Connect with us
Publicitate

Actualitate

Preşedintele ANSVSA la Alba Iulia: Condiţionarea microcipării câinilor înainte de vaccinarea antirabică ar putea deveni problemă de securitate naţională

Publicat

IMG_4651 Președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Dumitru Băiculescu a fost prezent joi la Alba Iulia, unde s-a întâlnit cu medicii veterinari din județ. Printre problemele semnalate s-a numărat și vaccinarea antirabică a câinilor, care nu se poate realiza decât după microcipare.

Potrivit lui Băiculescu, medicii veterinari concesionari nu au dreptul să vaccineze un câine dacă nu este microcipat, iar majoritatea oamenilor nu își permit achitarea microcipării.

”Problema cea mai gravă care, după părerea mea, într-un timp foarte scurt, va deveni o problemă de securitate națională, este Ordonanța 155 privind legarea vaccinării antirabice a câinilor de microciparea lor, respectiv medicii veterinari concesionari nu au dreptul să vaccineze un câine dacă nu este microcipat. Majoritatea oamenilor, având o situație destul de pauperă, refuză microciparea câinilor și implicit și vaccinarea”, a declarat Dumitru Băiculescu.

De asemenea, șeful ANSVSA a transmis că sunt județe care au atins 99% în ceea ce privește câinii vaccinați (Clujul) însă sunt și județe ca au atins doar 7,7%. Cele mai multe dintre județe ating o medie de 30 – 40 %, iar procentul care oferă un confort epidemiologic este de 85%.

”Sunt județe care au atins 99% cum este Clujul și sunt județe în care avem 7,7% din câini vaccinați. Trebuie să găsim soluții, să găsim modalități până la finele anului pentru atinge procentul de peste 85% care ne oferă un confort epidemiologic bun”, a precizat Băiculescu.

Directorul DSVSA Alba, Bălgrădean Florin, a spus că județul Alba are un procent de aproximativ 50% a câinilor vaccinați.

”Județul Alba este undeva la 50% sau chiar puțin peste. Încercăm în continuare să creștem procentul, problema e lipsa banilor. Microcipul ca atare și implantarea lui costă în jur de 30 de lei și la sate oamenii sunt săraci. În acțiunea asta, conform legii nu suntem implicați numai noi, medicii veterinari, ci legea obligă și primăriile și consiliile locale, inclusiv inspectoratul de poliție prin poliția comunală, să verifice, să sprijine medicul veterinar și inclusiv are drept de sancțiune. Am făcut adrese la toate primăriile, la toate posturile de poliție, să încerce să mobilizeze oamenii să accepte vaccinarea”,  a declarat Bălgrădean.

Totodată, acesta a făcut referire la sancțiunile foarte mari prevăzute pentru refuzul microcipării, care pornesc de la suma de 5.000 de lei.

Pe de altă parte, Dumitru Băiculescu a spus că se lucrează la modificarea legislației, pentru ca amenda să fie modică.

”Lucrăm la legislație să o ducem undeva la o amendă modică, pentru ca oamenii să înțeleagă că totuși sancțiunea este dată pentru a-și îmbunătății activitatea, la mulți nici valoarea gospodăriei nu se ridică la 5.000 de lei”, a spus șeful ANSVSA.

Microciparea este obligativitatea proprietarului, iar vaccinarea este gratuită, atât vaccinul cât și manopera fiind puse la dispoziție din fondul de stat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate