Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Președintele Iohannis atacă din nou la CCR modificările la CODUL RUTIER făcute la inițiativa deputatului Florin Roman

Publicat

radar

Președintele Klaus Iohannis a sesizat din nou Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse Codului Rutier, respectiv legea care stabilește că radarul de tip pistol va fi utilizat doar la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele poliției rutiere, inscripționate și amplasate vizibil.

Motivul: parlamentarii au modificat legislația dincolo de recomandările CCR.

Citește și Radarele poliției rutiere nu mai pot sta ascunse. Legea lui Florin Roman a trecut de Camera Deputaților

Camera Deputaților a adoptat luna trecută proiectul de lege inițiat de către deputatul PNL de Alba, Florin Roman, împreună cu colegul său Ioan Bălan, în vederea unei mai bune preveniții pe drumurile publice.

„O noutate este și faptul că se interzice amplasarea aparatelor radar care nu sunt staționate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că radarele nu mai pot fi ascunse în curbe sau tufișuri, după diferite obstacole. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri”, explica atunci Florin Roman.

Citește și Noi reguli în CODUL RUTIER, din 1 iulie: Analfabeții nu mai pot obține permis, controale medicale mai dese pentru vârstnici

Proiectul fusese adoptat anul trecut, dar în urma sesizării președintelui Iohannis, Curtea Constituțională a stabilit că legea este neclară. La reexaminarea legii de către Parlament, din proiect a fost eliminată prevederea prin care orice tip de radar ar fi trebuit presemnalizat prin panouri de atenționare.

Este pentru a doua oară când șeful statului atacă la CCR Codul Rutier. De această dată, motivul este acela că parlamentarii au adoptat „o serie de reglementări care sunt contrare şi excedează limitelor” deciziei Curții Constituționale.

Șeful statului a sesizat prima dată Curtea Constituțională, în 27 iulie 2018, privind legea pentru modificarea unui articol din OUG privind circulaţia pe drumurile publice. În 6 noiembrie, CCR a declarat modificarea neconstituțională, iar legea s-a întors la Parlament.

Sesizarea inițială a lui Klaus Iohannis se referea la prevederea din lege referitoare la instalarea aparatelor radar doar pe mașinile inscripționate și la presemnalizarea radarelor.

„Din formularea celor două texte nu se înţelege cu claritate dacă poziţionarea vizibilă se referă la autovehicule, la înscrisurile sau la însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. În egală măsură, nu este clar dacă vizibilitatea trebuie raportată în vreun fel la distanţele de 500 şi 1000 de metri în cazul amplasării dispozitivelor radar în localităţi, respectiv la distanţe între 2000 şi 4000 de metri în cazul amplasării dispozitivelor în afara localităţilor, prevăzute pentru presemnalizarea prezenţei dispozitivelor radar instalate pe autovehicule sau pe suporţii amenajărilor rutiere ori a utilizării dispozitivelor radar tip pistol”, arăta șeful statului. În opinia sa, modificările puteau fi interpretate astfel încât să genereze „impredictibilitate în aplicare”.

În noua sesizare depuse la Curte, șeful statului arată că că „Parlamentul a eliminat unele texte şi a operat modificări la alte alineate, chiar dacă în forma inițială acestea fuseseră declarate constituționale și, prin urmare, ar fi trebuit să rămână în forma inițială”.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. alin

    joi, 13.06.2019 at 08:56

    Si omul marilor proiecte nu face o greva foamei ? nu se leaga de niciun copac ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax