Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Ploaia de praf a venit din Sahara. Garda de Mediu a făcut verificări la firmele de pe platforma industrială din Sebeş

Publicat

12795551_10208824249393672_4434551389720097329_n Municipiul Sebeș și alte zone din județul Alba au avut parte, luni seara, de un fenomen neobișnuit. O ploaie de praf care s-a depus pe stradă și peste mașini și a speriat localnicii, care erau convinși că este vorba despre funingine de la societățile din Sebeș.

Şeful Gărzii de Mediu Alba, Dănuț Hălălai spune că în urma sesizărilor venite din partea cetățenilor s-au făcut controale la societățile comerciale din oraș şi s-a constatat că nu a fost vorba despre poluare sau funingine, ci despre un  nor încărcat cu praf saharian care a lăsat urme vizibile în diferite zone ale României. 

O echipă a Gărzii de Mediu Alba s-a deplasat luni în municipiul Sebeș pentru a afla care este sursa „ploii cu rumeguş” care i-a speriat pe cetățeni. În urma controalelor s-a constatat faptul că este vorba despre un nor cu praf saharian și nu despre poluare de la societățile care își desfășoară activitatea în zonă.

„În jurul orei 19.00 am fost contactați de către un cetățean din Sebeș în legătură cu ceea ce privește o poluare în oraș. Ne-am deplasat în oraș și am făcut controale la întreprinderile care se ocupă cu prelucrarea lemnului, Kronospan, Schweighofer și altele. În urma acestor controale nu am depistat nicio încălcare a legislației privind protecția mediului, la niciuna dintre societăți. Pe urmă am primit un telefon din zone destul de îndepărtate, respectiv Tăuț, Aiud, Ocna Mureș și Alba Iulia. Ne-am informat și am căutat sursa acestei ploi și am depistat că acestă sursă nu este de la o societate comercială care poate să polueze, deoarece arealul era foarte mare. Citind presa, am văzut că și la Arad au apărut astfel de fenomene, ceea ce mă duce la concluzia că a apărut din cauza unei furtuni de nisip saharian”, spune șeful Gărzii de Mediu Alba, Dănuț Hălălai.

VEZI: ȘTIREA TA pe ALBA24: Ploaie de praf și microparticule de rumeguș la Sebeș. Stația de monitorizare a calității aerului arată că e „BUN”

UPDATE: Miercuri, 2 martie, reprezentanții Kronospan Sebeș au transmis următoarele precizări:

„În seara de 29 februarie, în oraşul Sebeş şi în alte oraşe din Ardeal şi Banat, a avut loc un fenomen meteo extrem rar întâlnit în România, fiind vorba de o ploaie cu noroi.

În urma sesizărilor telefonice a cetățenilor din Sebeș din data de 29.02.2016, în jurul orelor 21.00, domnul Dănuț Hălălai, comisar șef al Gărzii de Mediu Alba, însoțit de Mircea Stoia și Paraschiva Adam, comisari ai Gărzii de Mediu s-au prezentat la intrarea principală a SC Kronospan Sebeș SA, cerând să verifice imediat câteva sectoare din Departamentul Producție. Au fost vizate în principal sectoarele de tocare și uscare a lemnului. Comisarii GNM au fost însoțiți pe platforma Kronospan de personalul autorizat, unde au efectuat verificări în toate locațiile cerute.

În urma verificărilor efectuate, s-a ajuns la concluzia ca poluarea accidentală reclamată de cetățenii municipiului Sebeș nu provine din procesul de producție și nici de pe platforma Kronospan Sebeș.

Comisarii GNM au părăsit sediul Kronospan Sebes în jurul orei 22.30.

harta praf sahara Conform declarației de presă a ANPM, poluarea nu a fost cauzată de activitatea companiilor din zona industrială, ci provine din concentrația de praf saharian care a ajuns în după-masa zilei de 29 februarie deasupra țării noastre.

Fenomenul din seara zilei de 29 februarie 2016 este cauzat de un nor de nisip Saharian care a ajuns în Europa în jurul zilei de 21 februarie – în Portugalia şi Spania, 23 februarie – nordul Spaniei şi Franţa. (sursa: NASA).

Cantităţile uriaşe de praf, aduse de vânturile foarte puternice SCIROCCO, au ajuns în Peninsula Balcanică şi Europa de Est la sfârşitul lunii februarie, conform SKIRON”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Albaiulean

    marți, 01.03.2016 at 17:54

    Sahara?! Sa muriti voi. Pot sa fiu inmormantat azi, caci am fost facut CRETIN pe fata.

  2. Mogul

    joi, 03.03.2016 at 15:14

    Buna explicatia. Ramane sa ne lamureasca Garda de mediu si unde merge „praful” de la Kronospan.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax