Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primii beneficiari ai noului COD PENAL: Șase condamnați pentru omor și proxenetism de la Penitenciarul Aiud cu pedepse modificate

Publicat

Modificările din Codul Penal au adus pedepse mai mici primilor beneficiari. Sâmbătă, la Tribunalul Alba au fost judecate primele dosare rezultate în urma intrării în vigoare a noilor legi. Șase bărbați condamnați pentru omor și proxenetism sunt „norocoșii” care se bucură de prevederile noii legi. La data comiterii faptelor aceștia erau minori.

Condamnaţii pentru omor care au beneficiat de prevederile noului Cod Penal sunt Brănişca Ionel, Fica Ioan, Popa Cristian, Truţă Viorel şi Şomla Daniel, în timp ce inculpatul Bacrău Nicolae era în închisoare pentru proxenetism. Inculpaţii condamnaţi pentru omor ispăşeau la Aiud pedepse între 10 ani şi 12 ani, în timp ce condamnatul pentru proxenetism era condamnat la 5 ani de închisoare.

Conform noului Cod penal, intrat în vigoare în 1 februarie, faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate. O măsură educativă privativă de libertate se poate lua în următoarele cazuri: dacă minorul a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat sau atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.

Prin urmare în cinci din cele şase cazuri judecate sâmbătă la Tribunalul Alba ar fi trebuit să se aplice măsuri privative, respectiv internarea inculpaţilor într-un centru de reeducare. Măsura internării într-un centru de detenţie constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază şi supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, precum şi programe de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale. Internarea se dispune pe o perioadă cuprinsă între 2 şi 5 ani, afară de cazul în care pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 20 de ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă, când internarea se ia pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani.

În total, la nivelul Penitenciarului Aiud au fost evaluate 938 de persoane dintre care în 244 de situaţii s-a apreciat că se impune modificarea pedepsei (ca urmare a aplicării legii penale mai favorabile) şi au fost sesizate instanţele competente să se pronunţe asupra acestor situaţii. Nu a fost identificat nici un caz în care ar putea interveni punerea în libertate ca urmare a aplicării legii mai favorabile, ci doar 7 situaţii a unor condamnaţi minori pentru care după 01.02.2014 se impune schimbarea pedepsei cu închisoarea în măsura educativă corespunzătoare şi internarea lor în centre educative sau de detenţie, după caz.

Citește și Efectele aplicării NOILOR CODURI din justiție la Penitenciarul Aiud 

Citește și 101 cei mai căutați SUSPECȚI și INFRACTORI din Alba. LISTA persoanelor date în URMĂRIRE națională și internațională de Poliție

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax