Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CALENDARUL EVENIMENTELOR la Alba Iulia în 2016: Festivaluri, concerte, concursuri și spectacole


Publicat

piata cetatii concert Alba Fest 2015_imagini aeriene craiu_4Din luna mai a acestui an, la Alba Iulia se deschid porțile Cetății pentru zeci de evenimente, concerte și diferite spectacole care să încânte albaiulienii și să atragă turiștii. De la începutul verii și până când Moș Crăciun ne va vizita din nou, în Cealaltă Capitală, aproape fiecare sfârșit de săptămână va fi special. 

Alba Fest, Sărbătoarea Muzicii, Festivalul Roman Apulum au început deja să fie pregătite de administrația locală. Alte exemple sunt Festivalul Internațional de Teatru, de Jazz sau de Folk, dar şi competiţii noi sau concerte de muzică corală, cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Un astfel de concert va avea loc pe 26 aprilie, la Alba Iulia.

Faţă de oferta pentru albaiulieni şi turişti de anul trecut, s-a încercat găsirea unor formule mai atractive pentru unele dintre festivaluri, dar şi variante noi, cum este, de exemplu, Citadel Skate Ride, organizat la Skate Park sau Adventure Air Soft Contest, în zona Mamut.

Vezi şi EVENIMENTELE anului 2016, organizate de Primăria Alba Iulia. Buget de peste 600.000 de euro şi două competiţii noi

De asemenea, weekendurile vor fi animate de spectacole şi demonstraţii militare prezentate de Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului.

CALENDARUL evenimentelor organizate de Primăria Alba Iulia în 2016

Concert extraordinar de Sfintele Sărbători Pascale – Corul „Accoustic”: 22 martie

catedrala romano catolicaÎn săptămâna dinaintea Paştelui Catolic, marţi, 22 martie 2016, albaiulienii şi turiştii sunt invitaţi la un concert extraordinar susţinut de coral de cameră Accoustic, condus de dirijorul Daniel Jinga. Evenimentul “Coral Accoustic” va avea loc de la ora 18.00, la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia.

Corul de cameră “Accoustic” a fost înființat în primăvara anului 2003 la inițiativa unui grup entuziast de muzicieni, conduși de dirijorul Daniel Jinga. Repertoriul corului cuprinde atât piese renascentiste, muzică sacră, muzica popoarelor, cât și muzica contemporană, pop-jazz și a-cappella.

 

Concert extraordinar de Sfintele Sărbători Pascale – Corul „Madrigal”: 26 aprilie

catedrala credinciosi_1Cu ocazia Sărbătorilor Pascale ortodoxe, pe 26 aprilie, la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia, de la ora 18.00, sunteţi invitaţi la un concert extraordinar al Corului “Madrigal”.

Corul Madrigal este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală.

În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte nivele, corul a fost inclus pe lista valorilor patrimoniului imaterial al UNESCO.

Vezi şi 22 martie şi 26 aprilie: CONCERTE extraordinare la Alba Iulia, cu ocazia Sărbătorilor Pascale 2016, susţinute de Corul „Madrigal” şi grupul „Accoustic”

MAI 2016

Festivalul RomanFestivalul Roman Apulum: 6-8 mai
„Mai mult de două mii de ani de istorie, comprimați într-un week-end. Te așteptăm cu ateliere antice, lupte de gladiatori, târguri de sclavi, dansurile nimfelor și reconstituiri ale războaielor daco-romane.”

Citeşte şi FESTIVALUL ROMAN APULUM 2016, la Alba Iulia, în weekendul 6-8 MAI. Trupe de reenactment din Italia şi Bulgaria, invitate la eveniment

 

pian clapePianul Călător: 8 mai, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia

Ideea „Pianului călător” a început în 2011 și s-a concretizat în ore și ore de recitaluri mai mult decât ofertante. Trebuie doar să uitaţi că în afara sălii de concert şi în tumultul secolului XXI pragmatismul domneste fără drept de apel şi, indiferent de vârsta pe care o aveţi, să vă lăsaţi inundaţi de culorile romantismului, care se pare că vor supravieţui atâta timp cât nu vom ajunge sa vedem lumea în alb şi negru.

Citeşte FOTO: „Pianul călător” al virtuozului Horia Mihail, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. A interpretat compoziţii ale lui Brahms, Liszt şi Schumann

skateboardBASTION SKATE SESSION: 14-15 mai, în Cetatea Alba Carolina, Bastion Skate Park

Alba Iulia, Aleea Sfântul Capistrano, nr. 1

Este locaţia pentru competiţie. Rideri de skate, role, bmx sau trotinetă vin la Alba Iulia pentru a dovedi cât de sus pot sări din bank.

 

(P) Haine și încălțăminte sport pentru orice sezon pe FashionSport.ro. Peste 40.000 de articole sportive de la 900 de branduri renumite. Adidași și îmbrăcaminte pentru alergare, tricouri, treninguri,  adidași pentru tenis, îmbrăcăminte pentru fitness , ghete fotbal , haine și pantofi pentru golf de la mărci ca Adidas, Jack and Jones, Nike, Pierre Cardin, Puma, Londsdale, Under Armour, Brithish Knights, New Ballance, Karrimor, Soul Cal, Everlast, Dunlop, Kangol, Vans etc.

Flautul fermecat: 24 mai, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia

flautul fermecatCinci flaute. Cinci flaute fermecate vor putea fi admirate de spectatori la a cincea ediție a turneului național susținut de Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail.

Și pentru că de fiecare dată trebuie să ne surprindă cu ceva, la acest nou turneu, Ion Bogdan Ștefănescu ne propune sa învățăm nu mai puțin de cinci nume japoneze diferite, toate asociate cu flautele sale: deja celebrul flaut de aur marca Muramatsu, flautul de lemn Yamaha, un flaut piccolo – Yamada, flautul alto – Sankyo și un flaut bas – Kotato, toate aceste mărci fiind cap de serie pe plan mondial.

Pentru cei care participă prima oară la o astfel de demonstrașie de magie instrumentală, cu siguranță seara pe care o vor petrece alături de cele cinci flaute fermecate, de Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail va rămâne un reper între momentele de emoșie artistică pe care le-au trăit vreodată.

piata cetatii concert Alba Fest 2015_imagini aeriene craiu_7ALBA FEST: 27-29 mai

Alba Fest® devine un reper pentru existența orașului, intens în bună măsură datorită artiștilor care participă.

Invitați efervescenți și mereu autentici oferă an de an un show fascinant, menit să aducă un omagiu exuberanței.

Un reper pentru existența orașului, intens în bună masură datorită artiștilor care participă, dar și prin legătura deosebită cu spectacolele de stradă cu care albaiulienii s-au obișnuit în ultimii ani. Marius Moga este cel care a făcut acest eveniment cunoscut în 2014, în toată țara, cu Alba Fest by Marius Moga.

Citeşte şi Primăria Alba Iulia: 30.000 de oameni s-au distrat la Alba Fest. Record de participare la cea mai importantă sărbătoare a oraşului

Administraţia locală a rezervat acestui eveniment un buget estimat la 450.000 lei.

IUNIE 2016

Cetatea Copiilor: 1 Iunie, Cetatea Alba Carolina, Piața Cetății

IMG_1368Un nou prilej de bucurie pentru prichindei, dar şi pentru cei care încă nu au uitat ce înseamnă joaca, prinde contur în fiecare an în Cetatea Alba Carolina. Festivalul Cetatea Copiilor este un eveniment unic în România.

Organizatorii au dorit de fiecare dată să atragă atenţia asupra unei teme fundamentale: joaca în aer liber – o necesitate pentru toţi copiii.

Citeşte şi FOTO: Alba Iulia a devenit CETATEA COPIILOR. Tărâm de basm cu jocuri, karaoke, concursuri şi surprize pentru copii şi părinţi

 

aida de verdi Sărbătoarea Muzicii: 24-26 iunie

În Cetatea Alba Carolina, reîncepe Dominația Sunetului!

Sărbătoarea Muzicii înseamnă că știți să alegeți ce ascultați și știti să vă bucurați de muzică în starea ei de grație și în formă ei cea mai avansată și mai elevată.

Un week-end eminamente muzical, 3 seri de super concerte, asta se va întampla în Cetatea Alba Carolina – Sărbătoarea Muzicii, un eveniment muzical excepțional.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: „Traviata”, un spectacol de excepție, în aer liber, la Sărbătoarea Muzicii 2015 de la Alba Iulia. Focuri de artificii pe cerul Cetăţii

 

IULIE 2016

Feeric Fashion Days: 16- 17 iulie

Feeric Fashion DaysPrezentări de modă, ateliere de fotografie, de machiaj și hairstyle și multe alte surprize îi așteaptă pe toți cei care vor să vadă cum un oraș se poate transforma și prin modă.

Alba Iulia și-a făcut intrarea triumfală în aceasta nișă importantă, prin prima ediție a Festivalului Feeric Fashion Days, desfășurată în 2014, în Cetatea Alba Carolina și devenită deja un reper în zona fashion.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Creații pline de senzualitate și feminitate la a doua Gală a Feeric Fashion Days de la Alba Iulia

 

AUGUST 2016

rowmania alba iulia_26 iulie 2015_8 Rowmania: 7 august

Marele campion Ivan Patzaichin vă invită, cu mic, cu mare, să vă înscrieți în competiţia de vâslit în canotci de 10+1.

Un eveniment care face valuri la propriu, pe Mureș și care se desfășoară la nivel național.

Citeşte şi FOTO: ROWMANIA 2015 la Alba Iulia. Echipa ISU a câştigat competiţia de vâslit pe râul Mureş şi merge în finala de la Tulcea

 

Expoziţia Chinologică Internaţională: 13-14 august

DSC_0317Cetatea Alba Carolina devine pentru două zile locul de întâlnire al campionilor, indiferent de rasă sau talie.

Evenimentul oferă șansa proprietarilor de câini să-și evalueze cei mai buni prieteni într-o atmosferă inedită.

Câini cu certă valoare chinologică din țări europene se întâlnesc pentru a disputa cel mai râvnit trofeu: Supreme Best In Show.

De anul trecut, evenimentul se bucură de patronajul Casei Regale a României, sub tutela căreia s-a înființat Asociația Chinologică din România.

 

suflet de romanSuflet de Român: 14-15 august

Suflet de Român este un eveniment folcloric, care adună împreună slujitori ai cântecului străbun, autentic și veșnic.

Portul, cântecul și jocul românesc sunt dăruite din toată inima de cei mai iubiți artiști ai României.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: Regal folcloric la Alba Iulia pentru peste 1500 de „suflete” de români. Lansare de album cu muzică tradițională din Apuseni

 

airsoftAdventure Airsoft Contest: 20 august

Adrenalină, acțiune, suspans, echipă – Cel mai nou sport: AIRSOFT.
Cele mai bune 6 echipe se înfruntă pentru supremație la „Adventure Airsoft Contest”.

 

 

 

mircea cartarescu, dilema vecheFestivalul „Dilema Veche”: 26-28 august

La Festivalul “Dilema veche” poţi trăi o experienţă memorabilă, într-un week-end cultural care aduce la un loc scriitori, artişti şi muzicieni invitaţi să ne lămurească dilemele, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina.

Trei zile de cultură, dezbateri, poezie, literatură, film, teatru, muzică, dans, meşteşuguri şi expoziţii desfăşurate între zidurile Cetăţii, festivalul oferă locuitorilor din Transilvania, dar şi „dilematicilor” de pretutindeni, prilejul unui weekend cultural într-un spațiu inedit, la care accesul este liber.

O experienţă unică aduce la un loc mai multe domenii ale culturii şi artelor, concentrate pe parcursul unui sfârşit de săptămână. Poţi oricând să vezi un film, un spectacol sau să asişti la un concert. Dar numai la Festivalul Dilema veche poţi interacţiona, timp de trei zile, cu scriitorii, artiştii şi muzicienii invitaţi, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina.

SEPTEMBRIE 2016

Vioara lui Enescu: 9 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor

vioaraVioara Guarneri, numită și “Catedrala”, își va etala acordurile impunătoare într-un spectacol care a depășit deja ca faimă granițele României.

Gabriel Croitoru alături de pianistul Horia Mihail, traduc sunetul viorii lui Enescu la Alba Iulia în acorduri seducătoare și emoționante.

 

 

 

skirt bike biciclete mamut Mamut Bike Race: 10 septembrie

Un nou concurs de ciclism? Nu. E mai mult de atât. Este un nou mod de a împrieteni mișcarea cu explorarea unei noi piste numită de pasionați Transalpina bicicliștilor, de a contopi aventura cu autodepășirea.

 

 

 

OCTOMBRIE 2016

Sărbătoarea Încoronării: 15 octombrie

incoronareAlba Iulia a fost, este şi va continua să fie un partener apropiat al Familiei Regale de care ne leagă, pe lângă conştiinţa unui trecut comun şi dorinţa unui viitor construit pe elemente fundamentale redutabile.

Loialitatea, statornicia, tăria, răspunderea, iubirea, generozitatea – simbolurile Casei Regale sunt elemente ce contribuie la păstrarea cursului firesc al vieţii istorice și patrimoniului ancestral din orașul Unirii.

 

 

Duelul Viorilor: Stradivarius vs. Guarneri, 15 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor

enescuLa început a fost ideea de „duel”. S-au ales cele mai preţioase arme: viorile Stradivarius şi Guarneri, s-au stabilit cei mai aleşi combatanţi: violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, dar şi un arbitru: pianistul Horia Mihail, iar lumea a fost anunţată că, la ceas de seară, va putea asista la o adevarata batălie concertistica pe sunet şi armonie.

Armele: Vioara Stradivarius „Pachoud” construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam.

Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul naţional ”George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

 

DECEMBRIE 2016

oameni, 1 decembrie Festival de România: 30 noiembrie – 1 Decembrie

Vino să trăiești și să sărbătorești cea mai importantă zi a românilor, la Alba Iulia, în Cealaltă Capitală.

Să arătăm tuturor că de aici a început totul și că aici totul e ca la început: spiritul românesc descătușat, liber și mereu învingător.

 

Serbările Iernii: 5-24 decembrie

Cei mici își primesc darurile de la Moș, cei mari își încălzesc sufletele cu un colind și-un vin fiert. Împreună ne bucurăm de luminile Cetății care ne binecuvântează sărbătorile.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Cristian

    miercuri, 02.03.2016 at 17:48

    Unde sunt „zecile de evenimente” despre care a-ti pomenit la inceputul articolului, ca eu am numarat doar 18. La propriu. Daca vreti „zeci de evenimente” pe bune mergeti la Cluj sau la Sibiu, acolo chiar se intampla. Pe deasupra, vad ca lipseste din calendar Alba Iulia Music & Film Festival. Era destul de bun, cu toate ca filmele erau de la mediocru spre foarte slabe.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

27 ianuarie: 75 de ani de la eliberarea Lagărului de la Auschwitz. Povestea unei fotografii care a șocat lumea

Publicat

27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului și este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului.

Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară.

La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a altor milioane de persoane de alte naționalități, de către regimul nazist german.

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

Irina Berenstein şi-a văzut părinţii, bunicii şi şapte fraţi intrând pe uşa camerei de gazare de la Auschwitz.  Fiică a unui bijutier, Irina, născută Aron, originară din Alba Iulia, a fost deportată la vârsta de 20 de ani, în martie 1944. A scăpat ca prin minune.

Citește povestea ei: Femeia din Alba Iulia care a supraviețuit infernului de la Auschwitz. Povestea tristă a Irinei Berenstein

În prezent, şapte state comemorează Holocaustul: Austria, Germania, Marea Britanie, Israel, Italia, România şi Statele Unite. Adică 3.6 % din totalul membrilor ONU. Rusia, succesor legal al fostei URSS şi membru permanent al Consiliului de Securitate, nu comemorează Holocaustul. Nici China sau Franţa, de asemenea membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

În Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului se aduc aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marşuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului.

Sunt gesturi simbolice, cărora li se adaugă Memorialele Holocaustului “Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de instituţii din marile oraşe ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care ţin vie amintirea victimelor genocidului.

Această fotografie îl arată Istvan Reiner, în vârstă de 3-4 ani, din Miskolc, Ungaria, luat din ghetou înainte de a fi deportat în lagărul de moarte de la Auschwitz.

A murit în camera de gazare în 1944, la câteva zile după fotografie.

⁣⁣În momentul în care fotografia a fost făcută, el nu știa încă ce soartă îl aștepta; a pozat fericit pentru aparatul foto, așa cum ar face orice băiat de vârsta lui.

Zâmbetul lui va aminti pentru totdeauna lumii, cum arată imaginea pură a inocenței.

Sursă: TVR.ro, Facebook – WeRemember

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Noi recomandări OMS pentru îngrijirea pacienților diagnosticați cu COVID-19 și a celor cu simptome după vindecare

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis marţi noi recomandări clinice pentru îngrijirea pacienţilor diagnosticaţi cu boala COVID-19, inclusiv a celor care prezintă simptome persistente după vindecare, şi a sugerat totodată utilizarea unor doze mici de anticoagulante pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge, informează Reuters.

„Celelalte lucruri din îndrumare care sunt noi sunt acelea că pacienţii cu COVID-19 care se află acasă ar trebui sa utilizeze pulsoximetria, prin care se măsoară nivelurile de oxigen, astfel încât să se poată afla dacă (starea de sănătate) se deteriorează într-o oarecare măsură acasă şi s-ar impune mai bine îngrijire spitalicească”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă, la Geneva.

OMS a recomandat medicilor să îi aşeze pe pacienţi pe burtă pentru a îmbunătăţi fluxul de oxigen, a adăugat Harris.

„De asemenea, recomandăm utilizarea anticoagulanţilor în doze mici pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge în vasele de sânge. Sugerăm utilizarea mai degrabă a unor doze mici deoarece dozele mai mari pot conduce la alte probleme”, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Ea a adăugat că o echipă de experţi independenţi condusă de OMS, aflată în prezent în oraşul Wuhan din centrul Chinei, unde au fost depistate primele cazuri umane, în decembrie 2019, va ieşi din carantină în următoarele două zile pentru a-şi continua, alături de cercetătorii chinezi, activitatea asupra originilor virusului.

Harris nu a dorit să comenteze pe marginea informaţiilor privind unele întârzieri în livrarea unor vaccinuri în Uniunea Europeană. Ea a declarat că nu deţine informaţii specifice în acest sens, precizând că prioritatea OMS a fost ca lucrătorii sanitari din toate ţările să fie vaccinaţi în primele 100 de zile ale anului.

AstraZeneca, care a dezvoltat vaccinul său împreună cu Universitatea Oxford, a informat vineri Comisia Europeană că nu va putea livra cantităţile de doze convenite iniţial până la sfârşitul lunii martie, notează Reuters.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Vârsta standard de pensionare, redusă cu 2 ani pentru persoanele din zonele Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Roșia Montană și Zlatna

Publicat

turn Ampelum Zlatna drona 2

Cetățenii care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare, respectiv în localitățile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană și Zlatna sau pe o rază de 8 kilometri în jurul acestora beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare. 

„Poate nu prezintă foarte mult interes, dar nu pot să fac abstracție de faptul că cei care au muncit o viață întreagă, unii în condiții extrem de dificile, merită din partea statului român mai mult.

Am avut o discuție cu Directorul executiv al Casei Județene de Pensii Alba, doamna Cornelia Miclea, pe tema aplicării unui amendament pe care l-am transpus anul trecut în articol de lege.

Este vorba de Legea nr. 207/2020 pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care lista localităţilor din România în care cetățenii se pot pensiona cu 2 ani mai devreme, fără a fi penalizaţi, care a fost extinsă.

Astfel, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate şi pe o rază de 8 km în jurul localităților Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană și Zlatna, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

Pentru o informare corectă și eficientă a potențialilor beneficiari din cele 4 orașe și 17 comune din Județul Alba, vor fi organizate în perioada imediat următoare întâlniri cu primarii din aceste zone, reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Alba și ai Casei Județene de Pensii Alba”, a scris marți deputatul PNL de Alba, Florin Roman, pe pagina de Facebook.

Reamintim faptul că prin Legea nr. 207 din 18 septembrie 2020 a fost modificat alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice astfel:

„(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, respectiv în localitățile Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localitățile Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, localitățile Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Roșia Montană și Zlatna din județul Alba, localitățile Victoria și Făgăraș din județul Brașov, localitatea Galați din județul Galați, localitățile Ciulnița și Slobozia din județul Ialomița, localitățile Brazi și Ploiești din județul Prahova, localitățile Iacobeni și Vatra Dornei din județul Suceava, localitățile Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș, localitățile Berbești și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”, se precizează în documentul citat.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Germania ar putea interzice zborurile internaționale din cauza COVID. Merkel reproșează guvernului că a pierdut controlul

Publicat

Guvernul de la Berlin discută reducerea până aproape la zero a zborurilor internaţionale care aterizează în Germania, pentru a preveni răspândirea în această ţară a mutaţiilor mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2, a declarat marţi ministrul german de interne Horst Seehofer ziarului Bild, conform căruia cancelarul Angela Merkel a reproşat propriului său guvern că ”a pierdut controlul” asupra pandemiei, relatează agenţiile DPA, Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

”Pericolul reprezentat de aceste mutaţii ale virusului ne obligă să luăm în considerare măsuri chiar şi mai drastice”, a explicat Seehofer. ”Acestea includ controale mai stricte la graniţe, mai ales la frontierele cu regiunile de mare risc, dar şi o diminuare a traficului aerian aproape la zero, la fel cum face în prezent Israelul”, a indicat oficialul german, adăugând că ”populaţia, care în Germania acceptă restricţii (antiepidemice) importante, aşteaptă de la noi să o protejăm cât mai bine posibil în faţa unei explozii a numărului cazurilor” de COVID-19.

Conform publicaţiei Bild, cancelarul Angela Merkel i-a solicitat acestuia în weekend, la o reuniune cu uşile închise cu deputaţii din partidul ei, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), să examineze posibile măsuri menite să reducă pătrunderea în Germania a variantelor de coronavirus detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

De asemenea, scrie Bild, Merkel le-a reproşat membrilor guvernului că au ”pierdut controlul” asupra pandemiei. ”Trebuie să fim mai stricţi, altfel ne întoarcem unde am fost cu 14 zile în urmă”, a avertizat ea, referindu-se la numărul cazurilor de COVID-19, care sub efectul măsurilor de lockdown a scăzut recent în Germania la sub 10.000 pe zi, deşi numărul deceselor se menţine la aproximativ o mie zilnic.

Bild mai notează că Merkel a criticat şi călătoriile efectuate de cetăţenii germani în afara ţării. ”De ce nu putem interzice călătoriile ?”, a întrebat Merkel, apoi sugerând ea însăşi diminuarea traficului aerian, potrivit participanţilor la acea reuniune.

Şefa guvernului german a cerut joi, la o conferinţă de presă despre situaţia epidemiologică în Germania, ca toate eforturile să se concentreze pe evitarea răspândirii mutaţiilor coronavirusului SARS-CoV-2, pentru a evita un al treilea val epidemic, şi a insistat că orice decizie de reactivare a vieţii publice trebuie luată cu mare atenţie.

Vorbind marţi la Forumul Economic de la Davos, Merkel a avertizat ”că viteza cu care am reacţionat a lăsat mult de dorit”. ”Digitalizarea insuficientă a societăţii noastre” şi procedurile birocratice reprezintă au fost fost cele mai mari puncte slabe ale Germaniei în gestionarea pandemiei.

Acele trei mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2 implică un risc foarte ridicat pentru Europa, întrucât ele sporesc transmisibilitatea virusului, a avertizat de asemenea joi Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), care îndeamnă statele UE să impună restricţii antiepidemice mai stricte, nicidecum să le relaxeze, să intensifice testarea şi mai ales activitatea de secvenţiere pentru a identifica noile mutaţii.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate