Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Poliţiştii şi militarii pot folosi compensaţia de chirie la plata ratei pentru locuinţă. Modificări de legislaţie

Publicat

politisti admitere

Polițiștii și militarii care îndeplinesc condițiile necesare pentru acordarea compensației lunare pentru chirie vor putea folosi această sumă de bani în vederea achitării ratei sau a unei fracțiuni din rată pentru achiziționarea unei locuințe cu credit ipotecar/imobiliar, a anunţat MAI.

Potrivit sursei citate, joi, 6 decembrie, s-a publicat în Monitorul Oficial actul normativ prin care se modifică Legea 360/2002 privind statutul polițistului, Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare și Legea 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști.

Până în acest moment, pentru a putea beneficia de compensație pentru chirie, una dintre condiții era aceea ca polițistul/militarul să nu fi deținut locuință proprietate personală în localitatea în care își desfășoară activitatea. Astfel, în locul contractului de închiriere va fi prezentat un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe, transmite MAI.

Actul normativ publicat în Monitorul Oficial prevede, de asemenea, că această compensație (pentru achitarea ratei sau a unei fracțiuni din aceasta) se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei.

La acest moment, aproximativ 22.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne beneficiază de compensație pentru chirie, suma lunară fiind de cca 9.100.000 lei. Prin aplicarea acestei modificări legislative, MAI se va încadra în același impact bugetar.

De asemenea, pe ordinea de zi a Guvernului s-a aflat vineri un proiect ce prevede modificări de acordare a compesaţiei lunare pentru chirie.

Potrivit proiectului de hotărâre se impune modificarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1867/2005 şi Hotărârii Guvernului nr. 284/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul eliminării tuturor prevederilor privind obligativitatea prezentării de către cadrele militare/polițiști a dovezii înregistrării contractelor de închiriere la organele fiscale/administraţiile financiare, ca o condiție obligatorie în vederea stabilirii dreptului acestora de a beneficia de compensația lunară pentru chirie.

Se aminteşte şi de eliminarea pentru polițiști a condiției de stabilire a reşedinţei sau a domiciliului la adresa locuinţei închiriate, condiție care nu se regăsește în cazul cadrelor militare și care exista doar în legătură cu obligativitatea prezentării de către polițiști a dovezii înregistrării contractelor de închiriere la organele fiscale/administraţiile financiare. Astfel, prin această corelare, respectiv prin distingerea modului de atribuire a locuinței din fondul locativ de stat și prin eliminarea stabilirii vizei de reședință, se asigură o condiție unitară și judicioasă pentru polițiști, în mod similar cu situația cadrelor militare.

Compensaţia lunară pentru chirie va fi calculată în raport cu solda de funcţie în plată/salariul de funcţie aflat în plată.

 

 

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

AIUD

ACCIDENT rutier pe DN1 între Teiuș și Aiud, în zona intersecției cu localitatea Beldiu. Trafic restricționat

Publicat

smurd

Un accident rutier a avut loc, miercuri dimineață, pe DN1, la ieșirea din Teiuș spre Aiud, în zona intersecției cu localitatea Beldiu. În accident au fost implicate 2 automobile. Traficul este restricționat. Potrivit ISU Alba, la locul accidentului intervine detașamentul Aiud cu o autospecială și 2 ambulanțe SMURD de tip B. Potrivit IPJ Alba, cauza […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Big Brother la Sebeș. Manevră periculoasă a unui șofer, filmată în trafic de camerele de supraveghere

Publicat

intersectie sebes

Un șofer a fost la un pas să producă un accident rutier, marți, în municipiul Sebeș, după ce a întors autoturismul într-o intersecție. Manevra riscantă a acestuia a fost surprinsă de o cameră de supraveghere din zonă.  „Un cetățean a reclamat indisciplina unui conducător auto în trafic, la intersecția străzii Dorin Pavel cu strada Traian. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Sindicaliştii de la Sanitas anunţă proteste pentru martie şi aprilie. De ce sunt medicii nemulțumiți

Publicat

Membrii Federaţiei Sanitas au stabilit un calendar al protestelor, care vor începe pe data de 6 martie şi vor culmina pe 3 aprilie, când se va organiza un miting de amploare în Bucureşti. Sindicaliştii din Sănătate spun că Legea Salarizării, adoptată în 2017, a dus la pierderi din venituri. „Actele normative cu caracter salarial din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Și-a amenințat soția că o taie și o dă la câini. Bărbat din Alba Iulia, condamnat de Judecătorie

Publicat

violenta femeie familie

Un bărbat din Alba Iulia şi-a ameninţat soţia, în miez de noapte, că o taie în bucăţi, cu un cuţit şi o dă la câini. Deși în timpul audierilor doi martori au declarat că soția acestuia a fost amenințată cu moartea, bărbatul nu şi-a recunoscut fapta. Mai mult în timpul anchetei, spunea că o va […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate