Eveniment
Primarul din Vințu de Jos, Ioan Barbu, CERCETAT în stare de libertate. Poziția conducerii PNL Alba
Primarul comunei Vințu de Jos, liberalul Petru Ioan Barbu, va fi cercetat în stare de libertate, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, au decis procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.
Aceeași măsură a fost luată și pentru administratorul unei firme, cercetat în același dosar.
Reamintim că primarul este cercetat de autorități după ce ar fi creat un prejudiciu în valoare de peste 400.000 de lei, în urma achitării unor expertize și studii de fezabilitate fictive, care ar fi trebuit să fie realizate în scopul extinderii rețelei de alimentare cu apă potabilă a unei comune.
În prealabil, Barbu a fost reținut de polițiști, după ce aceștia au efectuat o percheziție la sediul primăriei, pentru documentarea activității infracționale a unor persoane bănuite de săvârșirea de infracțiuni de delapidare, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la delapidare. Alături de Barbu a fost reținut și patronul firmei în cauză.
Ce decizie ar putea lua PNL Alba
Reprezentații Partidului Național Liberal Alba, au declarat pentru alba24.ro, că în cazul în care cererea procurorilor de arestare, va fi admisă de instanță, PNL Alba îl va demite din funcția de președinte a filialei Vințu de Jos. În urma acestui demers Petru Ioan Barbu va rămâne doar cu calitatea de membru de partid.
Ce spun anchetatorii
Potrivit IPJ Alba, din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că, în luna decembrie a anului 2020, instituția, prin reprezentantul legal, ar fi încheiat 5 contracte de prestări servicii cu administratorul unei societăți comerciale, din municipiul București, reprezentată de un bărbat de 69 de ani, din București, pentru întocmirea de studii de fezabilitate, expertiză tehnică și studii de specialitate (topografic, geotehnic, hidrologic), în scopul extinderii rețelei de alimentare cu apă potabilă, pe raza unei comune, contra sumei de 427.805 lei.
CITEȘTE ȘI: Primarul din Vințu de Jos și un administrator de firmă, REȚINUȚI. Ar fi achitat expertize și studii de fezabilitate fictive
Ulterior, cu toate că studiile nu au fost realizate, la nivelul instituției publice ar fi fost întocmite documente fictive de predare – primire și ar fi fost achitată întreaga sumă contractată.
Cu ocazia percheziției efectuate la sediul instituției, au fost identificate și ridicate documente care privesc posibila activitate infracțională a persoanelor vizate de anchetă.
CITEȘTE ȘI: Ce firmă și ce contracte sunt vizate de anchetatori
Primăria comunei Vințu de Jos a încheiat, în 16 decembrie 2020, prin achiziție directă pe platforma SEAP, cinci contracte cu firma Dani Building SRL din București.
Contractele și valoarea lor:
Studiu hidrologic – Realizare studiu hidrologic – întocmire SF alimentare cu apă potabilă – 21.000 de lei, fără TVA
Întocmire Studiu de Fezabilitate – realizare Studiu de fezabilitate alimentare cu apă potabilă – 130.000 de lei, fără TVA
Întocmire expertiză tehnică – întocmire documentație de expertizare tehnică pentru rețele edilitare existente în vederea realizării unei extinderi de alimentare cu apă potabilă – 48.000 de lei, fără TVA
Studiu geotehnic rețele edilitare – realizare studiu geotehnic suport studiu fezabilitate/documentație de avizare a lucrărilor de intervenții – 36.000 de lei, fără TVA
Studiu topografic – trama stradală – realizare studiu topografic suport studiu de fezabilitate/ documentație de avizare a lucrarilor de intervenții în vederea realizarii rețea canalizare ape uzate menajere și stație de epurare/ alimentare cu apa potabilă/ modernizare drumuri de interes local/ infrastructură rutieră – 124.500 de lei, fără TVA.
Valoarea celor 5 contracte este de 359.500 de lei, fără TVA.
Ce au transmis procurorii Parchetului Judecătoriei Alba Iulia, miercuri 24 februarie
Punerea în mişcare a acţiunii penale față de inculpații:
BARBU PETRU IOAN, primar al comunei Vințu de Jos din jud. Alba, pentru săvârșirea infracţiunilor de:
– delapidare prev. de art. 295 alin. 1 C.pen.,
– fals intelectual prev. de art. 321 alin. 1 C.pen.,
– uz de fals prev. de art. 323 C.pen.,
fiecare cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (5 acte materiale), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.,
2. P.N., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracţiunilor de:
– complicitate la delapidare prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. raportat la art. 295 alin. 1 C.pen.,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 322 alin. 1 C.pen.,
fiecare cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (5 acte materiale), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.
Procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpați pe o durată de 60 zile, perioadă în care inculpaţii trebuie să respecte:
obligaţiile impuse de art. 215 alin. 1 C.proc.pen. Suplimentar, pe durata controlului judiciar, procurorul a stabilit și următoarele obligații:
– inculpații să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia;
– inculpații să nu se apropie de anumite persoane (coinculpați și martori) sau de membrii familiilor acestora şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect, pe nicio cale;
– inculpatul BARBU PETRU IOAN să nu desfăşoare activitatea de primar al comunei Vinţu de Jos în exercitarea căreia a săvârşit faptele.
Procurorii au mai transmis că:
”La data de 17.12.2020, Primăria Comunei Vințu de Jos, prin reprezentant primar BARBU PETRU IOAN, a încheiat prin achiziție directă un număr de 5 contracte de prestări servicii cu o societate comercială, reprezentată prin administrator P.N., prin care aceasta din urmă s-a obligat să întocmească studii de fezabilitate, expertiză tehnică și studii de specialitate (topografic, geotehnic, hidrologic) privind obiectivul de investiție „Extindere Rețea de Alimentare cu Apă Potabilă în Comuna Vințu de Jos, județul Alba”, în schimbul sumei totale de 427.805 lei.
La data de 28.12.2020, între UAT Comuna Vințu de Jos reprezentată prin inculpatul BARBU PETRU IOAN, în calitate de primar și o societate comercială, reprezentată de inculpatul P.N., în calitate administrator, s-au întocmit 5 procese-verbale fictive de predare-primire, care au fost înregistrate la Primăria Comunei Vințu de Jos și potrivit cărora, UAT Comuna Vințu de Jos a primit documentațiile: studiu de fezabilitate, expertiză tehnică, studiu topografic, studiu geotehnic și studiu hidrologic privind obiectivul de investiție „Extindere Rețea de Alimentare cu Apă Potabilă în Comuna Vințu de Jos, județul Alba”. În baza acestor procese-verbale, la data de 30.12.2020, UAT Comuna Vințu de Jos a achitat către societatea comercială prin 5 ordine de plată suma totală de 427.805 lei, reprezentând contravaloarea acestor studii, care în realitate nu au fost efectuate și nu au fost predate beneficiarului”, au mai transmis reprezentații Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, într-un comunicat de presă, transmis miercuri, 24 februarie.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News