Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PNL cere Grup Corint să corecteze urgent GREȘEALA de pe Clopotul Unirii, inaugurat în Piața Cetății din Alba Iulia

Publicat

Greșeala prin care s-a denaturat conținutul actului care a oficializat Marea Unire de la 1918, Rezoluția Marii Adunări Naționale, a început să provoace reacții și în rândul politicienilor. „Tara Românească”, care a înlocuit în fals „Tara Ungurească” ce s-a unit cu România în 1 Decembrie, inscripționată de pe Clopotul Unirii din Piața Cetății din Alba Iulia, i-a revoltat pe liberalii din Alba Iulia și i-a determinat să solicite remedierea urgentă a situației.

Citiți și: REZOLUȚIA MARII UNIRI de la 1918, SCRISĂ GREȘIT pe clopotul inaugurat în Piața Cetății. „Opțiunea” artistului falsifică istoria

În urma articolului publicat de ziarul Alba24.ro și preluat de presa centrală, PNL Alba Iulia a ținut să își facă public dezacordul față de această situație și solicită oficial firmei care s-a ocupat de monumentele istorice din Cetate, să rectifice urgent greșeala. Vă prezentăm textul integral trimis de PNL Alba Iulia:

„PNL Alba Iulia a luat act de faptul că, din motive încă neelucidate, pe clopotul din bronz din Cetatea Alba Carolina, care simbolizează Marea Unire de la 1918, s-a redactat o inscripție greșită, care denaturează istoria națională și riscă să pună într-o lumină negativă momentul istoric de la 1 decembrie 1918. Pe clopot se vrea a fi citată rezoluția Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, însă citarea este inexactă. Astfel, dacă în documentul original se arată că „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor ….“, pe monumentul amplasat în piața din fața Universității „1 Decembrie 1918” (monument dezvelit de primarul Mircea Hava în 30 noiembrie a.c.), apare „Țara Românească” în loc de „Țara Ungurească”, așa cum este în textul oficial. Acest fapt a fost sesizat deja de mai mulți cetățeni și de către mass-media locală și fie că este vorba de o greșeală a persoanei care a realizat monumentul, fie că este vorba de lipsa de informații privind textul Rezoluției Marii Uniri, PNL Alba Iulia cere firmei Grup Corint, care a realizat proiectul de renovare a zonei istorice, sau Primăriei Alba Iulia, ca beneficiar al lucrărilor, ca situația să fie de urgență remediată. Ca partid național, PNL consideră că nu este normal ca, tocmai la Alba Iulia, textul rezoluției Marii Adunări Naționale de la 1 decembrie 1918 să fie denaturant și, mai mult, într-un spațiu public”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. bono

    miercuri, 04.12.2013 at 18:58

    Hai sictir PNL … va bagati si voi acum in seama! De ce nu ati facut sesizarea acum o saptamana cand au aparut primele stiri! Ati mirosit deja o oportunitate de campanie ieftina!
    Mai bine ramaneti la nivelul „omului mareilor pro(i)ecte”!

  2. Robin Hood

    miercuri, 04.12.2013 at 20:23

    La fel de false sau neadevarate sunt si panourile cu individul ala care se lauda cu o autostrada care nu exista in momentul de fata. Daca sunt atat de vigilenti acesti pnl-isti, de ce nu au luat aceeasi pozitie si la mesajul fals si mincinos al colegului lor de partid care ne minte cu nerusinare pe afisele in care se afiseaza pe sine( narcisistul din el a simtit nevoia, probabil sa isi vada mutra) cu minutele pe care le castigam alegand o AUTOSTRADA FICTIVA pana la Cluj. Aratati-mi ACUM autostrada care leaga Alba de Cluj si ma duc pe jos!!! E simplu sa pui un panou electoral cu ceva ce nici macar nu ai inceput sa realizezi!!! ASTA E POLITICA???

  3. Buglea

    miercuri, 04.12.2013 at 20:27

    Acolo trebuie folosita denumurea populara de Ardeal sau chiar Transilvania, nicidecum „tara ungureasca” pt ca ar insemna un neadevar istoric, dar nici tara romaneasca pt ca ar fi o gresala geografica care te-ar duce cu gandul la Muntenia!

    • h_laca

      marți, 04.02.2014 at 14:39

      Mare istoric mai esti si tu! Cand Rezolutiunea vorbeste de Tara Ungureasca, vorbeste despre acele teritorii ale Regatului Maghiar unde au trait romani, cum ar fii Aradul, Bihorul, Satu Mare, Salaj. Aceste judete au facut parte din Ungaria pana in 1920.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax