Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Plata contribuției la Sănătate, obligatorie la PFA-uri în 2024, chiar dacă venitul este zero. Alte modificări fiscale din 2025

Publicat

Plata contribuției la Sănătate, obligatorie la PFA-uri în 2024, chiar dacă venitul este zero sau foarte mic. Alte modificări fiscale vor intra în vigore din 2025. 

Persoanele care au activități independente trebuie să plătească CASS chiar dacă realizează venituri mai mici, sau nu au deloc, în 2024.

Alte modificări fiscale precizează că plata impozitului, a CAS și CASS se va plăti din 2025 până la data de 25 mai, potrivit Hotnews, care citează revista Ministerului de Finanțe.

Lucrurile s-au schimbat în privința activităților independente – PFA în 2024: se va plăti impozit, CAS și CASS (până pe 25 mai).

Citește și ANAF va impune din oficiu CAS și CASS persoanelor fizice care nu au depus Declarația unică. Cum arată decizia

În revista Ministerului de Finanțe, o angajată ANAF a explicat unele noutăți în privința acestui lucru,.

Ea a menționat faptul că persoanele care au activități independente trebuie să plătească CASS chiar dacă realizează venituri mai mici, sau nu au deloc.

În prezent, la CASS (sănătate) avem acum plafoanele de 6-60 de salarii. Dacă ai depășit 6 salarii minime, dar ești sub 60, plătești 10% la suma respectivă.

Plata contribuției la Sănătate, obligatorie la PFA-uri în 2024

„Ca regulă generală, chiar dacă persoana fizică a realizat în anul 2024 venituri din activităţi independente sub 6 salarii minime brute pe ţară, aceasta datorează CASS la acest plafon minim (datorează CASS de minimum 1.980 lei)”, e rezumatul pe care Luminița Iancu Tomșa, șef serviciu în cadrul ANAF, îl face în revista Finanțe Publice și Contabilitate a Ministerului de Finanțe cu privire la noutățile fiscale legate de activitățile independente / PFA.

În 2024, salariul minim luat în calcul pentru plata contribuțiilor este de 3.300 lei.

Cu alte cuvinte, se va achita 10% la venitul câștigat între 19.800 – 198.000. Pentru cei care au mai mult de 198.000 lei, suma maximă de plată rămâne plafonată la 19.800 lei.

Excepții

Sunt totuși unele excepții pe care le menționează angajata ANAF. Adică în ce condiții nu plătești acel minim de 1.980 lei ca PFA.

Diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate nu se datorează în cazul în care, în anul fiscal 2024, persoana fizică a realizat venituri și din:

– salarii şi asimilate salariilor la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile;

sau cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), amintite mai sus, pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, respectiv:

  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • venituri din asocierea cu o persoană juridică
  • venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
  • venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
  • venituri din investiţii;
  •  venituri din alte surse.

În situaţia în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice realizează venituri din contracte de activitate sportivă de la mai mulţi plătitori de venituri şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută la sursă este mai mare decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară (198.000 lei), acestea au obligaţia recalculării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, prin depunerea declaraţiei unice – Capitolul I până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor (25 mai 2025).

Pentru diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate rezultată în plus, în urma recalculării, persoana fizică are obligaţia calculării, declarării şi plăţii impozitului pe venit;

În situaţia în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice obţin, din una sau mai multe surse de venit, venituri din activităţi independente, în vederea determinării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de plată se ia în calcul contribuţia reţinută la sursă de către plătitorii de venituri din contracte de activitate sportivă.

CASS pentru venituri de la bursă, dobânzi bancare și dividende

În plus, veniturile din investiții (bursă, dobânzi bancare, dividende etc.) sunt tratate distinct, nu se mai adună cu celelalte sume din activități independente.

Deci se va achita CASS separat pentru ele, ca pentru 6, 12 sau 24 de salarii minime.

Există și unele excepții, iar una dintre ele o reprezintă salariații care câștigă cel puţin 6 salarii minime brute pe ţară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pintilie Crenguța

    sâmbătă, 13.07.2024 at 19:38

    Nu mi se pare corect sa plăteasc la stat ținând cont ca eu nici nu am activ PFA-ul nu am niciun veni cu sa plătească din ce bani voi sunteți bolnavi??

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate