Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

POSTUL PAŞTELUI 2019: Încep duminicile pregătitoare. Pilda Vameşului şi Fariseului. Semnificaţii şi credinţe creştine

Publicat

cruce catedrala

De duminică, 17 februarie, începe perioada pregătitoare pentru Postul Mare. Este numită perioada Triodului, după cartea în care sunt redate, pe larg, slujbele bisericeşti din acest răstimp.

Se distinge prin specificul profund duhovnicesc şi de pocăinţă al conţinutului liturgic, toate pregătind creştinii pentru patimile lui Hristos, dar mai ales pentru Învierea Sa, scrie crestinortodox.ro.

Perioada începe cu Duminica vameşului şi a fariseului, în 17 februarie şi ţine până în Sâmbăta Mare (înainte de Sfintele Paşti). Triodul este una dintre cele trei mari perioade ale anului liturgic. Precede perioada Penticostarului (opt săptămâni de la Paşti) şi urmează perioadei celei mai lungi, Octoihul. Numele de Triod provine de la cuvântul grecesc triodion, care înseamnă trei ode sau trei cântări care se cântă în această perioadă la canoane.

Duminicile pregătitoare pentru Postul Mare sunt: Duminica Vameşului şi Fariseului, Duminica Fiului Risipitor, Duminica Lăsatului de carne şi a Lăsatului de brânza.

Postul Sfintelor Paşti este format din următoarele duminici: Duminica Ortodoxiei, Duminica Sfântului Grigorie Palama, Duminica Sfintei Cruci, Duminica Sfântului Ioan Scararul, Duminica Sfintei Maria Egipteanca şi Duminica Floriilor.

Pilda Vameşului şi a Fariseului

Sfinţii Părinţi vestesc perioada postului şi semnificaţiile sale. Prin fariseu ne îndeamnă să ne ferim de păcatul mândriei sau al îngâmfării; iar prin vameş ne îndeamnă să ne însuşim smerenia şi pocăinţa. Creştinii sunt îndemnaţi să nu se mândrească cu faptele bune, să nu defăimeze pe aproape, ci să fie modeşti.

“Vă spun vouă, zice Domnul, că s-a coborat vameşul mai îndreptat decat fariseul”.

Postul Paștelui sau Postul Mare are loc înaintea Învierii și este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. În 2019, Postul Mare începe pe 11 martie și se termină pe 27 aprilie. În acest an, Paștele ortodox se sărbătorește în data de 28 aprilie.

Citeşte şi Postul Paștelui 2019. Zile de post și perioadele în care nu se fac nunți

Oamenii mai numesc Postul Paștelui și Postul Mare. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor.

sursa: CrestinOrtodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax