Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia scoate la vânzare terenurile din ”Lumea Nouă”. Liderii romilor protestează. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Publicat

Uniunea Democratică a Romilor Alba a organizat o întâlnire cu membrii comunității din ”Lumea Nouă”, în cadrul căreia oamenii au fost avertizați cu privire la intenția primăriei de a vinde terenurile de sub locuințele ocupate de aceștia în prezent. 

Primarul Gabriel Pleșa confirmă intenția administrației de a scoate parcelele la licitație, dar spune că acest lucru ar fi în interesul oamenilor, care ar putea să devină proprietari. 

Măsura a generat îngrijorare printre unii dintre liderii romilor, care au organizat o întâlnire la sediul UDR Alba.

”Ne vom întâlni în grupuri mici pentru a interacționa și a avea un feedback mai bun, pentru că vom discuta chestiuni pur tehnice, despre posibilitățile de translatare a proprietății de fapt în starea de proprietate de drept.

Nu vom fi de acord nicidecum, cu vânzarea prin licitație a acestor terenuri, începând cu prețuri de la 65 euro/mp.

La licitație poate participa oricine, iar dezvoltatorii imobiliari pot sta la ”pândă” să cumpere aceste terenuri, obligându-i pe romi să părăsească zona, fie că îi va despăgubi sau nu pentru construcțiile de pe teren.

Evident că aceștia se vor prevala de dreptul de accesiune imobiliară, în acest caz. Asistăm astfel, la un fenomen de relocare a unei populații pe criterii etnice, sub apanajul unei legalități.

Am sentimentul că gestul domnului primar ar fi de natură interpretabilă, ca unul anțigănesc sau discriminatoriu, ca urmare, că se dorește cu vădită intenție împovărarea acestor cetățeni de etnie romă ce locuiesc în cartierul ”Lumea Nouă” să intre în proprietatea de drept a acestor terenuri fără a încerca să apeleze și la alte proceduri juridice” a transmis președintele Uniunii Democratice a Romilor Alba, Viorel Bumbu.

Acesta a adăugat că calitatea sa de membru GAL INCLUZIVĂ- Alba Iulia știe că în acel cartier se implementează în prezent un proiect din finanțare europeană, de aproxmativ 7 milioane de euro, care vizează acești cetățeni în calitate de grup vulnerabil.

Este vorba despre proiectul ” O viață nouă, în cartierul Lumea Nouă” din Alba Iulia.

”Pare un scenariu de film, care ascunde evident o strategie bine pusă la punct, a unui scop de mult stabilit: relocarea populației din acea zonă pentru viitoare dezvoltare urbanistică a orașului.

Probabil, că afirmația primarului Pleșa: ”că în mandatul meu nu se va demola nimic în cartier”, are legătură cu viitorul pe care, el are sarcina să îl pregătească, premonitiv știind, că mandatul lui se va expira la cei patru ani de primar.

Acum, înțeleg tot mai mult de ce în GAL, la solicitarea mea de mai multe ori de a face transparent și vizibil activitățile din proiect, acest lucru s-a ascuns.

În acest context dorim să formăm o echipă de lucru, condusă de subsemnatul, alături de alți reprezentanți ai unor organizații de romi pentru a purta un dialog constructiv cu reprezentanții primăriei având în vedere, că în acel proiect există o activitate finanțată din fondurile europene ce vizează reglementarea actelor de proprietate din zona de implementare a proiectului mai sus amintit” a adăugat Bumbu.

Ce spune Gabriel Pleșa

De cealaltă parte, primarul Gabriel Pleșa confirmă intenția de a scoate la licitație o parte dintre terenurile respective și spune că nu există din punct de vedere legal posibilitatea de donare sau transfer a acestora către cei care le utilizează, adăugând că ”nici măcar dreptul de preemțiune nu există”.

Singura procedură este licitația, spune el.

”Stau acolo de generații și această măsură le dă posibilitatea să cumpere terenul de sub case… rezultatul va fi că își vor putea face documente și contracte pentru utilități. Este o măsură discutată cu ei, este singura șansă de a-și putea face acte” a spus Gabriel Pleșa.

Primarul a mai adăugat că nu se pune problema de a demola locuințele din zonă.

El a spus că se vor scoate la licitație loturi izolate, pentru a descuraja investitorii imobiliari. Pleșa a adăugat că sunt loturi mici, iar prețul de pornire va fi de 310 lei pe metrul pătrat.

Parcelele vor avea valori cuprinse între 6.000 și 12.000 de euro și vor putea fi plătite în rate pe 5 ani.

Suma este totuși mare, mai ales că vorbim despre o comunitate săracă, pentru care câteva mii de euro înseamnă foarte mult.

Acesta a adăugat că au fost organizate deja mai multe întâlniri la Instituția Prefectului Alba, pentru a se lămuri lucrurile din punct de vedere al legalității.

Lumea Nouă este un cartier din Alba Iulia locuit în mare parte de romi, care și-au construit acolo case. Până recent, acolo funcționa și talciocul, târgul de vechituri al orașului.

Primăria derulează acolo un proiect denumit ”O nouă viață în lumea nouă”, despre care puteți citi detalii AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Alex

    joi, 13.04.2023 at 10:53

    evacuați , nu e terenul lor !

    La muncă cu ei nu la cerșit și furat și așteaptă ajutoare gratis

    acolo mai bine să fie construite fabrici pentru români să aibă de lucru

  2. Pamfil

    joi, 13.04.2023 at 11:06

    Ce tot atata discriminare pozitiva? Am inteles ca au fost discriminati generatiile anterioare… dar de ce nu si-au trimis copii la scoli? De ce nu muncesc? Cati dintre ei muncesc si nu „stau” pe „ajutoare” din banii nostri a acelora ce ne rupem spinarea sau mintea ca sa producem ceva?

    Ce-i cu pretentiile astea? Cu ce suntem noi vinovati pentru situatia lor? Sunt destule alte grupuri de oameni sarace, cum ar fi pensionarii care si-au distrus sanatatea si au platit taxe si impozite. Lor de ce nu li se dau terenuri gratis? ori prin licitatii „speciale” ?

    Noua celor ce muncim ani de zile ce ne da STATUL gratis? Aud? Suntem insultati in propria tara de tot felul de entitati si organizatii, Pentru noi exista doar taxe si impozite.

  3. rbk

    joi, 13.04.2023 at 11:54

    PAMFILE,ai vazut cuc sa clocească, si rom sa muncească.

  4. Ionela. Ramona

    vineri, 14.04.2023 at 10:34

    Vedeți ca sunt și care muncesc acolo și au acte de proprietate asa ca nu vorbiți în numele tuturor rușine celor ce discriminează romii și nu știu situațiile lor pentru ca și dacă vor unii sa muncească sunt discriminați și nu ai iau la munca asa cum vb voi de ei!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax