Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prima intabulare gratuită, la un pas de a fi adoptată în Parlament. A primit avizul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților

Publicat

Proiectul de lege inițiat de senatorul liberal Teodor Atanasiu împreună cu Sorin Roșca Stănescu și Ioan Dîrzu, privind prima intabulare gratuită a terenurilor agricole și forestiere este la un pas de a fi adoptat în Parlament și a deveni lege. Pentru „prima intabulare” este asigurată suma de 500 milioane euro pentru perioada 2014-2020, din fonduri europene.

Deputatul Dan Coriolan Simedru a transmis un comunicat de presă referitor la stadiul proiectului de lege „Prima intabulare”:

În data de 20 noiembrie 2013, Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor a avizat cu unanimitate de voturi proiectul liberal privind intabularea terenurilor agricole şi forestiere. Iniţiativa susţinută de deputaţii şi senatorii liberali poate primi chiar numele de ”Prima intabulare”, întrucât adoptarea ei va permite facilitarea intabulării terenurilor agricole şi forestiere.

În prezent, mediul rural se confruntă cu un mare număr de proprietari care nu au resursele necesare pentru a susţine costurile generate de lucrările cadastrale, iar fărâmiţarea terenurilor este una dintre marile probleme ale economiei agricole. Totodată, avem certitudinea că măsura propusă de liberali va contribui şi la finalizarea cadastrului naţional agricol.

În acest moment, în România, asistăm la un paradox: la nivelul actual al imobilităţii tranzacţiilor în domeniul agricol, costurile generate de lucrările cadastrale sunt, uneori, mai mari decât valoarea de tranzacţionare a terenurilor respective. Dacă taxele generate de prima intabulare sunt deja exceptate prin Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor nr.39/2009, problema rămasă şi care se doreşte a fi reglementată prin această iniţiativă legislativă se referă la costurile generate de prestaţia experţilor cadastrali.

Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorul Teodor Atanasiu şi stipulează faptul că sumele necesare primei înregistrări în cadastru şi în cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere situate în extravilanul localităţilor vor fi suportate din fonduri europene prevăzute în exerciţiul bugetar 2014-2020 pentru terenuri agricole şi forestiere din mediul rural. În acest context, grupul parlamentar al PNL a obţinut deja asigurarea privind susţinerea proiectului de către ministrul Eugen Teodorovici, în condiţiile în care există suma de 500 milioane euro, programată din fonduri europene pentru aceste intabulări rurale.

Ca urmare, conform proiectului legislativ, cheltuielile pentru terenurile agricole şi forestiere din mediul urban vor fi suportate prin parteneriat public privat, în limita sumei de 400 de lei pe proprietate. Mai mult, iniţiativa liberală oferă cadrul legal ca bugetul de stat să suplimenteze sumele necesare pentru onorariile experţilor cadastrali. Aceste costuri reprezintă, de fapt, onorariile experţilor cadastrali, cheltuieli pe care o mare parte a populaţiei nu şi le permite. Totodată, adoptarea iniţiativei va rezolva un blocaj pe piaţa imobiliară pentru că, în prezent, aceste terenuri neintabulate nu pot fi tranzacţionate, iar proprietarii care le deţin, dar nu fac agricultură (poate le-au moştenit sau au făcut o investiţie imobiliară la un moment dat) vor avea posibilitatea de a reda aceste terenuri agriculturii.

Joi, 28 noiembrie, Comisia de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor, cu unanimitate de voturi, a avizat iniţiativa senatorului Teodor Atanasiu şi, astfel, proiectul de lege intră în linie dreaptă pentru adoptarea sa în Camera Deputaţilor, existând doar formalitatea votului în plen.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax