Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Președintele TNL Alba, „pus la zid” pentru postarea rasistă de pe contul său de Facebook. Vezi reacțiile PNL, PDL și PAKIV


Publicat

După o liniște de trei zile, în care doar câțiva jurnaliști au pus degetul pe scandaloasa postare pe Facebook a șefului tinerilor liberali, consilierul local Rareș Buglea (foto), prin care „susține în continuare sterilizarea femeii rrome”, au apărut și primele reacții oficiale. PNL Alba „se spală pe mâini” și nu își asumă nimic din părerile celui mai vocal liberal albaiulian, pe care l-a împins în față în cele mai importante momente și care decide, prin votul său de consilier, aspecte din viața albaiulienilor.

Asociația PAKIV România, prin președintele Gruia Bumbu, îl condamnă pe tânărul liberal, considerând că „sterilizarea femeii rrome înseamnă genocid”. De asemenea, Organizația Femeilor PDL Alba, prin vocea președintei Rodica Andronescu, își transmite gândurile de consternare față de ideile acestuia, făcând observație electoratului „să nu uite aceste opinii exprimate în dispreț total față de femei”.

Ideea sterilizării femeii rrome a apărut în luna ianuarie, după ce gruparea Naționaliștii Autonomi a postat pe site un anunț că oferă 300 de lei pentru fiecare femeie romă care dovedeşte cu acte medicale că a suferit o operaţie de sterilizare. În urma unei sesizări din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Parchetul Timișoara a început cercetarea grupării pentru propagandă fascistă.

Vă invităm să citiți replicile:

PNL Alba:

„Precizări referitoare la articolele de presă care comentează opiniile personale ale d-lui Rareș Buglea

Recentele opinii formulate de domnul Rareș Buglea nu au fost prezentate în cadrul PNL Alba și nici nu reprezintă punctul de vedere al partidului. Acest subiect nu a fost discutat in interiorul PNL, în forurile statutare. Pozițiile oficiale ale partidului sunt comunicate prin biroul de presă sau în conferințele de presă. În concluzie, PNL Alba nu dorește să comenteze ideile personale ale unor membri, chiar dacă aceștia au anumite funcții, dobândite în urma unui proces electoral. Responsabilitatea afirmațiilor unui om politic îi aparține în totalitate.

Până la urmă, există o problemă socială, dar soluțiile extreme nu-și au loc într-o țară europeană. Ca atare, susținem integrarea în societate a tuturor categoriilor sociale. Din punctul de vedere al strategiilor noastre, populația de etnie romă trebuie să fie sprijinită pentru a se integra în societatea românească, fapt pentru care am și demarat mai multe programe socio-economice.

Pe de altă parte, dl Buglea are o importantă activitate de voluntariat în zonele cu risc social și este chiar nașul de botez al unui copil orfan. Credem că activitatea sa socială este cea care îl caracterizează, nu neapărat o idee nefericit formulată pe rețelele de socializare”.

PDL Alba:

„OF PDL Alba susţine dreptul la viaţă al oricărei femei, indiferent de etnie

E ruşinos şi scandalos ca într-o ţară membră a UE, care promovează valori ca toleranţa şi familia, să existe voci care să ceară sterilizarea femeii rome. Acest lucru este cu atât mai regretabil cu cât vine din partea unui ales local.

OF PDL Alba îşi exprimă consternarea faţă de o astfel de atitudine şi susţine dreptul la viaţă al oricărei femei, indiferent de etnie.

Credem că electoratul care l-a promovat pe dl. Buglea în Consiliul Local Alba Iulia nu va uita aceste opinii exprimate în dispreţ total faţă de femei. De asemenea, considerăm că PNL Alba ar trebui să se pronunțe public cu privire la aceste afirmații ale unui membru cunoscut al partidului, care este și ales local.”

Asociația PAKIV

„Sterilizarea femeilor de etnie romă înseamnă genocid

Asociaţia Pakiv România condamnă cu vehemenţă manifestările extremiste, rasiale şi xenofobe ale consilierului local al municipiului Alba Iulia, Rareş Buglea. <Considerăm că este inadmisibil ca o persoană publică, aleasă de cetăţeni, să promoveze mesaje care să instige la ură rasială şi la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Considerăm că promovarea sterilizării femeilor aparţinând unui grup etnic constituie un atentat grav, atât la adresa membrilor grupului în cauză, precum şi la adresa societăţii în ansamblul său, încâlcând principiile şi valorile fundamentale ale unei societăţi democratice. Dezamăgirea provocată de poziţia publică a domnului cosilier local este cu atât mai mare cu cât acesta a fost angajat al organizaţiei noastre>, a declarat preşedintele Asociaţiei Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu.

Asociaţia Pakiv România solicită autorităţilor publice, în speță Parchetelui de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, să se autosesizeze cu privire mesajul extremist şi xenofob şi să dispună măsuri pentru ca astfel de mesaje din partea unei persoane publice, politician, să nu mai poată fi promovate în spaţiul public.

<Vom înainta o adresă Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în care vom cere să analizeze această situaţie şi ne vom adresa instanţei de judecată. Nu înţelegem argumentele care stau la baza acestor declaraţii ale domnului consilier local, dar președintele Partidului Naţional Liberal Alba, Teodor Atanasiu, precum și reprezentantul Guvernului în teritoriu, Prefectul Județului Alba, Gheroghe Feneșer, s-au disociat deja de declarațiile tânărului liberal>, a subliniat preşedintele Asociaţiei Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu.

Consilierul local al Municipiului Alba Iulia, Rareş Bugle, a postat, la începutul lunii februarie, pe Facebook următorul mesaj <In loc de apa va fi enorm de greu sa introducem mentalitatea si educatia acolo si mai ales zic eu, educatia sexuala…. stiu ca falsii umanisti ma vor critica aspru, dar sustin in continuare sterilizarea femeii rrome, daca dupa prima nastere la ancheta sociala se dovedeste ca nu are conditii si nici intentia de a creste primul prunc in conditii cat de cat umane! de ce o mai lasam sa il nasca si pe al 2-lea si pe al 5-lea……sa platesaca statul ajutoare sociale si sa punem noi zece lacate pe poarta???? Iubesc omul indiferent de culoarea, religia, originea….lui, insa cea ce facem noi acum, adica fam de romani care un copil maxim doi, iar fam de tigani si ma refer aici la tiganii cei mai needucati si ne integrati…de la cinci copii in sus…este o dovada de inconstienta si iresponsabilitate fata de viitorul acestei tari! si cred ca le asiguram un viitor foarte “sigur” copiilor nostri, pe cand vor fi ei mari ,iar ponderea va fi de 5 la 1>.

Sterilizarea femeilor de etnie romă a fost aplicată de Germania în statele europene în perioada regimului nazist. În perioada Holocaustului, <peste 400.000 de evrei și țigani au fost sterilizați cu forța prin intermediul radiațiilor, chirurgiei sau a diverselor substanțe experimentale. Metoda favorită de sterilizare a constat în expunerea organelor genitale ale deţinuților la radiații crescute. Întreaga acțiune nu dura mai mult de 3 minute. Cei și cele care nu mureau în urma sterilizărilor forțate sufereau mult timp de sângerări vaginale, cancer de col uterin, cancer testicular sau puternice dureri abdominale>, se arată într-un documentar publicat pe www.descopera.ro.

În prezent, Slovacia a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în 2011 şi 2012, pentru sterilizarea unei femei rome. Judecătorii au apreciat că autorităţile slovace au încălcat articolele 3 şi 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, privind interzicerea tratamentelor inumane şi degradante şi dreptul la respectarea vieţii private şi de familie. În luna ianuarie, la Timişioara, membrii unei grupări naţionaliste denumită Naţionaliştii Autonomi, sunt cercetaţi penal de autorităţi după ce au postat pe un blog un anunţ privind oferirea unei o recompense de 300 de lei fiecărei femei rome care se supune unei operaţii de sterilizare în 2013.

<Sunt dezamăgit că un politician tânăr în loc să susțină planuri de măsuri care să ducă la creșterea nivelului de educație, instruire profesională și respectarea drepturilor omului pentru persoanele din grupurile expuse riscului de excluziune socială, cum sunt cetățenii români de etnie romă, instigă la ură rasială. Aceste mesaje de natură rasială și xenofobă amenință eforturile de incluziune socială a persoanelor din grupurile vulnerabile, de aliniere la standardele europene, depuse de România în ultimii 10 ani>, a concluzionat președintele Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. Pingback: Rareș Buglea și-a dat demisia din funcția de președinte al TNL Alba. Următorul pas ar putea fi demisia din partid | Alba24

 2. trif alex

  luni, 04.02.2013 at 18:23

  Felicitari domnului Rareș Buglea. In sfarsit o idee buna si o persoana cu mult curaj care sa o expuna. Din acest moment sunt simpatizant infocat al TNL cu conditia sa existe sutinere pentru initiativa.

 3. ambra

  luni, 04.02.2013 at 22:23

  zici k o tunat si i-o adunat in consiliul ala local, numai unul si unul mai inspirat si mai opiniard… asa ceva, de groaza!! mintea scurta, prapadirea omului!!

 4. HaHaHa

  marți, 05.02.2013 at 00:10

  Buglea, nu prea esti suportabile, dar aici ai dreptate… ca si dovada: Pakiv gandeste cu c*ru, iar pdlistele aseamana toate femeile cu tiganci. Cum am ajuns de la curatarea tarii de multiplicatori neintegrabili sociali la genocid? Nu moare nimeni, doamnelor! (si aici il includ si pe Bumbulet) Doar se elimina operarea organelor genitale. Ei las, ca peste vreo 10 ani, cand tiganii vor avea un numar considerabil sa nu cumva sa apelati la jandarmii romani pentru ajutor… nu, sa apelati la femeile rrome care i-au facut pe micii criminali sa-i puna la punct, ca doar eh… le vor durea undeva de voi, lor sa le fie bine.

 5. Anonim

  joi, 07.02.2013 at 21:36

  Ideea sterilizari este foarte buna, ar trebui pusa in practica cat mai repede. S-a facut un mare tambalau pe aceasta tema, foarte multi il critica pe Buglea, pt ca a avut sa spuna un pur adevar. Cati dintre ei au facut un act caritabil sa-i ajute pe acesti copilasi? De cate ori s-au gandit la acesti copilasi,….daca le e frig, foame, sete, daca primesc si ei putina dragoste? (prea putini)… dar acum se simt foarte ofensati si apara drepturile femei …iar daca Buglea a incercat sa apere si drepturile copiilor este rasist? Din contra, lui chiar ii pasa de aceste suflete nevinovate care nu au niciun cuvant ,drept…Daca parinti au decis sa-i aduca pe lume si sa-i abandoneze trebuie sa le respectam drepturile? Copilul este prea mic , nu poate sa vorbeasca, sa-si ceara drepturi asa ca nu le dam niciunul. Inainte sa criticati ,cand cineva incearca sa faca ceva pt acesti copii, mergeti si ajutati, luati acasa,incercati sa le dati o educatie, invatati copii d-vs sa fie prieteni cu ei, sa-si imparta jucariile,hainutele cu ei. Stiu ca nu o s-o faceti ca copii d-vs sunt prea protejati si ei merita tot ce e mai bun pe lume (aici dati dovada de egoizm, rasizm, lasitate, ignoranta fata de alti copii) Iar daca cineva cu un suflet mare incearca sa fie uman cu ei si sa-i ajute , o sa vada ce este imposibil pt ca sunt mult prea multi. Atunci haideti sa ne gandim la viitoarele suflete care or sa vina pe lume nedorite si sa luam niste masuriiiiiiiii. Sa ne gandim si la alti copii nu numai la ai nostri. Felicitari Raresi pt curajul de a vorbi in numele acestor coiiiiii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Trump retrage SUA din Organizația Mondială a Sănătății, în plină pandemie. America raportează 50.000 de infectări cu COVID pe zi

Publicat

Administrația Trump a notificat Congresul și Organizația Națiunilor Unite anunțând că urmează să se retragă din Organizația Mondială a Sănătății, spun mai mulți oficiali din interioriul administrației, conform CNN.

Senatorul democrat Robert Menendez a scris pe Twitter:

„Congresul a primit o notificare oficială că președintele Statelor Unite a retras țara din Organizația Mondială a Sănătății în mijlocul unei pandemii. Să califici răspunsul lui Trump la criza COVID drept haotic și incoerent este prea puțin. Această acțiune nu va proteja viețile și interesele americanilor – îi ține pe americani bolnavi și pe America singură”.

Un oficial de la Departamentul de Stat a confirmat, de asemenea, că notificarea de retragere a fost trimisă către secretariatul general al ONU.

Surse ale CNN spun că scrisoarea este foarte scurtă – trei propoziții – și va declanșa un proces de retragere din OMS care va dura un an.

Decizia lui Trump vine în contextul în care Statele Unite trec printr-o creștere masivă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus – aproximativ 50.000 de cazuri pe zi la nivel național.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Programul „Prima Casă” va fi lansat peste două săptămâni. Ce denumire va avea şi ce schimbări aduce

Publicat

prima casa

Guvernul pregăteşte schimbări la programul Prima Casă, care va fi deblocat în circa două săptămâni şi va deveni programul „O Nouă Casă”, a anunţat Cristian Păun, preşedintele FNGCIMM.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în plină criză proiectul ce prevede ca programul „Prima Casă” să devină un program social intitulat „O familie, o casă“. Cu toate acestea, programul „O familie, o casă” încă nu are normele de aplicare, drept urmare, ambele programe sunt blocate.

Prezent la Digi24, Cristian Păun a precizat că noul program nu se va mai axa pe aspectul social. Cu alte cuvinte, plafonul salarial nu va mai fi o condiţie.

În forma actuală, creditele „O familie, o casă” puteau fi accesate doar de românii cu venituri de până în 4.500 de lei de familie, respectiv 7.000 de lei, dacă au copii.

„Guvernul va da OUG în această săptămână, apoi săptămâna viitoare apar normele. Deci, în două săptămâni am putea avea noua formă a programului <O Nouă Casă>”, a precizat oficialul FNGCIMM.

Premierul Ludovic Orban a declarat, recent, că Guvernul va introduce un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară.

„Trebuie să clarificăm situaţia în programul Prima Casă. O să avem nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul în care se derulează programul Prima Casă”, i-a solicitat Ludovic Orban ministrului Finanţelor Florin Cîţu. Orban a solicitat ca în reglementare să se ţină cont de faptul că, faţă de momentul în care a fost redusă cota de TVA la vânzarea de imobile, metrul pătrat construibil era 750-800 euro, iar între timp s-a scumpit. „Să utilizăm un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară de astăzi”, a cerut Orban.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a răspuns că se ia în calcul lansarea unui nou program „Prima Casă”, după ce va fi modernizat, iar plafonul stabilit va ţine cont de preţurile de acum din piaţa imobiliară.

sursa: Digi24

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tradițiile lunii IULIE. Ce se spune despre căsătoriile din ”luna lui Cuptor”. Ce nu ar fi bine să faci în Săptămâna Panteliilor

Publicat

De ”luna lui Cuptor” sunt legate mai  multe tradiții și obiceiuri. A doua săptămână a lunii iulie este cunoscută ca „Săptămâna Panteliilor”, surorile aprige ale Sfântului Ilie, zeițe ale soarelui ce pot trimite arșita și pot provoca incendii.

În 15 iulie se sărbătorește Ciurica, zi în care se spune că este bine ”să-ți bați bărbatul”, ca să-ți meargă bine tot anul. În 20 iulie, este sărbătoarea Sfântului Ilie și se spune că, cu cât va fi mai cald în iulie, cu atât iarna va fi mai friguroasă.

Vezi și FOTO: Rimetea, satul în care soarele răsare de două ori. Fenomen unic în România, specific lunii iulie

Cele patru săptămâni ale lui „Cuptor” poartă și ele fiecare câte o denumire, și anume: „Săptămâna secerişului”, „Săptămâna Panteliilor”, „Săptămâna lui Santilie” și „Săptămâna Verii”.

Prima săptămână a lunii iulie este dedicată muncii agricole. Țăranii merg la câmp de la răsărit până la apus. Trebuie să treiere grânele și să se îngrijească de toate celelalte culturi.

Săptămâna următoare reprezintă zilele „aprigelor” surori ale Sfântului Ilie, zeițe ale soarelui ce pot trimite arșita și pot provoca incendii.

Se spune că Panteliile sau Pârliile ar fi fost surorile Sfântului Ilie. Şi sunt atât de răutăcioase, că pârjolesc lanurile în urma lor, de ciudă că oamenii nu le acordă respectul cuvenit.

Tradiţia românească străveche spune că această perioadă este pentru odihnă, fără munci la câmp şi fără treburi casnice în exces.

De Pârlii, femeile nu lucrează, pentru a se feri de primejdiile focului, de căldură mare şi de boli febrile.

Este o perioadă în care gătitul la cuptor şi, mai ales, coptul pâinii, e strict interzis.

Totuşi, e voie să se dea hrană vitelor şi animalelor din curte, să se ude grădinile, să se adune seminţele de la legumele coapte, să se aducă grâul de la câmp, cu mare grijă, pentru a nu risipi boabele. E vremea pentru săpatul viei, seceratul grâului, cositul trifoiului, strânsul fânului, aratul miriştei şi semănat.

În a treia săptămână a lui „Cuptor”, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Ilie, responsabil de ploi însoțite de tunete și fulgere.

Pe 15 iulie e o zi a femeilor, cunoscută drept Ciurica. Acum trebuie să-ți bați bărbatul, ca să-ți meargă bine tot anul. Dacă iei bătaie sau dai ceva din casă, îți va merge rău. Gravidele o cinstesc pe Sfânta Marina, pe 17, ca să aibă parte de naştere ușoară.

Tradiții de Sfântul Ilie – 20 iulie

Se spune că în ajunul acestei zile fetele se duceau noaptea pe ogoarele în care era semănată cânepa și se tăvăleau prin acesta, apoi dacă în acea noapte visau cânepa verde era semn că se vor mărita cu tineri frumoși, iar dacă visau cânepa uscată se zicea că se vor mărita cu bărbați bătrâni.

În dimineața acestei zile se culegeau plante de leac și plantele ce se foloseau pentru vrăji și farmece. Femeile duceau busuioc la biserică pentru a fi sfințit, după care îl puneau pe foc și cenușa rezultată o întrebuințau în scopuri terapeutice.

Consumul merelor era oprit până pe 20 iulie, și, de asemenea, nu era voie ca acestea să se bată cap în cap pentru a nu bate grindina. Femeile duc mere la biserică în această zi pentru a fi sfințite.

Tot de Sfântul Ilie, românii își amintesc și de sufletele morților și dau de pomană mere. De asemenea, apicultorii recoltau mierea de albine, această operație se realiza doar de către bărbați, femeile neavând voie să intre în stupină.

Tot acum se marchează miezul verii pastorale, data la care ciobanii coborau în sate.

De această sărbătoare creștină se obișnuia să se organizeze târguri, iarmaroace și bâlciuri, care reprezentau un bun prilej pentru tineri de a se cunoaște și în care atmosfera era însuflețită de muzică.

Sfântul Proroc Ilie a fost ridicat la Cer pe o căruță de foc trasă de cai. Oamenii spun că atunci când se întâmplă fenomene meteorologice extreme, Ilie traversează cerul cu căruța lui de foc.

În Ziua Sfântului Ilie:

– nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină)

– îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri și mere la biserică spre binecuvantare și se împart de pomană

– se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocoș tăiat deasupra lor

– se duc berbecii la berbecar

– dacă tună, vor fi merele și alunele viermănoase; dacă plouă, va ploua 20 de zile

Cea din urmă săptămână a lunii iulie îi este dedicată celui mai așteptat anotimp, vara.

Potrivit tradiției, există câteva superstiții pe care trebuie să le respecți dacă vrei să ai noroc și bunăstare. Iată ce se spune:

Cât este de cald în luna lui ”Cuptor”, tot atât de frig va fi și în luna lui „Făurar”.

Cei care se vor căsători în luna lui Cuptor vor avea ca bogăție doar sentimentele frumoase care i-au adus împreună.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ce sancțiuni primești dacă arunci gunoaie în natură: riști chiar să îți fie confiscată mașina. Precizări de la Garda de Mediu

Publicat

Comisarii Gărzilor de Mediu din țară îi pot amenda pe cei care poluează natura, chiar și dacă fapta a fost constatată de o persoană fizică și postată pe o rețea de socializare.

Mai mult, amenzile pentru cei care aruncă gunoaie în trafic au fost mărite, iar în situații grave se poate ajunge până la confiscarea automobilului sau a autospecialei cu care au fost transportate deșeuri periculoase. 

Dănuț Hălălai, actualul șef al Gărzii de Mediu Alba, a explicat pentru alba24.ro în ce condiții îi pot sancționa comisarii pe cei care poluează. 

Hălălai a precizat că, de exemplu, cei care aruncă gunoaie din mașină, în trafic, pot fi amendați cu o sancțiune cuprinsă între 500 și 1000 de lei.

Acesta a mai spus că un mare ajutor pentru cei de la Garda de Mediu îl reprezintă rețelele de socializare sau ziarele locale.

Mai exact, dacă pe o rețea de socializare gen Facebook apare un videoclip în care o persoană aruncă deșeuri fie pe stradă, fie în natură, iar numărul automobilului cu care transportă gunoaiele este vizibil, acea persoana va fi amendată.

Comisarii fac o cerere la serviciul de înmatriculări, iar aceștia le comunică numele proprietarului. După ce au identificat persoana în cauză, comisarii îi fac o invitație la sediul instituției, pentru a-i înmâna amenda, iar dacă acesta nu se prezintă, sancțiunea este trimisă prin poștă.

Dănuț Hălălai a mai explicat cum pot fi confiscate automobilele sau autoutilitarele cu care sunt transportate deșeurile.

Acesta a spus că această măsură poate fi luată în cazuri grave. Mai exact, dacă au fost deversate în natură deșeuri periculoase sau dacă acestea au fost transportate fără autorizații, atunci autovehiculele vor fi confiscate, vor intra în proprietatea statului și scoase spre vânzare.

sursă foto: Facebook – Garda de Mediu Alba.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate