Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Poliţiştii şi militarii pot folosi compensaţia de chirie la plata ratei pentru locuinţă. Modificări de legislaţie

Publicat

politisti admitere

Polițiștii și militarii care îndeplinesc condițiile necesare pentru acordarea compensației lunare pentru chirie vor putea folosi această sumă de bani în vederea achitării ratei sau a unei fracțiuni din rată pentru achiziționarea unei locuințe cu credit ipotecar/imobiliar, a anunţat MAI.

Potrivit sursei citate, joi, 6 decembrie, s-a publicat în Monitorul Oficial actul normativ prin care se modifică Legea 360/2002 privind statutul polițistului, Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare și Legea 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști.

Până în acest moment, pentru a putea beneficia de compensație pentru chirie, una dintre condiții era aceea ca polițistul/militarul să nu fi deținut locuință proprietate personală în localitatea în care își desfășoară activitatea. Astfel, în locul contractului de închiriere va fi prezentat un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe, transmite MAI.

Actul normativ publicat în Monitorul Oficial prevede, de asemenea, că această compensație (pentru achitarea ratei sau a unei fracțiuni din aceasta) se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei.

La acest moment, aproximativ 22.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne beneficiază de compensație pentru chirie, suma lunară fiind de cca 9.100.000 lei. Prin aplicarea acestei modificări legislative, MAI se va încadra în același impact bugetar.

De asemenea, pe ordinea de zi a Guvernului s-a aflat vineri un proiect ce prevede modificări de acordare a compesaţiei lunare pentru chirie.

Potrivit proiectului de hotărâre se impune modificarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1867/2005 şi Hotărârii Guvernului nr. 284/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul eliminării tuturor prevederilor privind obligativitatea prezentării de către cadrele militare/polițiști a dovezii înregistrării contractelor de închiriere la organele fiscale/administraţiile financiare, ca o condiție obligatorie în vederea stabilirii dreptului acestora de a beneficia de compensația lunară pentru chirie.

Se aminteşte şi de eliminarea pentru polițiști a condiției de stabilire a reşedinţei sau a domiciliului la adresa locuinţei închiriate, condiție care nu se regăsește în cazul cadrelor militare și care exista doar în legătură cu obligativitatea prezentării de către polițiști a dovezii înregistrării contractelor de închiriere la organele fiscale/administraţiile financiare. Astfel, prin această corelare, respectiv prin distingerea modului de atribuire a locuinței din fondul locativ de stat și prin eliminarea stabilirii vizei de reședință, se asigură o condiție unitară și judicioasă pentru polițiști, în mod similar cu situația cadrelor militare.

Compensaţia lunară pentru chirie va fi calculată în raport cu solda de funcţie în plată/salariul de funcţie aflat în plată.

 

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cutremur în Vrancea, produs la adâncimea de 150 de kilometri. S-a resimțit în mai multe orașe

Publicat

c

Un seism cu magnitudinea 4 a avut loc miercuri seară, la ora 22:41, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, potrivit INFP. Datele cutremurului: a avut o magnitudine de 4 și s-a produs la adâncimea de 150 de kilometri. Inițial fusese evaluat la o magnitudine de 4,1 și a fost localizat la o adâncime de 114 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu: Femeile au mai puţine şanse de supravieţuire în cazul unui stop cardiac

Publicat

stop-cardiac-femei

Femeile care suferă un stop cardiac în afara unităţilor de îngrijiri medicale au mai puţine şanse de a fi resuscitate de martori şi de supravieţuire în comparaţie cu bărbaţii, sugerează un nou studiu citat marţi de Press Association. Cercetarea, publicată în European Heart Journal, a identificat inechităţi în ceea ce priveşte modul în care sunt […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ŞTIREA TA: Şase cai frumoşi, „la păscut” în parcarea unui supermarket din Alba Iulia

Publicat

cai parcare supermarket

O vizită la cumpărături în zona de supermarketuri de la ieşirea din oraşul Alba Iulia spre Miceşti poate aduce şi surprize celor grăbiţi să ajungă cu produsele achiziţionate acasă. Şi şoferii aflaţi în trafic pot întâlni „obstacole mobile” neaşteptate. Vorbim despre patrupedele care circulă libere pe trotuare, şosea sau în apropierea carosabilului la Alba Iulia. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO ŞTIREA TA: Curcubeu superb pe cerul oraşului Alba Iulia. Imagini inedite, după ploaia de miercuri

Publicat

curcubeu

Un curcubeu superb a putut fi observat după ploaia de miercuri după-amiaza pe cer, la câțiva kilometri de Alba Iulia, spre Drâmbar. O coloană de culori puternice a putut fi admirată minute în șir de la mare distanță. Mai mulți cititori Alba24 au fost martorii acestui eveniment și ne-au trimis fotografii. UPDATE: Cititori Alba24 au […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate