Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Primăria Zlatna apelează la un credit bancar de 2.000.000 de lei pentru cofinanţarea unui proiect de reabilitare a străzilor

Publicat

Administraţia locală din Zlatna este nevoită să apeleze la un credit bancar pentru susţinerea cofinanţării unui proiect demarat în 2011, de reabilitare şi modernizare a mai multor străzi din oraş şi localităţile aparţinătoare. Suma de 2 milioane de lei ce urmează a fi contractată va suplimenta necesarul unei restanţe de 5 milioane de lei către firma care realizează lucrările de infrastructură. Primăria a iniţiat procedura de licitaţie pentru serviciile financiare în 23 ianuarie, iar ofertele pot fi depuse până în 12 martie. Este a doua licitaţie pentru împrumut, în condiţiile în care la prima încercare nicio instituţie bancară nu a fost interesată de contract.

Primăria Zlatna organizează licitaţie electronică cu depunere de oferte prin SEAP în perioada 23 ianuarie – 12 martie, pentru contractarea unor servicii de acordare a unui  credit bancar în valoare de 2.000.000 lei, necesar derulării  proiectului „Reabilitare şi modernizare străzi în oraşul Zlatna şi localităţile aparţinătoare”. Finanţat  prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2  – Domeniul major de intervenţie 2.1, proiectul presupune cofinanţare din partea autorităţii locale. Pentru a acoperi necesarul financiar în acest sens şi a fi posibilă reluarea lucrărilor de modernizare a străzilor în primăvară, administraţia locală a mai derulat o procedură de contractare a acestui împrumut, fără succes însă. La licitaţia din 10 ianuarie, nu s-a prezentat nicio instituţie bancară interesată să ofere credit bancar.

În condiţiile de încheiere a contractului se arată că perioada de rambursare este de 7 ani, cu termen de la semnarea contractului de către ambele părţi şi până la achitarea integrală a imprumutului şi tragere a sumei într-o singură tranşă, in termen de maxim 15 zile de la semnarea contractului de creditare.

Rambursarea se va efectua în rate lunare egale (debit şi dobândă), conform calendarului de rambursare propus de autoritatea locala. Dobânda este variabilă şi se va plăti lunar. În cazul apariţiei unor situaţii neprevăzute, respectiv nerealizarea programului de încasări ori ca urmare a unor calamităţi (cazuri de forţă majoră, executare silită a contului), Primăria Zlatna va avea posibilitatea amânării cu 30 zile a plăţilor datorate, fără ca banca să perceapă dobânzi penalizatoare.

Criteriul de atribuire a contractului este preţul (costul creditului) cel mai scăzut. Costul creditului va fi exprimat astfel încât să cuprindă absolut toate comisioanele, taxele şi dobânzile percepute în situaţia unei trageri complete pe perioada de acordare a creditului (84  luni).

Proiectul pentru care este necesară contractarea împrumutului este în valoare totală de 12 milioane de euro, iar lucrările au început în 2011, fiind executate de firma „Newamport Compani” SRL Bistra. Acestea cuprind lucrări complete de reabilitare şi modernizare a străzilor Iazului, Decebal, Gării şi 1 Mai (lucrări finalizate) din Zlatna şi a celor din localităţile Trîmpoiele, Valea Mică, Galaţi şi Feneş.

Societatea are de recuperat o sumă de aproximativ 5 milioane lei pentru lucrările executate, iar primarul Silviu Ponoran a declarat că, pe lângă circa 1 milion de lei care se poate asigura din surse proprii, este necesară contractarea unui împrumut bancar de 2 milioane de lei, astfel încât să fie asigurată cota de co-finanţare de 2%.

Valoarea totală a contractului semnat în martie 2011 este de 41.750.697,20 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de 33.589.760,00 lei (98% din valoarea totală eligibila a proiectului). Termenul de execuţie iniţial a fost de 18 luni, începând de la data atribuirii contractului, însă a fost solicitată o amânare pentru 2014. La sfârşitul investiţiei, ar urma să fie reabilitaţi 13,664 km de drum, cu trotuare (pe o suprafaţă de 3.814,78 mp), 35 de podeţe şi două pasaje peste calea ferată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax