Connect with us
Advertisement

Eveniment

HCL pentru ajutoare sociale, paravan la finanțări speciale: Primăria Sebeș dă bani de cazare pentru tinerii care își fac studiile în străinătate

DSC

Publicat

Primăria Sebeș decontează contravaloarea cheltuielilor cu cazarea pentru tinerii din localitate care studiază la universități din străinătate. Când am aflat această informație, era cât pe ce să spunem: Uau, în sfârșit niște aleși care se gândesc și la generația următoare. Dar, tinerii respectivi nu au merite deosebite, nu sunt super olimpici internaționali și nici nu au câștigat vreo bursă la universitățile respective, ci pur și simplu s-au înscris la o unitate de învățământ superior dintr-o altă țară decât România.

Unii dintre ei poate nici nu au dat examen de admitere, ci au fost selectați de vreo aplicație online. Nu-s cu nimic mai prejos decât un student la medicină sau la arhitectură care studiază în România și pentru care părinții se zdrobesc să le plătească din propriul buzunar cazarea prin București, Cluj sau Timișoara.

Nu-s cazuri sociale, nu-s din familii cu probleme, ci, din contră, potrivit surselor noastre, provin din familii venituri peste media salariilor din municipiu. Cu atât mai mult ne-a dat de gândit că este ceva putred la mijloc, în momentul în care am solicitat, în baza legii, mai multe informații despre beneficiari și despre sumele acordate. De mai bine de 30 de zile între noi și Primăria Sebeș se derulează o adevărată telenovelă, în care noi încercăm să aflăm mai multe, iar ei să ne dea cât mai puțin.

Potivit unui document transmis de administrația municipiului, până în prezent de această facilitate au beneficiat anul trecut și au fost aprobate cererile pentru anul acesta unui număr de 10 studenți din localitate. Până săptămâna trecută, nu a existat un criteriu pentru care erau acordați banii respectivi. Cererea prin care am solicitat clarificări cu privire la acest aspect a fost transmisă după o lună. Un document incomplet, în care nu au fost trecute sumele de bani și numele studenților care beneficiază de ”mila” orașului. Pentru că deconturile se fac în baza unei completări la o hotărâre de Consiliu Local în care sunt prevăzute criteriile de acordare a ajutoarelor pentru săracii Sebeșului, pensionarii cu venituri mici și alte cazuri sociale. Imediat după transmiterea răspunsului la cererea noastră, în Consiliul Local Sebeș s-a aprobat în regim de urgență o nouă completare la completarea din HCL-ul cu pricina și anume o listă luată de pe internet cu un așa/zis top al celor mai bune 500 de universități din lume. Vedeți mai jos povestea romanțată a deconturilor de cazare acordate de Primăria Sebeș:

Motto: Înscrieți-vă, copii, la universități de-afară, Primăria îi face să o ducă mai bine ca-n țară!

În urma unor informaţii potrivit cărora Primăria Sebeş deconteaza cheltuielile cu chiria şi întreţinerea unor tineri aflaţi la studii în străinătate, am dorit să verificăm veridicitatea acestora. Legea nr 544/ 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public permite oricărui cetăţean şi mai ales presei să solicite informaţii de la orice instituţie publică, iar aceasta este obligată să furnizeze respectivele date în termen de maximum 30 de zile. Refuzul furnizării informaţiilor sau furnizarea lor în mod voit trunchiat sau incomplet atrage după sine răspunderea penală a celor care sunt obligaţi să le pună la dispoziţia solicitantului.

Prima noastră cerere de informaţii, pe care o puteţi vedea în foto mai jos, conţinea printre altele cuvântul „bursa”. A fost o adevărată „portiţă de scăpare”pentru Primăria Sebeş, care ne-a răspuns repede şi sec că Primăria Sebeş nu acordă burse.

Am realizat care a fost greşeala din prima cerere, aşa că am formulat din nou o solicitare la care, în mod normal, nu se mai puteau evita răspunsurile corecte. Am cerut inclusiv lista nominală a persoanelor care beneficiază de aceste subvenţii, sumele, perioada, gradul de rudenie cu angajaţi ai Primăriei sau cu membri ai Consiliului Local Sebeş. Trebuie să vă spunem că am cerut aceste date pentru că aveam informaţii că beneficiază de sume importante de bani tineri ai căror părinţi sunt consilieri locali sau angajaţi în funcţii importante în companii de stat sau private mari din Sebeş. Deci nicidecum nu erau cazuri sociale, care necesitau ajutorul comunităţii, cu atât mai mult cu cât respectivele familii au ales să-şi trimită copiii la studii în străinătate şi nu la o universitate din România. Aşa că nu ni se pare normal ca din bugetul unui oraş cu numeroase probleme sociale sau de infrastructură nerezolvate, un oraş care încă are străzi de pământ şi case fără apă sau canalizare, să se plătească chirii de mii de euro lunar unor tineri care studiază în străinătate. Am crezut şi chiar am sperat că, dacă într-adevăr există astfel de cazuri, Primăria s-a gândit şi la un eventual contract între actualii studenţi sau masteranzi şi municipalitate, prin care aceştia să fie obligaţi ca, după absolvirea studiilor, să se întoarcă în Sebeş şi să muncească pentru Primărie sau instituţiile subordonate. Astfel ar fi fost oarecum justificată cheltuiala din taxele şi impozitele locuitorilor, pentru că de tineri bine şcoliţi la mari universităţi din lume este cu adevărat nevoie în România. Dar, aşa cum bănuiam, un asemenea contract nu există. Probabil nu s-a gândit nimeni la asta.

Iar acum să revenim la al doilea răspuns primit de la Primăria Sebeş, care este un exemplu de indolenţă şi lipsă de respect faţă de lege. În loc să furnizeze informaţiile solicitate de Alba24, Primăria Sebeş ne dă o copie după Hotărârea de Consiliul Local în baza căreia se acordă subvenţiile respective, fără a preciza însă datele concrete solicitate de noi: lista nominală, sume, grade de rudenie, perioada de timp etc. Nimic, cu excepţia mai sus amintitei hotărâri plus precizarea că în 2011 au fost 4 cazuri şi în anul şcolar 2012-2013 sunt 7 cereri, din care 6 aprobate şi una în curs.

Şi, probabil dorind să demonstreze că au simţul umorului, semnatarii răspunsului, domnul Radu Ioan de la Compartimentul Relaţii Publice şi Comunicare şi domnul primar Alexandru Dăncilă ne mai anexează o listă de câteva zeci de pagini cu TOP 500 Universităţi din lume. De-abia după ședința Consiliului Local Sebeș ne-am dat seama ce-i cu lista respectivă. Consilierii au făcut o completare la amendamentul hotărârii prin care au stabilit ca ajutoarele sau decontarea se poate face doar la una dintre cele 500 de universități ”de top”.

În concluzie, vă invităm să studiaţi cererea formulată de Alba 24 şi răspunsurile primite de la Primăria Sebeş şi să decideţi dumneavoastră dacă am primit (aţi primit) răspunsurile corespunzătoare. De asemenea, vă rugăm pe dumneavoastră să decideţi dacă merită sau nu să-i acţionăm în justiţie pe cei doi semnatari ai răspunsurilor, având în vedere că situaţia poate atrage răspunderea penală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. Pingback: HCL pentru ajutoare sociale, paravan la finanțări speciale: Primăria Sebeș dă bani de cazare pentru tinerii care își fac studiile în străinătate | Sebes24

  2. Sebes4ever

    marți, 18.12.2012 at 14:42

    Si care ar fi probleme pana la urma?Atata vreme cat acest sprijin este acordat tuturor celor care l-au solicitat fara discriminari?Chestia cu acceptarea intr-o universitate de top pe baza unei aplicatii on-line e o tampenie. Casa incepi sa completezi o astfel de aplicatie trebuie sa ai un CV impresionant si rezultate scolare deosebite care sa-i faca macar in prima faza sa te bage in seama.Sunt destui care au bani si nici macar nu pot spera sa studieze in aceste universitati pentru ca nu-i ajuta intelectul. Eu sper ca o sa fie in continuare acordat acest sprijin.Nu din cauza lui sunt strazile neasfaltate ci din cauza numeroaselor studii de fezabilitate facute fara rost…

  3. costi

    miercuri, 19.12.2012 at 23:17

    dancila primar de paie.sforile din primarie le trage MAXIM IONELA ***** lui.pentru informatii intrebati-o pe ia,nu mai pierdeti timpul cu fraerul de primar.

  4. Roxana

    vineri, 28.12.2012 at 20:10

    Dragă redacţie Alba24,

    Cred că e demn de menţionat şi următoarele din cadrul legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public:

    „Art. 12.
    (1) Se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor, prevazut la art. 1, urmatoarele informatii:
    d) informatiile cu privire la datele personale, potrivit legii;

    „Art. 14.
    (1) Informatiile cu privire la datele personale ale cetateanului pot deveni informatii de interes public numai in masura in care afecteaza capacitatea de exercitare a unei functii publice.”

    Cu părere de rău vă spun că cererea dumneavoastră a unei „liste nominale a persoanelor care beneficiază de aceste subvenţii, sumele, perioada, gradul de rudenie cu angajaţi ai Primăriei sau cu membri ai Consiliului Local Sebeş” nu e îndreptăţită fiindcă încalcă dreptul protecţiei datelor personale, ar putea aduce prejudiciu de imagine celor în cauză şi nu este în interesul public.

    Mai apreciez şi jurnalismul de „calitate” întreprins, fără încercarea de a contacta şi alte surse pe lângă Primăria Municipiului Sebeş, pentru a vă forma o imagine obiectivă asupra problemei. Vă asigur că „aplicaţiile online” ale celor care au aplicat pentru studiile în străinătate sunt de „n” ori mai riguroase decât cele pe bază de dosar din România – care primează în detrimentul celor pe bază de admitere tot din România, pe care le menţionaţi dvs (medicină). N-ar fi stricat să faceţi mai multă cercetare pe subiect dacă tot s-a dorit a fi o investigaţie. Iată că v-a ieşit o pseudo-investigaţie, subiectivă, partizană, fără argumente solide.

    • moderatorul de serviciu

      vineri, 28.12.2012 at 23:09

      @Roxana, datele personale la care te referi tu vizeaza doar CNP. Atunci cand este vorba de bani publici, care dau asa cum se dau, numele beneficiarilor trebuie facut public. Ce spui tu este o vrajeala prin care incerci sa le iei apararea celor care trebuiau sa faca publice numele celor care au primit bani pentru cazare in strainatate.
      AAA… si uitasem sa-ti spun. Stiu foarte bine cat de ”complicate” sunt aplicatiile pentru studii afara. Sunt doar niste formulare banale care trebuie completate pe baza rezultatelor din liceu. Asta nu inseamna ca toti cei care studiaza, de exemplu, in Danemarca, au merite deosebite. Trebuie doar sa ai bani sa iti faci studiile acolo. Noi intelegem ajutorul de la primarie, dar nu pentru o aplicatie banala ci eventual pentru bursieri de merit ( nu pentru Erasmus). Adica pentru cei cu rezultate atat de bune incat universitatea respectiva le acorda o bursa, iar primaria ii recompenseaza cu plata cazarii, pentru ca merita. in rest este frectie la un picior de lemn. Iar lemnul e putred.

  5. Ceasca

    sâmbătă, 29.12.2012 at 11:22

    Dati primaria in judecata sa fie obligati sa raspunda complet. Si cereti despagubiri de la semnatarii raspunsului in doi peri. Asa noi aflam cine sunt beneficiarii si smecherii care au semnat simt pe buzunarul propriu ce inseamna sa sfidezi publicul.

  6. Roxana

    sâmbătă, 29.12.2012 at 11:52

    @moderatoruldeserviciu, cu părere de rău, nu e vorba doar de datele personale, indiferent că e vorba de bani publici sau nu. În rest, ar trebui să vă angajaţi un PR care să vă sfătuiască în privinţa atitudinii pe care trebuie să o aveţi atunci când ‘moderaţi’ (răspundeţi la) comentarii. Se numeşte, din nou, obiectivitate. Eu n-ar trebui să-mi dau seamă că vă irită la culme situaţia. Dacă scriaţi cele de mai sus într-un alt ton (valabil şi pentru articol), mai profesional, poate, poate mă convingeaţi. Cele bune.

    • moderatorul de serviciu

      sâmbătă, 29.12.2012 at 12:31

      @roxana, nu stiu la ce ton te asteptai in conditiile in care tu ne-ai facut indirect prosti, incompetenti, neprofesionisti si ne-ai insultat inteligenta printr-o interpretare a legii in favoarea unei institutii care imparte banul public pe sest si nu spune cui a impartit acesti bani proveniti din taxele si impozitele celor aproape 30000 de locuitori. Si inca ceva, asa ca nuanta, draga Roxana. Atitudinea nu este o lipsa de respect.Si daca tot ai pomenit de de legea 677 iti dau doua paragrafe: f) cand prelucrarea priveste date obtinute din documente accesibile publicului, conform legii; (6) Prevederile alin. (2) nu se aplica atunci cand prelucrarea datelor se efectueaza exclusiv in scopuri jurnalistice, literare sau artistice, daca aplicarea acestora ar da indicii asupra surselor de informare. Interpreteaza-le tu cum vrei. Iti dorim un an nou fericit!!!

  7. bobo

    luni, 07.01.2013 at 14:44

    e o sifonare a banului public,clar! nu e oportuna cadorisirea unor fii de smecheri,cand unii nu au ce manca in Sebes,si orasul e prost gospodarit!Sa ia exemplu de la Blaj si Alba Iulea,acolo se vede ca sunt primari destul de gospodari.Sebesul e o rusine

  8. Traian Basescu

    luni, 07.01.2013 at 16:10

    Aaaa… se da si RETROACTIV?
    Ar fi normal ca banii de la Bruxelles sa fie folositi de Guvernul Romaniei pentru a aduce inapoi Romanii plecati, pentru cresterea pensiilor si a salariilor! Bani sunt!
    Sunt criminali cei care vor sa ne impuna austeritate, care-au pus in aplicare un genocid al poporului Roman!

    Desteapta-te, Romane!

  9. Pingback: Primăria Sebeș decontează chiria pentru tinerii din localitate care studiază în străinătate. Vezi lista universităților agreate | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement