Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Preşedintele ANSVSA: Exportul de animale a crescut cu până la 10%. Asociaţiile de fermieri nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie împotriva bolii limbii albastre

Publicat

dumitru baiculescu Prezent joi la Alba Iulia, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Dumitru Băiculescu, a susținut că, în 2015, exporturile de animale au depășit deja pe cele de anul trecut cu până la 10%. Potrivit acestuia, există o inițiativă legislativă pentru vaccinarea împotriva bolii limbii albastre, care ar urma să înceapă de la sfârșitul lunii septembrie.

”La ora actuală nu avem caz confirmat de boala limbii albastre. Am înțeles din literatura de specialitate că presiunea maximă este în lunile iulie – august. În biologie, nimic nu este bătut în cuie, dacă avem un septembrie mai călduros, orice este posibil”, a spus Băiculescu.

Potrivit președintelui ANSVSA, exportul de animale a crescut în 2015 față de anul trecut cu până la 10%

„Un lucru foarte foarte bun, pe care atât eu cât și Ministerul Agriculturii, după un traseu destul de lung și obositor, am făcut niște întâlniri cu omologii noștrii din China, din Statele Unite ale Americii, din țările din Orientul Mijlociu și în 2015 avem cu câteva procente crescut exportul la toate categoriile de animale. Undeva până la 10 procente au fost depășite față de 2014”, a declarat Dumitru Băiculescu.

„Suntem întro zonă în care creșterea ovinelor este destul de bine implementată și foarte mulți crescători își exprimă dorința de a face exporturi”, a transmis deputatul Ioan Dîrzu, prezent la conferința organizată la sediul DSVSA Alba.

Citeşte şi Preşedintele ANSVSA la Alba Iulia: Condiţionarea microcipării câinilor înainte de vaccinarea antirabică ar putea deveni problemă de securitate naţională

Inițiativa legislativă privind vaccinarea împotriva bolii limbii albastre, contestată de asociațiile crescătorilor de animale

”Ca perspectivă, avem o initiațivă legislativă, dar întâmpinăm foarte multe greutăți din partea unor asociații ale crescătorilor de animale care nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie contra boala limbii albastre. Ei vor să fie menținută în continuare o vaccinare la cerere, o vaccinare voluntară, pentru faptul că procedural după vaccinare îi obligă să efectueze o analiză care se pare că este mai costisitoare. Nu am înțeles de ce, la ora actuală studiem să vedem cum justifică laboratorul prețul pe care îl cere pe analiza respectivă”, a declarat președintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu.

Băiculescu a precizat că propunerea făcută prevede ca vaccinarea să fie suportată în totalitate de către stat

Zece milioane de euro îi avem de la Uniunea Europeană pentru produsul biologic, respectiv Uniunea Europeană plătește jumătate din produsul biologic, jumătate plătim noi. Singurul lucru care rămâne discutabil e dacă Ministerul Finanțelor va suplimenta banii pe manoperă. Dacă nu o facem cu plata integral de la bugetul de stat în niciun caz nu va fi o reușită de 100%. Toate țările cu o situație economică bună, respectiv Germania, Austria, au scăpat de această boală numai vaccinând consecutiv trei ani”, a precizat Băiculescu.

Principala problemă rămâne cea legată de analiza costisitoare pe care ar fi obligați să o efectueze crescătorii după vaccinare, însă sunt și anumite țări care vor doar animale nevaccinate.

„Sunt și state, mai ales din Orientul Mijlociu, care refuză exportul de carne sau de animale vii dacă provine de la animale vaccinate. Încercăm să le luăm și un punct de vedere, să ne comunice cu ce și-ar schimba relația în caz contrar că noi am institui această vaccinare”, a transmis șeful ANSVSA.

Potrivit deputalului Ioan Dîrzu, discuția este între ANSVSA și asociații. ”Trebuie luată decizia care să mulțumească și să fie sănătoasă pentru România”, a completat acesta.

Dumitru Băiculescu a transmis că, până la sfârșitul lunii septembrie, se dorește începerea primelor vaccinări.

”Noi sperăm ca la sfârșitul lunii septembrie să începem prima vaccinare. Se parcurg niște proceduri, dacă se aprobă HG, se scoate la licitație, se întocmesc caiete de sarcini, este o procedură care poate dura o lună, o lună și ceva. Am avut întâlniri cu ei (n.r. – reprezentanții producătorilor de animale) și punctul de vedere a fost să lăsăm și 2015 să vedem dacă vom mai avea evenimente cu boala limbii albastre, dar au concluzionat și sunt conștienți că în proporție de 100% boala nu poate fi scoasă din țară decât prin vaccinări consecutive timp de trei ani”, a declarat Băiculescu.

Boala limbii albastre este o boală virală care afectează atât rumegătoarele mici cât și rumegătoarele mari, respectiv bovine, ovine și caprine și animalele sălbatice din aceeași clasă. Nu se transmite la om și nu se transmite de la animal la animal decât prin musculița purtătoare de virus. Animalul se poate autovindeca singur, ca orice boală virală, ca orice gripă. Se poate interveni medicamentos pentru susținerea imunității animalului.

”Singurele lucruri de băgat în seamă sunt pagubele economice pe care le creează prin restricții care apar în exportul de animale. Și la nivel european au început oamenii să se repoziționeze după modul cum trebuie perceput într-o situație de criză. Asta nu înseamnă că dacă în Suceava avem boala nu putem să exportăm din Timișoara, care este județ liber”, a transmis Dumitru Băiculescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax