Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primaria Alba Iulia ar putea plăti mai mult pentru serviciile de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. Tarife majorate cu 3,8 până la 16,5 la sută


Publicat

deratizareÎn ședința Consiliului Local de marți, 28 aprilie, consilierii vor avea de aprobat proiectul privind ajustarea tarifelor la lucrările de dezinsecție, deratizare și dezinfecție, în municipiul Alba Iulia. Firma concesionară a serviciului solicită aprobarea majorării tarifelor, în raport cu indicele de inflație. Astfel, prețul pentru serviciile prestate ar putea crește cu 3,8 până la 16,5 %.

Serviciul de deratizare, dezinsecție și dezinfecție este parte componentă a serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local și are ca obiectiv principal protecția sănătății oamenilor și a mediului, respectiv pentru cetățenii care circulă în locuri publice.

În prezent, serviciul de deratizare, dezinsecție și dezinfecție în municipiul Alba Iulia se realizează în bune condiții pe baza contractului de delegare a gestiunii prin concesionare nr 20082/2012, încheiat între Municipiul Alba Iulia și Coral Impex SRL. Potrivit contractului, concesionarul are dreptul de a cere ajustarea tarifului în raport cu indicele de inflație comunicat de Institutul Național de Statistică pentru servicii de apă – canal – salubritate.

Astfel, firma concesionară a serviciului solicită aprobarea ajustării tarifelor, ținându-se cont de indicele de inflație. Procentul de ajustare a tarifelor se aplică diferit în funcție de impactul pe care evoluția indicelui de inflație l-a avut asupra elementelor de cheltuieli ce compun tarifele unitare pe categorii de servicii.

În raportul de specialitate al proiectului supus spre aprobarea consilierilor locali este precizat faptul că, conform adresei nr. 66/S/2015 emisă de Institutul de Statistică Alba, valoare indicelui de inflație a prețurilor de consum la serviciile de apă – canal – salubritate, pentru perioada aprilie 2012 – decembrie 2014, este de 122,7 %.

Tarifele la lucrările de dezinsecție, deratizare și dezinfecție în municipiul Alba Iulia se vor majora astfel cu 3,8 până la 16,5 %. Cea mai mare majorare, de 16,5%, este solicitată pentru serviciul de deratizare al clădirilor instituțiilor publice locale, unde tariful crește de la 0,0163 lei/mp la 0,0190 lei/mp. O altă majorare, de 10,2 %, este solicitată pentru deratizarea parcurilor, spațiilor verzi, cimitirelor sau malurilor de lac, unde tariful crește de la 0,332 lei/mp la 0,0366 lei/mp. Cele mai multe dintre serviciile prestate de către firma concesionară a serviciului de deratizare, dezinsecție și dezinfecție se vor majora însă cu 3,8 %.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

Roșia Montană, într-un documentar realizat de ARTE în Transilvania. Difuzarea reportajului a blocat siteul unei afaceri locale

Publicat

Canalul de televiziune franco-german ARTE a difuzat vineri seară un reportaj despre Transilvania în care a inclus și Roșia Montană.

Porțiunea din reportaj care prezintă localitatea din Alba, începe cu mocănița care trece prin sărăcia din cartierul Dăroaia și continuă cu prezentarea localității istorice Roșia Montană, galeriile romane, situația din trecut cu proiectul minier cu cianură de distrugere a localității, iar în final se prezintă afacerea locală și socială Made in Roșia Montană.

Reportajul poate fi văzut AICI.

Este vorba despre o afacere cu șosete, căciuli, fulare și multe altele din lână merinos, realizate de mână de femeile din comună.

”Reportajul are un impact foarte mare internațional, cu siguranță anul 2021 va aduce mult mai mulți turiști în Roșia Montană și sper ca autoritățile locale să înțeleagă că trebuie să facă ceva în direcția turismului în Roșia Montană.

Site-ul www.madeinrosiamontana.com a picat imediat după reportaj, sute de oameni încercau să se conecteze simultan la site, dar între timp s-a rezolvat problema, iar comenzi din Elveția, Austria, Germania, Franța au început să apară” a scris pe contul său de Facebook, Tică Darie, inițiatorul afacerii, un tânăr care s-a stabilit acolo în urmă cu câțiva ani.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Care sunt proiectele noului primar al Abrudului, Cristian Albu, la început de mandat

Publicat

Noul primar din Abrud, Cristian Albu (PNL), își începe mandatul pentru următorii patru ani. 

Alba24 i-a solicitat lui acestuia să își prezinte principalele proiecte și priorități pentru perioada imediat următoare. 

Acesta a răspuns că va continua proiectele începute de fostul primar și a adăugat că Abrudul va avea o bază de agrement cu bazin de înot, iar locurile de joacă pentru copii vor fi modernizate și repuse în funcțiune.

Răspunsul primarului Cristian Albu, legat de proiectele la început de mandat: 

Gestionarea și punerea în practică a următoarelor proiecte, deja semnate:

Sănătate: modernizarea și refuncționalizarea clădirilor din cadrul spitalului orășenesc;

Finalizarea lucrarilor de infrastructură începute.

Modernizarea și punerea în valoare a centrulului istoric și a clădirilor monumentale din centru.

Construirea unei baze de agrement (bazin de înot), modernizarea și refuncționalizarea spațiilor de joacă pentru copii și a parcurilor.

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

Proiect de repunere pe șine a Mocăniței de pe Valea Arieșului. Ar lega Câmpeni și Abrud de Turda, pe un traseu de 110 kilometri

Publicat

Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu” din România și reprezentanții mai multor asociații din județele Cluj și Alba au lansat un proiect de revitalizare a Mocăniței de pe Valea Arieșului.

Președintele Societății ”Avram Iancu”, Tiberiu Groza, a declarat pentru Cluj24.ro că rolul Mocăniței a fost unul extrem de important pentru viața economică și socială a localităților de pe Valea Arieșului de la înființarea liniei înguste de cale ferată până în 1998 când s-a închis activitatea pe traseul Turda – Câmpeni-Abrud.

”Revitalizarea Mocăniței de pe Valea Arieșului este doar primul pas pentru revitalizarea vieții economice, sociale, turistice și culturale din această zonă. Mocănița ar fi un obiectiv prin care să fie atrași numeroși turiști”, a spus Groza.

Potrivit acestuia, proiectul prevede atragerea de fonduri europene pentru reconstrucția liniei înguste de cale ferată și pentru alte investiții.

Traseul Mocăniței este de 110 km

Traseul Mocăniței de pe Valea Arieșului are o lungime de 110 km și ar lega Turda, din județul Cluj, de Câmpeni și Abrud, județul Alba.

”Acum sunt funcționali 10 km la Sălciua și alți 10 km între Câmpeni și Abrud. Noi estimăm că în 10 ani acest proiect poate deveni viabil, important este să îl începem. Primăriile de pe traseu vor investi, iar dacă oamenii din zonă vor vedea că vin turiști își vor amenaja pensiuni, vor oferi bucătărie tradițională și meșteșuguri. În final, se stopează depopularea zonei Munților Apuseni”, a explicat președintele Societății ”Avram Iancu”.

Articol complet pe: Cluj24.ro

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cel mai tânăr primar din județul Alba a depus jurământul. Iulia Stănilă și-a preluat mandatul în comuna Șpring

Publicat

Cel mai tânăr primar din Alba, este Iulia Stănilă, a depus jurământul și și-a preluat mandatul.

La cei 29 de ani ai săi, aceasta a câștigat funcția de primar al comunei Șpring, reușind să îl învingă pe primarul în funcție de 16 ani, Daniel Rusu. 

,,Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei Șpring. Așa să-mi ajute Dumnezeu!” a scris aceasta pe contul ei de Facebook, unde a adăugat și câteva fotografii de la ceremonie.

Iulia  s-a născut în 1991, în satul Șpring. La vârsta de 14 ani a plecat la studii în Alba-Iulia, apoi în Sibiu, unde a urmat Facultatea de Jurnalistică din cadrul Universității ,,Lucian Blaga”.

Timp de aproape 5 ani a locuit împreună cu soțul ei în București, unde a lucrat ca și consultant pentru fonduri europene, la o companie de profil.

Aceasta a afirmat că modelul ei este primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, care a reușit să își ridice comunitatea cu ajutorul fondurilor europene și a performanței în administrație.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate