Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PIAS, platforma informatică din asigurările de sănătate are probleme tehnice: Serviciile medicale se acordă offline, pe hârtie

Publicat

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) are probleme. Este vorba despre platforma folosită de medicii de familie din România, care înregistrează toate documentele emise către pacienți. 

Mai exact toate serviciile medicale sunt acordate pacienților, off-line, pe hartie și nu mai sunt înregistrate în sistem.

Deși medicii au anunțat că sistemul are probleme Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a făcut abia marți seara (14 noiembrie) un anunț.

Reprezentații CNAS au precizat într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției că platforma are probleme.

” vă informăm că începând cu data de 13.11.2023 sunt în derulare activități specifice pentru remedierea disfuncționalităților apărute, iar pe perioada de indisponibilitate a PIAS, începând cu data de 08.11.2023, sunt aplicabile dispozițiile legale mai sus menționate, urmând ca prin ordin al președintelui CNAS să fie stabilită procedura de transmitere în PIAS a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale acordate off-line în această perioadă, a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale acordate off-line anterior producerii disfuncționalităților, care aveau termen de transmitere în această perioadă, precum și a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale acordate în luna octombrie 2023, care aveau termen de raportare în luna noiembrie 2023 și care nu au putut fi raportate”, au transmis aceștia.

Până la remedierea problemelor tehnice serviciile se vor acorda doar off-line au anunațat reprezenții CNAS.

Sistem informatic învechit

Problema nu este una nouă și a mai fost întâlnită în 2023.

Sistemul informatic al asigurărilor sociale de sănătate este subdimensionat şi construit pe tehnologii şi echipamente învechite.

CNAS aminteşte că a iniţiat un proiect pentru redimensionarea şi retehnologizarea sistemului informatic, care va fi realizat cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Până la implementarea proiectelor de redimensionare şi retehnologizare a întregii platforme informatice, sistemul de stocare şi prelucrare a datelor va fi extins astfel încât să putem îmbunătăţi timpii operaţionali”, se arată în comunicat.

CNAS recomandă furnizorilor de servicii medicale ca, în conformitate cu prevederile legale, până la remedierea disfuncţionalităţilor să înregistreze serviciile prestate în modul off-line.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax