Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Planuri pentru Alba Iulia – „Oraş pentru oameni”. Spaţii verzi, locuri amenajate pentru pietoni şi biciclete, parcări noi şi cu taxă


Publicat

hava

Mircea Hava_1Primarul Mircea Hava a dezvăluit, miercuri, o parte dintre planurile pe care le are administraţia locală pentru municipiul Alba Iulia în următoarea perioadă. După consultări cu specialişti, peisagişti şi arhitecţi, acesta spune că este vorba despre un nou concept şi anume „Alba Iulia – un oraş pentru oameni”. Se referă la o serie de investiţii în oraş, astfel încât „prioritate” să aibă pietonii, bicicletele şi spaţiile verzi, iar maşinile … „mai uşor”.

La capitolul spaţii verzi, primarul spune că până în toamnă vor fi cumpărate până la 250 de plante perene, arbuşti şi pomi care să completeze peisajul oraşului, 150 urmând să fie plantate în Cetate, iar zona din apropierea magazinului „Unirea”, care este acum în modernizare, va deveni din primăvară „un model pentru ceea ce înseamnă verde într-o zonă urbană”.

Reamintim că, deocamdată, cel puţin, gazonul plantat acolo s-a uscat la câteva zile după montare, însă primăria se asigură că la sfârşitul lucrărilor totul va arăta cum trebuie.

Citeşte şi FOTO: Modernizările din zona Tudor Vladimirescu din Alba Iulia ar putea fi terminate în iulie. STADIUL lucrărilor din centrul oraşului

Oamenii trebuie să se simtă bine peste tot în oraş. Cum este în Cetate şi în şanţuri, aşa să fie şi în rest: verde, băncuţe, loc de stat să bei o bere, o cafea, un suc, ca în oraşele europene„, spune Hava. Primarul susţine că „oraşul pentru oameni” înseamnă în principal spaţii amenajate pentru pietoni, plimbări pe jos sau cu bicicleta, spaţii verzi şi locuri pentru terase.  Menţionează de asemenea că trebuie îmbunătăţite serviciile de restaurant şi cazare, chiar dacă sunt şi exemple bune la Alba Iulia.

În schimb, a readus în discuţie problema parcărilor cu taxă la Alba Iulia, serviciu suspendat din 2012. Este vorba despre locurile de parcare publice, pentru care albaiulienii şi ceilalţi şoferi nu plătesc în prezent tarife pe oră şi nu despre locurile rezervate de locatarii blocurilor. Susţine că „ne gândim foarte serios la ceea ce înseamnă parcarile taxate”, menţionând că ar putea fi o modalitate de „disciplinare” pe spaţiul public.

Reamintim că o iniţiativă similară a fost „testată” câteva zile în Cetatea Alba Carolina – taxă de acces cu maşina – însă în prezent aceasta nu se percepe.

Citeşte şi Taxarea parcării în Cetatea Alba Iulia, SUSPENDATĂ. Staţiile vor fi mutate şi se va mai monta un aparat, în interiorul spaţiului istoric

„Cu maşinile, mai uşor… O să începem o acţiune cu parcatul pe trotuar”, mai spune Mircea Hava. Cu alte cuvinte, primăria pregăteşte acţiuni de sancţionare a celor care parchează în spaţii interzise. De asemenea, a amintit şi de planuri pentru amenajarea unor parcări subterane sau supraterane, însă trebuie găsite resurse financiare astfel că realizarea lor este de durată. Ca zone posibile pentru astfel de investiţii a amintit centrul oraşului (între magazinul Elvila şi blocul Petrom) şi „în locul lui G2”, cunoscut ca Blocul „Turturica”.

Tot la capitolul reorganizări în oraş, primarul Mircea Hava s-a referit la Parcul Unirii, din faţa catedralei, care ar urma să fie transformat dacă se construieşte Monumentul Unirii.

„Să vedem ce se întâmplă cu centenarul (aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 la Alba Iulia) şi Monumentul Unirii. Alba Iulia este locul unde s-a unit toată ţara şi să înţeleagă toată ţara asta, mă refer la guvern. Monumentul Unirii îl avem: este Catedrala şi Sala Unirii, dar dacă ţara doreşte să investească şi să construiască monument, e bine, însă înseamnă transformarea a tot ce înseamna Parcul Unirii”.

Citeşte şi Construirea cu 15,38 milioane lei a Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, aprobată de Senat. Plata în tranşe, până în 2018

Nu în ultimul rând, primarul a amintit de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Extensia Alba Iulia, la care se înscriu anual peste o sută de studenţi şi pentru care primăria face demersuri  privind acordarea unor spaţii pentru cursuri.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Amenajarea unui teren din Alba Iulia pentru construcția de locuințe ANL, din nou la licitație. Alei, parcări și utilități

Publicat

Primăria Alba Iulia reia licitația pentru amenajarea de alei carosabile, trotuare, parcări, spații de odihnă și petrecere a timpului liber și asigurarea utilităților (apă – canal) pe un teren aflat pe strada Lalelelor, unde în prezent se află în construcție două blocuri ANL.

Față de prima licitație, lansată în luna mai, valoarea estimată a realizării proiectului și a execuției lucrărilor a scăzut cu peste 540.000 de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat joi, 17 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o nouă licitație pentru achiziția serviciilor de proiectare faza PAC (DTAC) +PT+DDE+CS, asistenta tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor pentru obiectivul „Viabilizare amplasament pentru construcția de locuințe pentru tineri destinate închirierii – strada Lalelelor Nr. 97A , etapa I, bloc 1 și 2 – Amenajări exterioare, lucrări necesare pentru asigurarea cu utilități (apă-canal)”.

Valoarea totală estimată este de 1.688.700 de lei, fără TVA.

Reamintim faptul că prima licitație, lansată la sfârșitul lunii mai, a fost anulată pentru „Abateri grave de la prevederile legislative care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”.

Valoarea contractului era estimată la suma de 2.232.138 de lei, fără TVA.

Potrivit studiului de fezabilitate, proiectul are drept scop viabilizarea terenului pentru construirea de locuințe pentru tineri destinate închirierii, care se derulează în colaborare cu Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).

Prin Planul Urbanistic Zonal (PUZ) – aprobat prin HCL nr. 47/28 februarie 2014, art. 14, s-a propus construirea a 728 de apartamente și funcțiuni complementare aferente.

Ulterior, conform HCL nr. 188/26 mai 2017, art. 14, a fost aprobată modificarea PUZ-ului aprobat în 2014, corelat cu HCL nr. 197/26 mai 2017 privind transmiterea în administrarea către Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a unui imobil (teren) situat administrativ în municipiul Alba Iulia, strada Lalelelor, nr. 2 în suprafață de 4.137 mp, pentru construirea unui cămin studențesc pe amplasamentul blocurilor nr. 32 și 33, din PUZ-ul inițial, astfel numărul de unități locative reducându-se cu 60 de apartamente.

Terenul care face obiectul proiectului este un teren viran, la ora actuală fiind neîngrijit și plin de bălării, o perioadă fiind folosit pentru depozitarea diferitelor materiale care aparțineau Primăriei.

Deoarece și în municipiul Alba Iulia ca și în alte zone din țară există un deficit de spațiu locativ și în special pentru tineri și familii tinere este necesară construirea acestor tipuri de locuințe accesibile tinerilor.

Pe lângă acestea este necesară și amenajarea spațiilor aferente acestora (locuri de joacă, alei pietonale, parcări, spații de odihnă și petrecere a timpului liber, etc.) pentru a se asigura un mediu cât mai plăcut și sănătos.

Proiectul de viabilizare a terenului pentru construire locuințe pentru tineri presupune realizarea aleilor carosabile pentru accesul auto în zonă, amenajarea trotuarelor pentru separarea traficului auto de cel pietonal, rezolvarea scurgerii apelor pluviale prin realizarea unei canalizări pluviale, realizarea iluminatului public și a branșamentelor pentru blocul care va fi construit în zonă de către ANL, amenajarea unui loc de joacă pentru copii, plantații și mobilier urban (băncuțe, coșuri de gunoi, rastel de biciclete) și a platformei pentru amplasarea pubelelor pentru colectarea gunoiului menajer.

Astfel, prin proiect se propune:

  • realizarea unui sistem rutier nou la aleile carosabile, trotuare și parcări
  • colectarea apelor pluviale – prin pante longitudinale și pante transversale vor fi dirijate spre bordură iar de acolo prin gurile de scurgere vor fi evacuate în canalizarea pluvială proiectată
  • aducerea la cotă a căminelor de la rețelele existente în zonă
  • mărirea siguranței în exploatare prin realizarea de marcaje longitudinale și transversale (treceri de pietoni), montarea indicatoarelor de reglementare a circulației
  • montare mobilier urban (coșuri de gunoi, băncuțe, rastel de biciclete)
  • plantații: arbori și arbuști și refacerea zonelor verzi afectate de lucrări
  • realizarea unui loc de joacă pentru copii și a unui spațiu pentru odihnă

  • realizarea iluminatului public, la ora actuală fiind foarte deficitar
  • branșarea blocului care va fi construit de către ANL  în zonă la utilități (electricitate, apă, canalizare menajeră, gaze naturală)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Nodul rutier de la Sebeș va fi finalizat în iulie. Ministrul Transporturilor: Vor fi gata și bretelele spre Deva și spre Sibiu

Publicat

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că nodul de la Sebeş, care face legătura între A10, DN1 şi A1, va fi gata în iulie.

“Încă un anunţ: nodul de la Sebeş – care face legătura între A10, DN1 şi A1 – va fi gata în iulie, conform promisiunii constructorului.

Aici va fi o finalizare a nodului în două etape. În prima fază, pe 15 iulie, vor fi terminate bretelele dinspre Deva, iar la final de iulie cele dinspre Sibiu”, potrivit lui Cătălin Drulă.

Totodată acesta a adăugat că are promisiuni din partea constructorului, Asocierea condusă de Aktor, că și lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda, tronsonul dintre Alba Iulia și Aiud, va fi dat în folosință în acest an.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

”Trans-Salina” din județul Alba, asfaltată în procent de peste 50%. În zona Ocnișoara va fi construit și un ștrand cu apă sărată

Publicat

Trans-Salina, o șosea din județul Alba, a fost asfaltată în proporție de peste 50%, iar drumul modernizat va ajunge la două sate aproape complet depopulate.

Unul dintre ele este Ocnișoara, care este amplasat pe un masiv de sare.

Autoritățile vor să pună în valoare bogăția din adâncuri și să amenajeze acolo un ștrand sărat, în stil rustic.

Cei 14 săteni care mai trăiesc în Ocnișoara, nu credeau că vor apuca ziua în care vor vedea asfalt la ei în sat.

”Acum e domnie, asfaltul la poartă. Ne retragem aici, ne place să lucram în grădină, să cosim, liniște”, a declarat Iulica, fiica unei localnice, pentru stirileprotv.ro.

Finanțarea este asigurată prin PNDL 2, beneficiar fiind Primăria Lopadea.

Modernizarea drumului comunal Ciuguzel – Ocnişoara – Overdem costă aproximativ 8 milioane de lei şi va reprezenta, practic, salvarea celor două sate aflate pe cale de dispariţie.

La Ocnişoara mai locuiesc doar 14 oameni, iar la Overdem mai sunt circa 35 de locuitori.

Populaţia a scăzut foarte mult în ultimii zeci de ani ca urmare a imposibilităţii oamenilor de a ajunge sau ieşi din aceste sate în perioadele cu ploi sau în perioada iernii.

Drumul de pământ devenea practic imposibil de utilizat, iar oamenii erau blocaţi aici.

Un calcul simplu arată un cost de aproximativ 163.000 de lei (circa 32.000 de euro) pe cap de locuitor, în ceea ce priveşte investiţia în modernizarea drumului. Autoritățile spun însă că drumul va redeschide rute turistice și va duce la dezvoltarea zonei

Contractul în valoare de 8.005.328,13 de lei este derulat de societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA.

Ștrand rustic

Investiția în drum a comunei Lopadea Nouă, va fi dublată de una a Consiliului Județean Alba, bazată pe existența unui masiv de sare în acel loc.

Este vorba despre construirea unui ștrand rustic.

”La Ocnișoara se va face un fel ștrand rustic, cum există la Ocna Sibiului. Acolo există niște lacuri cu apă sărată și Consiliul Județean Alba va investi în acea zonă, în tot ceea ce privește utilitățile și amenajarea. Sperăm ca undeva pe anul viitor, pe final, să fie gata. Acum se lucrează la proiect pentru rețeaua de apă” a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

Președintele instituției, Ion Dumitrel, a declarat la rândul său că la începutul lunii iulie va fi lansat proiectul pentru amenajarea viitoarei investiții.

De asemenea, tot aici se remarcă prezența unui câmp de 3 ha numit „saramură” și o fântână purtătoare de apă sărată, ce izvorăște în permanență de sute de ani.

Fauna și flora ne încântă privirile de fiecare dată. Aici cerbul și căpriorul pot fi văzuți în mediul lor natural.

Mii de specii rare de plante, animale și insecte dau culoare locului. În imediata apropiere este locul de naștere a ariei protejate „Pajiștile lui Suciu”( sit de importanță comunitară) ce conservă habitate naturale de tip: Pajiști stepice, Păduri dacice de stejar și carpen și Tufărișuri.

Sursă foto: Marius Hațegan

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a primit Crucea Patriarhală de la Arhiepiscopul Irineu

Publicat

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a primit duminică, Crucea Patriarhală, o distrincție onorifică acordată de Biserica Ortodoxă. 

Distincția i-a fost acordată lui Ion Dumitrel de Arhiepiscopul de Alba Iulia Irineu, ”ca semn al prețuirii și binecuvântării Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare depusă în slujba Bisericii și societății pe parcursul anilor”.

Evenimentul a avut loc duminică, după liturghie, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

Citește și: CALENDAR CREȘTIN ortodox, luna IUNIE 2021: TOATE sărbătorile din Cireșar trecute în Calendarul Bisericesc

Sursă foto: Reintregirea.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate