Actualitate
Un primar din Apuseni rămâne fără mandat pentru că și-a angajat soția la primărie. A pierdut definitiv procesul cu ANI
Dănuț Bârzan, primarul comunei Lupșa, a pierdut la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul prin care contesta un raport al Agenției Naționale de Integritate din anul 2015. Bârsan a fost trimis în judecată pentru confilict de interese după ce și-a angajat la primăria pe un post de referent. În 2016 acesta a atacat la Curtea de Apel Alba Iulia, raportul ANI, dar a pierdut în prima instanță și timp de aproape trei ani dosarul s-a aflat pe rolul ÎCCJ.
Social-democratul Dănuț Bârzan, primarul comunei Lupșa, a pierdut definitiv procesul prin care acesta contesta raportul întocmit în 2015 de către Agenția Națională de Integritate.
„Respinge recursul formulat de reclamantul Bârzan Dănuţ Vasile împotriva Sentinţei nr. 53 din 7 martie 2016 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 17 septembrie 2018”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.
Potrivit legislației actuale, Dănuţ Bârzan își va pierde funcția. Aleșii locali care sunt în conflict de interese nu mai pot ocupa o funcţie publică timp de 3 ani de la data rămânerii definitive a concluziilor raportului ANI.
Din raportul ANI a reieșit că Bârzan și-a angajat soția, în 2013, pe un post de referent în cadrul primăriei Lupșa, unde și la acea dată ocupa funcția de primar.
Dosarul a fost înregistrat la judecătoria Câmpeni în 15 februarie 2017. Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni a fost sesizat de Agenţia Naţională de Integritate în noiembrie 2015.
Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unui conflict de interese de natură administrativă şi penală în cazul primarului comunei Lupşa, Dănuţ Bârzan (PSD). Potrivit unui comunicat de presă, ”în calitate de primar, a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziţia privind încadrarea soţiei sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupşa, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”.
Potrivit acestei legi ”primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.
Potrivit ANI, anterior emiterii dispoziţiei din data de 7 februarie 2013, Dănuţ Vasile Bârzan a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Soţia acestuia a obţinut, începând cu data de 11 februarie 2013, până în noiembrie 2015, venituri salariale în cuantum de 24.031 lei. Potrivit Codului Penal, conflictul de interese se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Agenţia Naţională de Integritate a constatat la momentul respectiv şi starea de incompatibilitate a primarului din comuna Lupşa. Dănuţ Vasile Bârzan a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, dar a pierdut procesul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News