Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primarul din Vințu de Jos, Petru Barbu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și uz de fals. Ce acuzații îi aduc procurorii

Publicat

Primarul din Vințu de Jos, Barbu Ioan Petru (PNL Alba), alături de un administrator de firmă au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, fals și uz de fals. 

Este vorba despre o trimitere în judecată care a venit în urma unei anchete ce a fost făcută publică de procurori, în anul 2021. 

Ancheta a vizat un studiu de fezabilitate care a fost întocmit fictiv și care a costat 427.805 lei. Studiul de fezabilitate privea extinderea rețelei de apă potabilă în comuna Vințu de Jos.

Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului Alba.

CITEȘTE ȘI: Primarul din Vințu de Jos, Ioan Barbu, CERCETAT în stare de libertate. Poziția conducerii PNL Alba

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au precizat într-un comunicat de presă faptele pentru care Barbu a fost trimis în judecată.

Ce au precizat procurorii

1. B.P.I., la data faptelor primar al comunei Vințu de Jos din județul Alba, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (5 acte materiale)

– fals intelectual în formă continuată (5 acte materiale)

– uz de fals în formă continuată (5 acte materiale)

2. Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (5 acte materiale) și

– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (5 acte materiale)

3. Societate comercială pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (5 acte materiale)

– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (5 acte materiale).

Abuz în serviciu, fals și uz de fals

În data de 17.12.2020, între UAT Comuna Vințu de Jos, reprezentată de inculpatul primar B.P.I. și inculpata societate comercială au fost încheiate 5 contracte de prestări servicii în valoare totală de 427.805 lei (TVA inclus), constând în realizarea următoarelor documentații:

studiu de fezabilitate, studiu topografic, studiu geotehnic, expertiză tehnică și studiu hidrologic pentru obiectivul de investiție „Extindere Rețea de Alimentare cu Apă Potabilă în Comuna Vințu de Jos, Județul Alba”.

În data de 28.12.2020, în baza unei rezoluții infracționale unice, în calitate de primar al comunei Vințu de Jos și ordonator principal de credite, inculpatul B.P.I. și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea dispozițiilor prevăzute de legislația primară.

Astfel, acesta a semnat 5 procese-verbale de predare-primire înregistrate în evidența Primăriei Comunei Vințu de Jos de către inculpatul persoană fizică, în numele și în interesul inculpatei societate comercială, atestând în mod necorespunzător adevărului executarea și primirea în forma finală a documentațiilor care au făcut obiectul celor 5 contracte de prestări servicii, respectiv studiu de fezabilitate, studiu topografic, studiu geotehnic, expertiză tehnică și studiu hidrologic, deși cunoștea că în realitate acestea nu au fost finalizate și primite în forma lor finală, iar ulterior a pus la dispoziția angajaților primăriei cele 5 procese-verbale pentru a efectua demersurile aferente plății contravalorii acestor documentații.

Totodată, inculpatul primar B.P.I. a avizat și a acceptat la plată propunerile de angajare a cheltuielilor vizând 5 facturi din data de 28.12.2020, în cuantum total de 427.805 lei (TVA inclus) emise de inculpata societate comercială și a dispus plata contravalorii acestora la data de 30.12.2020 fără contraprestație, cunoscând că acestea reprezentau cheltuieli nejustificate, respectiv servicii care nu au fost finalizate și predate în forma lor finală, potrivit clauzelor contractuale, până la data plății – 30.12.2020 (servicii efectuate parțial – studiu de fezabilitate și studiu topografic și servicii neefectuate/neprestate – studiu geotehnic, expertiză tehnică și
studiu hidrologic), cauzând o pagubă de 427.805 lei bugetului local al UAT Vințu de Jos și implicit un folos necuvenit inculpatei societate comercială.

Pe parcursul urmăririi penale, inculpata societate comercială a restituit integral suma de 427.805 lei persoanei vătămate UAT Vințu de Jos.

Precizăm că întocmirea rechizitoriului este o etapă a procesului penal, reglementată în Codul de procedură penală, care reprezintă finalizarea anchetei penale şi trimiterea dosarului la instanţă, spre judecare, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. pilu

    luni, 16.10.2023 at 12:08

    Aşteptăm replica apărătorului de la Alba Carolina.

  2. Ion

    luni, 16.10.2023 at 17:43

    Atacul procurorilor la primarii PNL continua , doar vin alegerile !? Vezi și cazul de la Medgidia cu primarul Vrabie . Oare câte vor mai fi ? Sau cât se va mai răbda?

  3. Calin

    luni, 16.10.2023 at 18:06

    La mulți ani!

  4. codru

    marți, 16.04.2024 at 20:45

    la Dumnezeu un suflet de om castigat valoreaza mai mult decat toata lumea. Pacat, nu era nici primul, nici ultimul, totusi sa furi e un mare pacat: a restituit furtul Sa ne fereasca Dumnezeu de ceasul slab. suta la suta lucrurile sunt mai tulburi, poate mai sunt si alti complici din jur, a fost atras in cursa si apoi reclamat. Se calca pe cadavre…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax