Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Planuri pentru Alba Iulia – „Oraş pentru oameni”. Spaţii verzi, locuri amenajate pentru pietoni şi biciclete, parcări noi şi cu taxă

Publicat

hava

Mircea Hava_1 Primarul Mircea Hava a dezvăluit, miercuri, o parte dintre planurile pe care le are administraţia locală pentru municipiul Alba Iulia în următoarea perioadă. După consultări cu specialişti, peisagişti şi arhitecţi, acesta spune că este vorba despre un nou concept şi anume „Alba Iulia – un oraş pentru oameni”. Se referă la o serie de investiţii în oraş, astfel încât „prioritate” să aibă pietonii, bicicletele şi spaţiile verzi, iar maşinile … „mai uşor”.

La capitolul spaţii verzi, primarul spune că până în toamnă vor fi cumpărate până la 250 de plante perene, arbuşti şi pomi care să completeze peisajul oraşului, 150 urmând să fie plantate în Cetate, iar zona din apropierea magazinului „Unirea”, care este acum în modernizare, va deveni din primăvară „un model pentru ceea ce înseamnă verde într-o zonă urbană”.

Reamintim că, deocamdată, cel puţin, gazonul plantat acolo s-a uscat la câteva zile după montare, însă primăria se asigură că la sfârşitul lucrărilor totul va arăta cum trebuie.

Citeşte şi FOTO: Modernizările din zona Tudor Vladimirescu din Alba Iulia ar putea fi terminate în iulie. STADIUL lucrărilor din centrul oraşului

Oamenii trebuie să se simtă bine peste tot în oraş. Cum este în Cetate şi în şanţuri, aşa să fie şi în rest: verde, băncuţe, loc de stat să bei o bere, o cafea, un suc, ca în oraşele europene„, spune Hava. Primarul susţine că „oraşul pentru oameni” înseamnă în principal spaţii amenajate pentru pietoni, plimbări pe jos sau cu bicicleta, spaţii verzi şi locuri pentru terase.  Menţionează de asemenea că trebuie îmbunătăţite serviciile de restaurant şi cazare, chiar dacă sunt şi exemple bune la Alba Iulia.

În schimb, a readus în discuţie problema parcărilor cu taxă la Alba Iulia, serviciu suspendat din 2012. Este vorba despre locurile de parcare publice, pentru care albaiulienii şi ceilalţi şoferi nu plătesc în prezent tarife pe oră şi nu despre locurile rezervate de locatarii blocurilor. Susţine că „ne gândim foarte serios la ceea ce înseamnă parcarile taxate”, menţionând că ar putea fi o modalitate de „disciplinare” pe spaţiul public.

Reamintim că o iniţiativă similară a fost „testată” câteva zile în Cetatea Alba Carolina – taxă de acces cu maşina – însă în prezent aceasta nu se percepe.

Citeşte şi Taxarea parcării în Cetatea Alba Iulia, SUSPENDATĂ. Staţiile vor fi mutate şi se va mai monta un aparat, în interiorul spaţiului istoric

„Cu maşinile, mai uşor… O să începem o acţiune cu parcatul pe trotuar”, mai spune Mircea Hava. Cu alte cuvinte, primăria pregăteşte acţiuni de sancţionare a celor care parchează în spaţii interzise. De asemenea, a amintit şi de planuri pentru amenajarea unor parcări subterane sau supraterane, însă trebuie găsite resurse financiare astfel că realizarea lor este de durată. Ca zone posibile pentru astfel de investiţii a amintit centrul oraşului (între magazinul Elvila şi blocul Petrom) şi „în locul lui G2”, cunoscut ca Blocul „Turturica”.

Tot la capitolul reorganizări în oraş, primarul Mircea Hava s-a referit la Parcul Unirii, din faţa catedralei, care ar urma să fie transformat dacă se construieşte Monumentul Unirii.

„Să vedem ce se întâmplă cu centenarul (aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 la Alba Iulia) şi Monumentul Unirii. Alba Iulia este locul unde s-a unit toată ţara şi să înţeleagă toată ţara asta, mă refer la guvern. Monumentul Unirii îl avem: este Catedrala şi Sala Unirii, dar dacă ţara doreşte să investească şi să construiască monument, e bine, însă înseamnă transformarea a tot ce înseamna Parcul Unirii”.

Citeşte şi Construirea cu 15,38 milioane lei a Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, aprobată de Senat. Plata în tranşe, până în 2018

Nu în ultimul rând, primarul a amintit de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Extensia Alba Iulia, la care se înscriu anual peste o sută de studenţi şi pentru care primăria face demersuri  privind acordarea unor spaţii pentru cursuri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax