Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primarii, viceprimarii și șefii consiliilor județene vor primi un spor de 50% din salariu. Care este condiția să primească banii

Publicat

impozite bani taxe

O parte a aleșilor locali ar putea beneficia în curând de un spor cuprins între 10% și 50% pentru munca pe proiecte cu finanțare externă, potrivit unui proiect publicat recent în dezbatere publică de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Am avut această iniţiativă pentru că era nefiresc ca subordonaţii care lucrează în structurile ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporul din fonduri iar cei care îşi asumă întreaga responsabilitate şi gestionează proiectele europene, să aibă 25%, aceştia fiind primarii şi preşedinţii de consilii județene”, a spus ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Digi24.

Potrivit acestuia, urmează modificarea cadrului legislativ naţional, respectiv a indicatorilor de performanţă în baza cărora se acordă aceste sporuri. Până în prezent, limita maximă este de 25%, fiind legată de numărul de proiecte.

Primarii și președinții de consilii județene vor fi evaluați în funcție de criterii naționale, dar în principal în funcție de câte proiecte gestionează într-un an. Pentru un singur proiect, majorarea e de 15%, pentru două – 20%, în timp ce pentru trei sau mai multe 25%, la care se adaugă și partea fixă de 25%. Până acum, spor de până la 50% aveau doar funcționarii publici care lucrează la proiectele cu fonduri europene și sunt evaluați buni sau foarte buni.

De asemenea, instituțiile și/sau autoritățile publice beneficiare ale proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile sau fonduri aferente Mecanismului de redresare şi rezilienţă pot înființa posturi pentru implementarea proiectelor în afara organigramei, peste numărul maxim de posturi aprobat al instituției/autorității publice, în limita posturilor aprobate prin contractului/acordului/ordinului de finanțare semnat de către instituția beneficiară cu autoritatea finanțatoare.

Sunt însă și câteva condiții: nu există suficient personal, conducătorul instituției a aprobat suplimentarea, este un proiect care justifică augmentarea numărului de posturi, iar finanțarea e asigurată de banii din acest nou proiect.

În luna decembrie 2022, Guvernul a adoptat o hotărâre care prevedea că bugetarii din instituțiile centrale care se ocupă cu finanțare externă primesc din start sporul de 50%, până la prima evaluare, fără a fi indicată și o perioadă de timp pentru realizarea evaluării interne. După o evaluarea negativă, sporul ar urma să scadă la 25%.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat de curând o lege care permite majorarea salariilor funcționarilor publici din administrația locală, în funcție de disponibilitatea fiecărei instituții locale, până la limita salariului viceprimarului sau vicepreședintelui de Consiliu Județean, plus 25%.

Spor de până la 50% pentru echipele de proiecte finanțate din fonduri nerambursabile

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre de guvern, echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și pentru implementarea proiectelor finanțate prin Mecanismul de redresare şi reziliență, pe perioada în care îşi desfăşoară activitatea în aceste condiţii, beneficiază de o majorare a salariilor de bază, sau indemnizaţiilor de încadrare, cu până la 50%, în funcție de timpul efectiv lucrat lunar pentru activitățile proiectului.

Persoanele care muncesc până la 20 de ore vor primi o majorare salarială de 10%, în timp ce, la polul opus, cele care muncesc peste 80 de ore pentru un proiect sau mai multe, 50%.

Mai precis, situația este următoarea:

  • a) până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%;
  • b) între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%;
  • c) între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%;
  • d) între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%;
  • e) peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.

În primele 5 zile ale fiecărei luni calendaristice, în funcţie de numărul de ore efectiv lucrate în luna anterioară, conform pontajului lunar semnat de coordonatorul de proiect/managerul de proiect/şeful de proiect, se stabileşte procentul de majorare salarială acordat pentru activitatea desfăşurată în luna anterioară ca membru al „echipei de proiect”.

Nota de fundamentare a proiectului poate fi consultată aici

sursa: digi24.ro, adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Mii Shu

    luni, 30.01.2023 at 19:39

    S-a gasit portita ce lasa liber la furtul de bani publici. Daca ai 2 servicii , unul la stat si altul la privat cand sa termini treaba la stat?

  2. pilu

    luni, 30.01.2023 at 20:31

    Ce criterii, la voi pe fonduri lucrează cei mai necalificaţi în domeniu.

  3. facsimil

    luni, 30.01.2023 at 22:56

    👎

  4. Astancai Mihaela

    marți, 31.01.2023 at 12:58

    La toți li se maresc salariile li se dau sporuri dar noi însoțitorii persoanelor cu dizabilități nu ne dau nimic și suntem unii care stam cu persoanele zi și noapte noi nu avem spor de stres cum au cei de la birouri și multe alte sporuri de noapte etc . Ar fi bine să ne regleze și nouă salariile. ..

  5. IOSIF BIRI

    marți, 31.01.2023 at 21:43

    Condiția este sa cotizeze la partid 50 % din ei !!! 😂😂😂

  6. Herișanu Gheorghe

    miercuri, 01.02.2023 at 09:40

    Cum să nu dai bani celor care le asigură votul ,celor care propun aceste măriri de salarii ? Dar ce sunt bani lor ? În acest mod pot FURA mai mult din bani prostimi . Ei sunt șmecheri cu salarii mari, pensi speciale și câte alte facilități .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax