Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Plângere penală pe numele Primăriei Baia de Arieș: Depozit ilegal de gunoaie acoperit cu pământ. Cum se apără primarul orașului

Publicat

Reprezentații Gărzii de Mediu Alba au făcut o plângere penală pe numele Unității Administrativ Teritoriale Baia de Arieș, în urma unei  descinderi la o groapa ilegală de gunoi de le malul râului Arieș.

Controlul la depozitul ilegal de gunoi a fost făcut după ce un activist de mediu a făcut mai multe sesizări la primărie, iar admistrația locală în loc să ridice gunoiul, a preferat să îl îngroape.  Activistul a apelat până la urmă la o televiziune națională pentru a arăta dezastrul ecologic din zonă.

Jurnaliștii de la ProTv au chemat Garda de Mediu Alba, iar apoi alături de șeful instituției, Dănuț Hălălai au mers la primarul din Baia de Arieș, Traian Pandor.

A doua zi, reporterii s-au întors la groapa de gunoi, unde au descoperit că gunoiul a fost făcut movile și incendiat. La fața locului se afla și un angajat al primăriei alături de un localnic, care au spus că ei au fost chemați de alți cetățeni care au observat focul. Vezi mai multe aici: VIDEO: Depozit ilegal de gunoi, îngropat de autorități, la Baia de Arieș. Plastic descoperit în peștii din râul Arieș

Garda de Mediu Alba, plângere penală împotriva Primăriei Baia de Arieș

Plângerea penală a fost depusă de Garda de Mediu Alba, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni pentru acoperirea gunoiului cu pământ și pentru incendierea deșeurilor, a declarat Dănuț Hălălai, șeful instituției pentru alba24.ro.

Contactat de reporterii alba24.ro, primarul din Baia de Arieș a oferit o serie de explicații cu privire la situația depozitării ilegale a deșeurilor pe malul râului Arieș.

Primarul din Baia de Arieș: ”ce să fac, suportăm consecințele”

În primul rând groapa ilegală de gunoi din zona respectivă nu este una nouă, oamenii fiind obișnuiți să arunce gunoiul în zona respectivă: ”gunoiul cred că e perindat acolo de la Revoluție” a spus primarul din Baia de Arieș.

”Situația este una neplăcută, ce să fac suportăm consecințele acum” a mai spus primarul cu privire la plângerea penală făcută pe numele instituției de către Garda de Mediu Alba.

Acesta a spus că a trimis o echipă să ecologizeze zona. De asemenea a mai precizat că deși orașul Baia de Arieș se află în asociația Salubris și că a fost scos la licitație publică serviciul de ridicare a gunoiului, nici o firmă nu s-a prezentat, deoarece nu este rentabil în zona munților să ridice gunoiul și să îl transporte la o groapă special amenanjată.

Mai mult de atât, acesta a spus că la scurt timp după ce Garda de Mediu Alba a fost în control, cineva a adus gunoi din județul vecin, din Cluj și l-a aruncat în zona respectivă.

Angajații primăriei au găsit mai multe facturi între rezidurile aruncate și au sunat la persoana în cauză. Acesta a spus că este din Cluj și că a plătit o firmă care să vină și să îi facă curat în apartament și să ridice gunoiul.

Din câte se pare firma a ridicat gunoiul, dar a mers la Baia de Arieș și a aruncat gunoiul la groapa ilegală. Traian Pandor a spus că rezidurile în cauză au fost ridicate din zonă și duse la o groapă de gunoi.

De asemenea a spus că în zona respectivă vor fi montate camere de supraveghere și o barieră pentru a opri aruncările ilegale de gunoi.

Autoritățile locale știau de groapa de gunoi clandestină

Totul a început după ce Radu Stoica, un activist de mediu, a făcut mai multe sesizări la primăria Baia de Arieș și în mediul online cu privire la existența gropii de gunoi clandestine, plină cu PET-uri și alte reziduri.

După sesizările făcute de activistul de mediu, autoritățile locale nu au curățat zona de gunoaie, ci au venit cu un strat de pământ peste, apoi au trecut peste cu buldo excavatorul.

După ce repoterii de la ProTV s-au deplasat la Baia de Arieș, inspectorii Gărzii de Mediu Alba, în frunte cu șeful instituției, Dănuț Hălălai, au mers la fața locului.

Dănuț Hălălai a precizat că primăria este proprietara terenului unde sunt îngropate gunoaiele și că cel mai probabil va primi o amendă, dar se va face și o plângere penală și că de asemenea toate deșeurile trebuie ridicate trebuie duse la o groapă de gunoi.

În fața Gărzii de Mediu Alba și a reporterilor, primarul din Baia de Arieș, liberalul Traian Pandor, a recunoscut că el a cerut nivelarea terenurilor și automat îngroparea deșeurilor, însă nu a știut că este infracțiune și că se pedepsește.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 07.09.2022 at 14:16

    Cred că această Gardă de Mediu este o instituţie, bineînţeles politizată la maxim, care funcţioneză în cadrul clădirii în care se află. Nişte trântori.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax