Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Sebeș decontează chiria pentru tinerii din localitate care studiază în străinătate. Vezi lista universităților agreate

Publicat

DSC

Absolvenții de liceu care au domiciliul în Sebeș se pot înscrie la o universitate străină îar Primăria le va deconta cheltuielile  cu cazarea. Consiliul local a aprobat o hotărâre în urmă cu doi ani prin care în urma unei cereri orice student din oraș care este admis la o universitate străină poate beneficia de un ajutor constând în decontarea cazării ( chirie sau cămin). Masura adoptată la limita legalității este inclusă în sistemul ajutoarelor sociale pentru săraci.

Primăria nu s-a avântat să facă publică această hotărâre, iar numărul studenților ”sponsorizați” până acum este destul de mic și nu o dată a generat suspiciuni și  dispute în ședințele de consiliu pe motivul modalității de selectare și a numelor persoanelor care au beneficiat de aceste favoruri.  Anul trecut, după ce, pentru prima dată, Alba24 a dezvăluit că Primăria și Consiliul Local Sebeș acordă preferențial ajutor pentru tinerii care studiază în străinătate, într-o nouă hotărâre de Consiliu s-a aprobat și o listă cu universitățile străine agreate. Primăria a refuzat să facă publică lista studenților ”asistați social”din bani publici  invocând principiile protecției datelor personale. Surse din interior ne-au declarat că pe listă figurau nume importante, unii dintre aceștia copii ai unor consilieri locali.

Vezi lista universitaților agreate de CL Sebeș în articolul : HCL pentru ajutoare sociale, paravan la finanțări speciale: Primăria Sebeș dă bani de cazare pentru tinerii care își fac studiile în străinătate

Potrivit Hotnews cele mai populare domenii de studiu alese de studentii romani  în străinătate  sunt Economie, Management si Marketing cu aproximativ 40%, IT si Computer Science cu o pondere de peste 10% urmate de Relatii Internationale, Drept, Medicina, Turism, Matematica, alte domenii socio-umane.

Anul academic trecut (2012), universitatile din Marea Britanie au majorat taxele de studiu de la 3.000 la 7.000 pana la 9.000 de lire sterline. Guvernul britanic si-a mentinut, insa, sistemul de imprumuturi pentru studenti. Pentru aceste imprumuturi tinerii romani pot aplica in mod gratuit. In prezent, aproximativ 90% din studentii romani din Marea Britanie se folosesc de aceste imprumuturi pentru a-si acoperi partial sau total taxele. Aceasta forma de finantare nu este valabila si pentru masteranzi.

Multe universitati britanice acorda diverse burse sau finantari pentru studentii romani, pentru a-i ajuta cu cheltuielile de trai in Marea Britanie, pentru primele luni de acomodare (un exemplu poate fi University of Bradford care a oferit burse de 1500 GBP pentru studentii cu venituri reduse).

In ceea ce priveste programele de master, multe universitati din Marea Britanie ofera diferite burse de studiu pentru studentii romani de pana la 50% din taxa de scolarizare. Un exemplu aici poate fi University of Sunderland care a acordat luna trecuta 4 burse de 50% pentru masteranzi romani. Cele mai multe burse pentru masterat in Marea Britanie sunt alocate pe baza rezultatelor academice si a realizarilor din alte domenii. Acestea se acorda sub forma unor reduceri de taxa intre 1.000 si 5.000 lire sterline.

Unele universitati au programe speciale de burse care acopera taxa de scolarizare plus costurile suplimentare cum ar fi cele de cazare, trai si de calatorie. Exista si universitati care ofera burse studentilor care aleg un program prioritar pentru respectiva universitate. Spre exemplu, Universitatea din Essex a acordat 5.000 lire sterline celor care au ales Istoria Artei, Public Health sau Health Studies.

In Olanda si Danemarca, taxele de studiu sunt subventionate de guvern astfel incat studentii europeni platesc 1.835 euro anual in Olanda, in timp ce in Danemarca taxele sunt subventionate integral, deci studentii nu trebuie sa plateasca nimic.

Chiriile în orașele unde studenții români studiază  sunt cuprinse între 300 și 1000 euro/ lunar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. GAGA

    luni, 05.08.2013 at 08:51

    Daca fondurile alocate „asistatilor sociali” sunt atribuite conform legii,atunci primaria n-are motiv sa nu faca publica aceasta lista !?! Deci, este o problema daca se refuza publicarea „NUMELOR”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Asa ca domnilor redactori ,va rugam faceti lumina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax