Actualitate
Construirea cu 15,38 milioane lei a Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, aprobată de Senat. Plata în tranşe, până în 2018
Senatorii au aprobat miercuri alocarea celor 15, 388 milioane lei pentru construirea Monumentului Marii Uniri de la 1918 la Alba Iulia. Proiectul va ajunge în atenţia Camerei Deputaţilor, pentru aprobare finală şi ar mai putea suferi modificări.
În forma aprobată la Senat cu 107 voturi “pentru” şi doar două voturi “împotrivă” şi 9 abţineri, proiectul prevede că suma de 15.388.700 lei va fi alocată în tranşe egale, în perioada 2015-2018.
Proiectul a aprimit aviz negativ la Comisia de buget, pe motiv că “nu au fost îndeplinite procedurile administrative prealabile construirii monumentului, că nu există un proiect al acestuia avizat de Ministerul Culturii, iar aprobarea unei sume fără fundamentare a proiectului nu este posibilă”.
Odată aprobată de Senat, iniţiativa ajunge în atenţia Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.
În anii ’90, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, concurs reluat în 2008, prin care a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei, care presupune realizarea unui monument de piatră de peste 20 de metri înălţime, sub forma unei cruci.
Reamintim că, pe lângă primărie, la nivel local s-au prefectul de Alba şi Nicolae Popa, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean de Iniţiativă, pentru demersuri la Ministerul Culturii şi la Ministerul Finanţelor Publice în vederea realizării acestui obiectiv, respectiv finanţarea şi edificarea Monumentului Marii Uniri.
În baza avizului Ministerului Culturii, administraţia locală din Alba Iulia a promovat PUZ-ul “Ansamblul Memorial al Marii Uniri” în octombrie 2012. Prima iniţiativă a realizării monumentului care să ilustreze un moment decisiv în realizarea unităţii nationale a fost în 1993. Concursul naţional de creaţie a fost câştigat de sculptorul Mihai Buculei, care va construi monumentul.
În luna iunie 2013, monumentul a fost prezentat de către arhitecții Stelian Fleschin și Hedviga Călin, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu și prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer. Aceștia precizau atunci că au fost obținute toate avizele de la Ministerul Culturii, necesare începerii construcției, urma să se elaboreze documentația tehnico-economică și studiul de fezabilitate, însă costurile nu erau estimate.
Monumentul ar urma să fie amplasat în parcul din faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, probabil în apropierea fântânii arteziene. Grupul de inițiativă estimase la vremea respectivă că monumentul ar urma să coste 3-4 milioane de lei însă Parlamentul a decis să aloce 15,38 milioane lei, de cinci ori mai mult.
AICI detalii despre planurile pentru Monumentul Marii Uniri la Alba Iulia.
Construirea unui nou monument al Unirii, contestată de unii istorici
Construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia este criticată de unii istorici, dar şi de reprezentanţi ai administraţiei, care susţin că există deja două monumente simbol ale Marii Uniri: Sala Unirii şi Catedrala Reîntregirii.
Citeşte şi REPORTAJ: SALA UNIRII din Alba Iulia. Locul unde delegații din toate colțurile Transilvaniei au votat UNIREA cu ȚARA
Citeşte şi RESTAURAREA Sălii Unirii din Alba Iulia. Parteneriat între CJ ALba şi Universitate pentru renovarea completă a clădirii până în 2018
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
th
miercuri, 04.03.2015 at 21:11
….patru rame nude iesite din pamant care se pupa cu drag………UNDE SUNT ARTISTII PLASTICI ????…..
….dupa 100 de ani numai atat putem ???? sau cineva o face intentionat……pacat de banii care se investesc intr-o asemenea „capodopera”………O SA FIM DE RASU-PLANSU………imi este rusine de pe acum….ma simt deja umilita…….