Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Posibile demisii, dar și justificări pentru păstrarea puterii în partid. Ce se întâmplă la PSD și USR-PLUS, după prezidențiale

Publicat

Rezultatele alegerilor prezidențiale ar putea aduce schimbări la vârful partidelor politice importante, cel puțin dacă ne referim la PSD și USR – PLUS.

Dacă Iohannis nu are o problemă cu PNL, pentru Viorica Dăncilă s-ar putea dovedi greu să își mențină funcția din fruntea PSD, în cazul unui eșec în turul al doilea. Dacă ținem cont de declarații, aceasta încearcă în prezent să limiteze pagubele în interiorul formațiunii și pare cu gândul mai degrabă la funcția de președinte al PSD.

Vezi HARTA: REZULTATE FINALE  localități din județul Alba la alegerile prezidențiale 2019

Situația este și mai grea pentru Dan Barna, care ar putea demisiona chiar astăzi, în contextul unor frământări interne în interiorul Alianței USR-PLUS.

Klaus Iohannis iese întărit după primul tur al alegerilor, pe care le-a câștigat detașat. În contextul în care liberalii sunt în Guvern, problemele lui Iohannis pentru turul al doilea sunt minime. Trebuie doar să reușească să își aducă la urne electoratul. Cu toate că a refuzat dezbaterile electorale și a avut o campanie ternă, președintele în funcție a fost preferat de cel mai mare număr de români.

Dăncilă, cu gândul la funcția din partid

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat că dacă nu ar fi intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, „ar fi fost un gest de onoare” să-și depună mandatul. Aceasta, în condițiile în care exit poll-urile arată că a câștigat locul al doilea.

„Am încredere că vom intra în turul doi. Având în vedere că exit-pollul a dat o diferență de 6 procente, e greu de acoperit acest lucru de diaspora”, a spus Dăncilă, în contextul în care rezultatele anunțate de televiziuni nu includeau și cele aproximativ 660.000 de voturi din străinătate.

Întrebată dacă ar fi plecat de la conducerea partidului, în cazul în care nu ar fi intrat în turul al doilea, Dăncilă a răspuns: „Dacă nu intram în turul 2, era un lucru de onoare, trebuia să-mi depun mandatul”.

„Acum sunt în turul 2 și nu cred că se pune problema acum de cine păstrează puterea. Avem o conducere aleasă prin congres, avem colegi care au luptat și, iată că PSD, alături de cetățenii care vor o Românie unită, sunt în turul 2”, a spus Dăncilă.

Totuși, este greu de crezut că Viorica Dăncilă și-ar putea menține funcția în PSD, după un eșec în turul al doilea.

Reacția lui Barna, în miez de noapte și ce se întâmplă cu USR-PLUS

Cea mai interesantă situație este la USR-PLUS. Surse din cadrul PLUS au declarat că Dan Barna va fi presat să demisioneze, cel mai probabil chiar în cursul zilei de luni.

PLUS a pregătit din vreme trei scenarii pentru situația în care Dan Barna intră sau nu în turul doi, au declarat surse din partid pentru G4Media.ro. În situația în care candidatul USR/ PLUS a pierdut competiția cu Viorica Dăncilă, iar candidatul PSD a intrat în turul doi, PLUS a inițiat o consultare cu filialele partidului.

Se iau în discuție preluarea lidership-ului Alianței de către PLUS, sub forma unei fuziuni între cele două partide. Liderii PLUS intenționează să facă acest pas cât mai repede pentru a evita degradarea previzibilă a relațiilor dintre cele două partide în cadrul alianței.

O a doua variantă este înscrierea Alianței USR/PLUS la Tribunal. În prezent, Alianța USR-PLUS există doar pe hârtie, fiind vorba de o alianță electorală încheiată doar pentru alegerile europarlamentare din mai, nu de o alianță politică, care presupune o procedură de înregistrare.

Ulterior, liderii Alianței au nuanțat declarațiile și au transmis mesaje de unitate, începând chiar cu Barna și cu Cioloș.

”Vă mulțumesc tuturor celor care ați avut încredere în mine și în Alianța USR PLUS la aceste alegeri. Le mulțumesc în mod special celor din Diaspora pentru prezența istorică de astăzi.

Potrivit datelor pe care le avem în urma numărătorii paralele, nu am reușit să intrăm în turul 2. Am sperat până în ultimul moment, dar nu avem suficiente voturi.

Dincolo de voturi, această campanie a însemnat sute de mii de români cu care am vorbit, lucrurile pe care le-am învățat de la ei, miile de kilometri pe care i-am străbătut prin toată țara.

Sunt alături de colegii mei, care au muncit enorm în această campanie și le transmit că sunt mândru de ceea ce am reușit să facem. Vom continua să luptăm cu toată energia noastră pentru o Românie care se modernizează și se curăță de corupție.

Alianța USR PLUS va continua. Rămânem acea forță politică în care oamenii își pun speranțele pentru schimbarea adevărată a României. Continuăm împreună și nu ne vom da bătuți”, este mesajul lui Dan Barna, transmis luni noapte, la 00:30, pe Facebook.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax