Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primarul din Lupșa nu a obținut la Curtea de Apel suspendarea hotârării ANI care l-a declarat în conflict de interese

primar lupsa

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea de anulare a hotărârii Agenției Naționale de Integritate, formulată de primarul comunei Lupșa, Dănuț Vasile Bârzan. Mai exact primarul a dorit suspendarea hotărârii definitive prin care a fost declarat în conflict de interese, după ce și-a angajat soția, în 2013, pe un post de referent în cadrulPprimăriei Lupșa. În urma hotărârii Curții de Apel Alba Iulia, demersul ANI își poate continua cursul de încetare al mandatului de primar.

Primarul comunei Lupșa, Dănuț Vasile Bârzan a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate.

Bârzan a cerut la Curtea de Apel Alba Iulia suspendare hotărârii ANI, care l-a declarat în conflict de interese după ce și-a angajat soția, în 2013, pe un post de refernt în cadrul primăriei Lupșa.

Cererea de suspendare a executării hotărârii a fost respinsă de magistrații Curții de Apel Alba Iulia și în urma acesteia demersul ANI își poate continua cursul.

CITEȘTE ȘI: Un primar din Apuseni rămâne fără mandat pentru că și-a angajat soția la primărie. A pierdut definitiv procesul cu ANI

Respinge excepția de inadmisibilitate a cererii de suspendare invocată de pârâtă. Respinge cererea formulată de revizuentul BÂRZAN DĂNUȚ VASILE de suspendare a executării sentinţei nr. 53/2016 pronunţată de CURTEA DE APEL ALBA IULIA în dosar nr. 816/57/2015. Restituie cauţiunea în cuantum de 1000 lei, pusă la dispoziţia Curţii de Apel Alba Iulia în dosarul nr.538/57/2018, conform recipisei de consemnare nr. 204966242/1 din data de 11.10.2018. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 24.10.2018, se arată în decizia Curții de Apel Alba Iulia.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unui conflict de interese de natură administrativă şi penală în cazul primarului comunei Lupşa, Dănuţ Bârzan (PSD). Potrivit unui comunicat de presă, ”în calitate de primar, a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziţia privind încadrarea soţiei sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupşa, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”.

Potrivit acestei legi ”primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.

Potrivit ANI, anterior emiterii dispoziţiei din data de 7 februarie 2013, Vasile Bârzan Dănuţ a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Soţia acestuia a obţinut, începând cu data de 11 februarie 2013, până în noiembrie 2015, venituri salariale în cuantum de 24.031 lei. Potrivit Codului Penal, conflictul de interese se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Agenţia Naţională de Integritate a constatat la momentul respectiv şi starea de incompatibilitate a primarului din comuna Lupşa.

Potrivit legislației actuale, Dănuţ Bârzan își va pierde funcția. Aleșii locali care sunt în conflict de interese nu mai pot ocupa o funcţie publică timp de 3 ani de la data rămânerii definitive a concluziilor raportului ANI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax