Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primarul Mircea Hava: „Lucrările la Bazinul Olimpic sunt peste 80% gata. Avem promisiuni din partea Guvernului USL că se va finanța”


Publicat

Lucrările la Bazinul Olimpic sunt într-un stadiu de realizare de peste 80%, iar Guvernul USL a promis că va acorda finanțare pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare. Aceasta este declarația primarului Mircea Hava, prezent în platoul Alba24.ro la talk show-ul „Testul de Sinceritate”, alături de jurnalistul Dan Lungu. 

Cu toate că lucrările nu arată mari progrese, primarul Mircea Hava a explicat că obiectivul avansează încet-încet. Instalația de încălzire este „aproape OK”, iar în prezent se pregătește achiziția sistemului de monitorizare video și acces. Totodată, edilul a precizat că se așteaptă rectificarea bugetară de la Guvern:

„Suntem în pregătire de achiziție la instalația de monitorizare a bazinului și a accesului. Accesul se va face ori pe bază de cartelă, ori pe ceasul electronic. Instalația de căldură este aproape OK. Dacă v-am spus acest lucru, înseamnă că ne grăbim. Am avut o discuție cu domnul Dumitrel și am stabilit că dacă nu găsim altă soluție, va trebui să vedem de unde tăiem, pentru a da drumul la Bazinul Olimpic. N-au fost bani, s-au tăiat. Acum avem toate promisiunile din partea Guvernului USL că se va finanța. Dar pe promisiuni nimeni nu-mi va da nicio semnătură”, a declarat primarul Mircea Hava.

Cât despre tergiversările și împotmolirile lucrărilor de reabilitare a Bazinului Olimpic, primarul spune că unul dintre motive ar fi „bâzâiala politică”, o „jucărie politică”, care a dus la faptul că municipiul a fost nevoit să aloce 4 miliarde de lei vechi din bugetul local, în loc de 1 miliard, pentru Bazin, făcând aluzie la un document  emis de Compania Națională de Asigurări în 2009, prezentat de Florin Roman, prin care se arăta că primăriei îi revine obligația de a cofinanța lucrările.

„Timpul le va lămuri pe toate. Ne vom da seama că totul a fost o bâzâială politică și cineva a vrut să ia o bucată și să și-o pună pe umeri ca galoane. N-a reușit pentru că nu așa se lucrează. N-am făcut altceva decât să ne încurcăm. În loc să plătim un miliard, am plătit patru miliarde. Acum așteptăm rectificarea bugetară de la Guvern, care va fi la începutul lunii iunie. Bazinul Olimpic nu este în proprietatea noastră, la fel ca autostrada. Nu dau vina pe Guvern că nu a avut bani, dar era foarte simplu să ne spună că nu are bani. Și așa, puteam în iunie să facem baie, dar nu s-a dorit lucrul acesta, ci s-a încercat o chestiune de jucărie politică și iată unde am ajuns. Albaiulianul așteaptă încă să facă baie”, a conchis Hava.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. marcela ifrim

  marți, 25.06.2013 at 22:06

  speranta moare ultima, ce sa mai zicem… doamne ajuta sa mai prindem si noi bazinul asta in viata noastra de oameni obisnuiti, care nu avem bani de statiuni si piscine scumpe…

 2. hshsh

  miercuri, 26.06.2013 at 00:03

  Sunt curios ce tarrife se vor pune

 3. cocolinno

  joi, 27.06.2013 at 11:08

  Dupa modul cum discuta Hava se pare (s-au mi se pare) ca problema bazinului iar este in parohia municipiului. Pai atunci de ce Roman a facut atata valva, cu catva timp in urma, ca el ar fi rezolvat terminarea bazinului si a mai dat si termene. Laudaros parsiv !

 4. cristina

  luni, 05.08.2013 at 01:17

  Si totusi cand se deschide bazinul acesta?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO INTERVIU cu Ioan Dîrzu, candidat PSD la Camera Deputaților. „Sunt în favoarea supraimpozitării pensiilor speciale” (P)

Publicat

Candidatul PSD Alba la Camera Deputaților, Ioan Dîrzu, a fost prezent vineri, în redacția alba24.ro pentru un interviu video. 

Aflat la finalul celui de-al doilea mandat, deputatul PSD de Alba a făcut un scurt bilanț al inițiativelor legislative pe care le-a avut în Parlament și a prezentat câteva dintre realizările lui din ultimii ani. În ceea ce privește subiectul pensiilor speciale, Ioan Dîrzu a spus că drepturile nu pot fi anulate, însă pot fi impozitate gradual.

Referitor la județul Alba, Dîrzu a spus care sunt principalele nevoi de dezvoltare din zona noastră și ce s-ar putea face din acest punct de vedere. Deputatul a prezentat și câteva măsuri importante care pot fi luate în domenii precum infrastructură, economie – investiții, agricultură, educație și sănătate.

De profesie medic veterinar, Ioan Dîrzu susține că vaccinarea trebuie să aibă loc, explicând că vaccinurile au scăpat omenirea de foarte multe boli. Potrivit acestuia, cei care refuză să se vaccineze, din diverse motive, trebuie să își asume consecințele deoarece vor încărca sistemul de sănătate și vor crea costuri suplimentare.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ZILE LIBERE pentru părinți, când nu se face școală față în față. Modificări în legislație, promulgate de președintele Iohannis

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă prin care se acordă zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, dacă se limitează sau suspendă activităţile didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2.

Legea extinde această facilitate şi în cazul părinţilor ai căror copii suferă de o boală cronică, chiar dacă nu sunt suspendate cursurile.

Actul normativ are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARSCOV-2, precum şi părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului cu handicap grav neşcolarizat, ori care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere o persoană adultă încadrată în grad de handicap grav sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.

Prevederile se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară; b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere. Deputaţii au introdus şi condiţia ca locul de muncă ocupat să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

De asemenea, prin excepţie, „beneficiază de aceste prevederi şi părintele sau reprezentantul legal al cărui copil, cu vârsta de până la 12 ani, înscris în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară, suferă de o boală cronică, indiferent dacă activităţile didactice au fost sau nu au fost limitate ori suspendate”, cu condiţia ca celălalt părinte să nu beneficieze de aceste zile libere.

Angajatorul este obligat să acorde zilele libere, dacă angajatul solicită acest drept. Prin excepţie, însă, este nevoie de acordul angajatorului în cazul angajaţilor din unităţile sistemului energetic naţional, din unităţile operative de la sectoarele nucleare, din unităţile cu foc continuu, din unităţile de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din reţeaua de transport feroviar, din unităţile care asigură transportul în comun şi serviciul de salubrizare a localităţilor, aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, din unităţile de comerţ alimentar, servicii financiare, distribuţie de carburanţi, producţie şi distribuţie de medicamente şi echipamente sanitare, precum şi în cazul personalului din unităţile farmaceutice.

Angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere. În situaţia în care unul dintre părinţi îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii, are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută. În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii, doar unul dintre aceştia are dreptul la majorarea acordată.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Modificări la Legea Minelor. Deputatul Sorin Bumb: 45% din valoarea redevențelor rămâne la primării, 35% la consiliile județene

Publicat

b

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi o nouă lege, care modifică Legea Minelor, permițând o mai bună administrare a resurselor naturale.

Potrivit deputatului de Alba, Sorin Bumb, cele mai importante modificări vor aduce mai mulți bani administrațiilor locale, deoarece 45% din valoarea redevențelor – acele taxe pe care firmele de exploatare le plătesc pentru că folosesc resursele naturale de suprafață – rămâne la primării, 35% merge la consiliile județene și 20% merge în bugetul central.

Până acum, toți banii mergeau la București. Legea este foarte importantă deoarece cele mai multe balastiere și exploatări de piatră se află pe teritoriul comunelor, care acum vor putea beneficia direct de venituri la bugetul local, de pe urma acestor activități. În plus, va crește rata de încasare a acestor redevențe, deoarece ele pot fi urmărite acum direct de la nivel local.

”Am lucrat îndelung la aceste modificări în cadrul Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, tocmai pentru a crea un cadru legislativ modern, care să ne permită să ne protejăm resursele și să le putem exploata corect, în beneficiul oamenilor și al comunităților pe al căror teritoriu ele se află.

Alte modificări importante se referă la exploatarea haldelor de steril, din care pot fi recuperate, cu noile tehnologii disponibile acum, minereuri valoroase, respectând condițiile de mediu.

În județul Alba avem mai multe astfel de locații și există interes din partea investitorilor care vor crea locuri de muncă și venituri în bugetele locale.

De asemenea, am reglementat redeschiderea perimetrelor miniere închise nejustificat în trecut, adică acele perimetre miniere rentabile, din care avem și în județul Alba, dar care au fost închise și au rămas așa, din cauza unor legi învechite și prost făcute.

Legea este mult mai complexă și va permite reluarea activității în anumite perimetre miniere, inclusiv în județul Alba, precum și creșterea capacității de producție a Cuprumin, fapt care înseamnă încă un pas către realizarea unui combinat de prelucrare a minereului de cupru în Munții Apuseni.

Sunt reglementări care generează venituri și locuri de muncă și care ne vor ajuta să nu mai depindem de alții pentru gestionarea bogățiilor noastre” a transmis deputatul Sorin Ioan Bumb, președintele Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ministerul Economiei: Unii beneficiari de microgranturi de 2000 euro prin Măsura 1 au transferat banii în conturile personale

Publicat

Ministerul Economiei atrage atenția că unii beneficiari ai Măsurii 1 – microgranturi au transferat, în scurt timp de la primire, sumele nerambursabile în conturile personale.

Autoritatea precizează că cheltuielile trebuie  să fie efectuate din contul distinct deschis la una din băncile partenere în program, numai prin transfer bancar.

Reamintim că prin Măsura 1 sunt acordate microgranturi de 2000 de euro.

Anunțul Ministerului Economiei:

”Băncile partenere au sesizat faptul că un număr de beneficiari ai măsurii 1 – microgranturi – au transferat, în scurt timp de la primire, sumele nerambursabile în conturile personale.

Atragem atenția asupra următoarelor prevederi ale procedurii de implementare a măsurii 1:

În termen de maxim 90 de zile din momentul plății ajutorului financiar către beneficiar, acesta are obligația efectuării cheltuielilor, din contul distinct deschis la una din băncile partnere în program, numai prin transfer bancar și urmărind să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii de cheltuieli eligibile

a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari;

b) datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități potrivit contractelor încheiate;

c) cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat, pentru sediul social/punctul de lucru unde se desfășoară activitatea pentru care se solicită finanțare;

d) cheltuieli privind achiziția de servicii și reparații necesare activității curente de bază, cu excepția serviciilor de consultanță, studii și alte categorii de servicii indirecte cu activitatea curentă;

e) cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală, inclusiv materiale de dezinfecție pentru protecția împotriva răspândirii virusului SARS-CoV- 2;

f) cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare pentru reluarea activității curente;

g) cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații, tehnologii, dotări independente necesare pentru reluarea activității;

h) cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului.

Contractul de finanţare va fi reziliat şi ajutorul de stat acordat va fi recuperat, împreună cu dobânzile accesorii aferente, şi în cazul în care beneficiarul a plătit, din contul proiectului, cheltuieli care nu se încadrează în categoria cheltuielilor eligibile.

De asemenea, în același termen de maxim 90 de zile din momentul încasării ajutorului financiar de către beneficiar, acesta are obligația încărcării în aplicație a facturilor, documentelor de plată și raportului de progres (Anexa 8), sub sancțiunea recuperării ajutorului acordat”.

sursă: Ministerul Economiei – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate