Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Poliţia va putea reține persoane pentru verificarea identității, maxim 12 ore. Guvernul schimbă legea pentru a preveni abuzurile

Publicat

Guvernul vrea să modifice perioada în care o persoană poate reținută la sediul Poliție pentru a-i fi verificată identitatea. Legea a ajuns la Senat.

Astfel, o persoană va putea sta la secția de Poliție, pentru a-i fi verificată identitatea, 8 ore, cu posibilitate de prelungire la cel mult 12 ore, conform unui proiect legislativ iniţiat de Guvern și pentru care Comisia pentru apărare din Senat a dat, luni, raport de admitere.

„Este o modificare legislativă extraordinar de importantă, cred eu că se impunea.

Este şi o solicitare a Avocatului Poporului pentru că această zonă a conducerii persoanei la secţia de Poliţie nu era foarte bine reglementată, exista posibilitatea unor abuzuri din partea instituţiilor statului.

Guvernul vine cu un proiect de lege astăzi, în Parlament, prin care este stabilită exact perioada în care un cetăţean poate sta într-o secţie de poliţie în vederea verificării identităţii acesteia.

Este stipulat foarte clar durata de opt ore, această durată poate fi prelungită până la maximum 12 ore.

Dacă nu se poate face identificarea în 12 ore, persoana părasește sediul poliției

În situaţia în care Ministerul de Interne, cei care sunt chemaţi astăzi să asigure ordinea şi liniştea publică, siguranţa cetăţeanului, nu pot realiza această măsură a identificării persoanei, persoana poate părăsi de îndată sediul Poliţiei”, a explicat pentru Agerpres Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat.

Ea a adăugat că legiuitorul stabileşte clar că termenul de verificare a unei persoane începe din momentul conducerii acesteia la sediul de poliţie.

„Dacă până astăzi noi nu ştiam de când curge acel termen cât timp un cetăţean poate sta într-o secţie de poliţie, iată că astăzi, prin acest proiect de lege, legiuitorul ne spune foarte clar: din momentul conducerii acestuia la sediul de Poliţie începe să curgă termenul cât timp persoana poate fi verificată pentru stabilirea identităţii acesteia”, a subliniat Pauliuc.

În baza raportului de admitere, Comisia pentru apărare va propune plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, adoptarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea articolului 36 din Legea 218/2020 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.

La acest moment, articolul 36 nu prevede niciun termen până la care o persoană poate sta la Poliție pentru a-i fi verificată identitatea.

Ce prevede acum art 36 din Legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române:

 • (1) Polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când:
 • a) în condițiile art. 34 alin. (3), nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;
 • b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
 • c) prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;
 • d) luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.
 • (2) Polițistul are obligația de a raporta șefului său ierarhic despre conducerea persoanei la sediul poliției, în cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu.
 • (3) Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale.
 • (4) Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată.
 • (5) Polițistul are obligația de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției după finalizarea activităților conform alin. (4) sau a măsurilor legale care se impun.
 • (6) Se interzice introducerea persoanei aflate în sediul poliției într-un centru de reținere și arestare preventivă.
 • (7) Dacă în cadrul verificărilor se constată existența unor indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, se procedează conform normelor de procedură penală. Dispozițiile alin. (5) și (6) nu se aplică în cazul în care s-a dispus reținerea ori arestarea preventivă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax