folosim pentru toate evenimentele în care poate fi folosit. Abia aștept să creăm evenimente în care acest pian poate să fie utilizat. Este un pian de concert cu coadă și este estimat la 15.000 de euro, fiind marca Steinway”, a declarat primarul Mircea Hava.

Pianul Călător” este deja un brand și un eveniment muzical foarte așteptat al fiecărei primăveri, atât de spectatorii din marile orașe, unde există filarmonici și săli de concerte încăpătoare, cât și de cei din orașele mici, unde astfel de evenimente au loc foarte rar. În unele dintre aceste localități se petrec chiar mai rar decât în altele, pentru că ele nu beneficiază de un pian de concert.

De fapt așa s-a și născut Turneul “Pianul călător”, organizat de Radio România și ajuns acum la a VI-a ediție. Din dragostea pentru muzică și public, dar și din necesitate.

După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziție pianele de concert aflate în patrimoniul său, acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente. De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, un alt pian va rămâne pentru următorii ani la Alba Iulia.

Până a ajunge însă în acest oraș, Horia Mihail și pianul de concert vor mai putea fi ascultați, cu recitaluri dedicate exclusiv muzicii lui Chopin, la Slatina, Caracal, Drobeta Turnu-Severin și Turda. În fiecare localitate, pianul va sosi cu o maşină pusă la dispoziţie de Senia Music, va fi coborât de o echipa specializată, montat şi acordat.

‘’Călătoriile acestea, alături de piane, înseamnă foarte mult pentru mine. A cânta în oraşe mici, în care nu există piane de concert este o mare bucurie, pentru că aici, cu precădere, vezi încântarea de pe feţele oamenilor. Eu cred că aşa atragem spectatori spre sala de concert, nu aducând copiii cu forţa în săli, ci mergând în întâmpinarea lor”, a spus Horia Mihail.

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori.

Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o partedin bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

Anul acesta vor fi o serie de evenimente culturale ce vor fi puse în scenă prin colaborarea cu Radio România prin Centrul Cultural Media și Municipiul Alba Iulia.

Primul astfel de eveniment este „Pianul Călător, în 8 mai, urmat de „Flautul fermecat” în 24 mai, în data de 9 septembrie „Vioara lui Enescu” ajunge la Alba Iulia, iar în 15 octombrie va avea loc „Duelul Viorilor: Stradivarius vs. Guarneri”.

Vezi integral CALENDARUL EVENIMENTELOR la Alba Iulia în 2016: Festivaluri, concerte, concursuri și spectacole

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ana

    sâmbătă, 07.05.2016 at 22:43

    Cat costa biletul de intrare?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax