Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Principele care a făcut Alba Iulia să renască, în secolul XVII. Prof. univ. Adrian Rusu: „Domnule primar, aștept o statuie”


Publicat

Prin mulțimea de statui fără o identitate clară amplasate în Cetatea Alba Carolina, un loc de cinste ar merita cel puțin una dintre personalitățile care au marcat istoria Alba Iuliei. Unul dintre cei care ar putea îndeplini cu succes acest rol este principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, cel care „a renăscut Alba Iulia” în secolul XVII.

Aceasta este propunerea profesorului Adrian Rusu de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prezent vineri la Alba Iulia la vernisajul expoziției „Descoperirile arheologice din Catedrala Romano-Catolică (1907-1914). Valorificarea unui inventar uitat” la Biblioteca Batthyaneum.

Citiți și: FOTO-VIDEO | Expoziție la Biblioteca Batthyaneum: Rochii, bijuterii și obiecte vechi de sute de ani, descoperite în morminte din catedrala romano-catolică

Profesorul Adrian Rusu din Cluj-Napoca a avut o intervenție la deschiderea expoziției de la Biblioteca Batthyaneum, în care pe lângă aprecieri despre exponate și eveniment, a punctat și câteva aspecte despre „capitolele de istorie” care fac din Alba Iulia un oraș special și care merită puse în valoare. Dacă la capitolul influenței austriece stăm bine, nu același lucru se poate spune despre „moștenirea romană”, la care, în opinia profesorului, mai este mult de lucru.

„Aveți câteva capitole de istorie care sunt bine promovate și vizibile și altele care rămân încă foarte umbrite. Aveți foarte mult de lucru la capitolul „moștenirea romană”, cea care a adus de fapt gloria efectivă a Alba Iuliei, adică Alba Iulia princiară. Să nu uitați nicio clipă că acest oraș a fost capitală a Principatului Transilvaniei, singura dată când Transilvania a fost stat de sine stătător”, a spus profesorul Rusu.

„Aici s-a concentrat tot ce era mai bun în Transilvania voievodală”

Profesorul a punctat faptul că în perioada în care Alba Iulia a fost capitala Principatului Transilvaniei, orașul era un centru de modernitate reprezentativ pentru întreaga regiune. „Acest perimetru este acela al fostului castru al Legiunii a XIII-a Gemina, devenită Cetatea Episcopilor de Alba Iulia, un centru de excelență, un centru de cultură, care a concentrat aici tot ce era mai bun în Transilvania voievodală. În acest oraș s-a născut Renașterea în Transilvania, vedeți capela Lazo, de aici a plecat în toată provincia această nouă imagine artistică. Și mai devreme, Transilvania a avut același efect de iradiere culturală în jurul ei. Când au venit Principii și s-au așezat în locul Episcopilor, au instaurat o nouă viziune asupra culturii, au laicizat-o foarte puternic și s-au străduit enorm să facă din această capitală ceva reprezentativ pentru toată Transilvania”, a mai spus Adrian Rusu.

Prof. Rusu: „Domnule primar, aștept o statuie a lui Gabriel Bethlen în acest oraș”

El i-a sugerat primarului Mircea Hava să ridice o statuie a principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen, în Cetatea din Alba Iulia.

Gândiți-vă la figura uriașă a unui principe care a fost Gabriel Bethlen – apropo, domnul primar, aștept o statuie în acest oraș, pentru că a fost marele principe al Transilvaniei care a renăscut Alba Iulia și pentru care merită să ne închinăm cu mare respect. Acest principe a înțeles să concentreze cultele religioase în Alba Iulia, a înțeles importanța unei universități, pe care iată că o aveți. Lui Bethlen îi datorați această inițiativă de a avea un centru universitar la Alba Iulia”, a spus Rusu.

Acesta a mai precizat că este o greșeală să nu fie promovate obiecte sau personalități din istorie pe motiv că „nu sunt românești”, atâta timp cât au influențat evoluția acestui spațiu: „A considera că sunt maghiare, nu sunt românești, nu țin de noi… ce tip de filosofie este acesta în noile conjuncturi europene? Sunt niște lucruri care aparțin de Transilvania și istoria ei”.

Adrian Rusu este cadru didactic universitar asociat la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (cursuri de Istoria Bizanţului, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, între anii 1990-1994, istorie generală între 1976-1989, speciale „Istoria culturii materiale şi arheologie medievală”, „Istoria fortificaţiilor medievale”, la Cluj-Napoca, între anii 1990-2004; istorie medievală generală, la Univ. „1 Decembrie” Alba Iulia, 1992-1993). Este membru al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (1998-2000), Comisiei Naţionale de Arheologie (1993, 1998-2000), preşedinte al Asociaţiei Arheologilor Medievişti din România (din 1998-), membru al Comitetului Permanent al Asociaţiei Internaţionale „Castrum Bene” (cercetarea cetăţilor din Europa Central-estică) (1992, preşedinte în anii 2005-2006), membru al Comitetului Român ICOMOS (1999). Premiul Academiei Române în 1985. Premiul „Radu Popa”, al Ministerului Culturii şi Cultelor, pe anul 2003 (şantierul şi descoperirile de la Frumuşeni, jud. Arad).Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

WhatsApp își actualizează termenii de confidențialitate, din 15 mai. Primele probleme apar cu autoritățile din Germania

Publicat

Facebook Inc. a primit ordin, de la o autoritate germană pentru protejarea confidențialității să nu mai colecteze datele utilizatorilor germani de pe WhatsApp, în contextul lansării unor noi termeni de confidențialitate la 15 mai 2021.

Potrivit Bloomberg, autoritățile germane consideră că încercarea companiei de a-i determina pe utilizatori să fie de acord cu practica în termenii actualizați nu este legală.

Johannes Caspar, care conduce autoritatea de confidențialitate din Hamburg, a emis o interdicție de urgență de trei luni, interzicând Facebook să continue cu colectarea datelor.

A cerut, de asemenea, unui grup de autorități de reglementare a datelor din Uniunea Europeană să ia măsuri și să emită o hotărâre pentru toate cele 27 de națiuni membre.

Noii termeni WhatsApp care permit recuperarea datelor sunt considerați netransparenți, inconsecvenți și prea largi, a spus el.

Ordinul lovește în esența modelului de afaceri și a strategiei de publicitate țintită a Facebook.

WhatsApp, aparținând de Facebook, a calificat revendicările lui Caspar ca fiind „greșite” și a declarat că ordinul nu va opri implementarea noilor condiții.

Acțiunea autorității de reglementare „se bazează pe o neînțelegere fundamentală” a scopului și efectului actualizării, a declarat compania într-un comunicat.

Gigantul tehnologic din SUA s-a confruntat cu critici globale cu privire la noii termeni pe care utilizatorii WhatsApp trebuie să-i accepte până pe 15 mai.

Facebook Inc nu este la primele probleme în Germania: în urmă cu un an, și Curtea Federală de Justiție din Germania a solicitat companiei să înceteze colectarea automată şi mai ales fără acord specific a datelor utilizatorilor aplicaţiilor sale precum Whatsapp sau Instagram.

În 2019 de autoritatea naţională în domeniul concurenţei a

Gigantul american a depus ulterior recurs contra Oficiului german anti-cartel în faţa unui tribunal care i-a dat câştig de cauză.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VI-a: SUBIECTELE de la testarea de Matematică și Științe ale Naturii

Publicat

Elevii din clasele a VI-a au avut joi ultima probă de Evaluare Națională, cea la Matematică și Științe ale Naturii. Rezultatele sunt analizate privind competențele acumulate în clasele V-VI. Nu vor fi trecute în catalog.

SUBIECTE EVALUARE NAȚIONALĂ CLASA a VI-a 2021 – Matematică și Științe ale Naturii:

Matematică și Științe ale Naturii – Test 1

Matematică și Științe ale Naturii – Test 2

Miercuri, pentru elevii de clasa a VI-a a fost proba de Limbă și comunicare.

Vezi Evaluare Națională la clasa a VI-a 2021. SUBIECTELE de la testarea de Limbă și comunicare din acest an, publicate de Ministerul Educației

Pentru elevii de clasa a IV-a, probele de Evaluare Națională vor fi în perioada 18-20 mai, iar pentru cei din clasele a II-a, în 25-28 mai.

AICI, toate modelele de subiecte.

Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi.

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV și EN VI. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Scumpiri aprilie 2021 vs aprilie 2020: Au crescut prețurile la energie electrică, ulei și servicii de igienă. Ce s-a ieftinit

Publicat

Energia electrică, uleiul comestibil şi serviciile de igienă şi cosmetică au înregistrat cele mai mari scumpiri în luna aprilie a acestui an comparativ cu aprilie 2020, în timp ce ieftiniri importante se regăsesc la biletele de avion, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi.

Conform INS, energia electrică s-a scumpit cu 16,97% în martie faţă de perioada similară din 2020 şi cu 18,22% comparativ cu decembrie 2020.

Raportat la luna martie 2021, preţul energiei electrice a rămas acelaşi.

În aprilie 2021, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, la capitolul mărfuri nealimentare se constată ieftiniri la gaze, cu 2,16%, şi la energie termică, cu 0,21%, în timp ce combustibilii s-au scumpit cu 8,66%, iar tutunul şi ţigările cu 6,93%.

În cazul mărfurilor alimentare, uleiul comestibil s-a scumpit cel mai mult, cu 11,88%, în luna aprilie, raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior.

De asemenea, în aprilie 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, serviciile de igienă şi cosmetică s-au scumpit cu 6,53%, iar cele de îngrijire medicală cu 5,27%.

Transportul aerian și cartofii și s-a ieftinit

Serviciile de transport aerian s-au ieftinit în perioada menţionată cu 16,49%. Faţă de luna anterioară, cel mai mult s-au scumpit serviciile de reparaţii auto, electronice şi lucrări foto, cu 0,84%, iar serviciile de transport aerian s-au ieftinit cu 4,74%.

În schimb, cartofii s-au ieftinit cu 39,59%. Raportat la martie 2021, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 1,42%, iar ouăle s-au ieftinit cu 1,22%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,2% în luna aprilie a acestui an, de la 3,1% în martie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,21%, mărfurile alimentare cu 0,76%, iar serviciile cu 2,61%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna aprilie 2021, comparativ cu luna martie 2021, au crescut cu 0,5%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 2,6%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2021, comparativ cu luna aprilie 2020, este 3,2%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) faţă de precedentele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) este 2,6%”, se spune în comunicat.

Conform INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna aprilie 2021, comparativ cu luna martie 2021, este 100,42%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,7%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) faţă de precedentele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,2%.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La sfârşitul anului se estimează o inflaţie de 2,5%.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de inundații în Alba și alte zone din țară. COD PORTOCALIU pe Someș și Crasna

Publicat

Hidrologii au actualizat atenționările de inundații valabile până vineri noapte în mai multe zone din țară. Județul Alba este sub Cod Galben.

COD GALBEN: până vineri, 14 mai, ora 24.00

– pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Iza, Tur (judeţele: Maramureş şi Satu Mare), Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior  (judeţul Bistriţa Năsăud)
 • Someş – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare)
 • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj)
 • Crasna (judeţele: Sӑlaj şi Satu Mare)
 • Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sӑlaj şi Bihor)
 • Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor)
 • Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad)
 • Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad)
 • Arieş – bazin superior (judeţul Alba)
 • Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Târnave (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad)
 • Bega – bazin superior amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Chizătău (judeţul Timiş)
 • Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Timiş şi Caraş Severin)
 • Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin)
 • Jiu – bazin superior amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţele: Hunedoara şi Gorj)
 • Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi)
 • Olt – afluenții aferenți sectorului aval confluenţă Homorodul Mare – amonte Acumularea Ioneşti (judeţele: Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş).

COD PORTOCALIU : până vineri, 14 mai, ora 12.00

– pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Crasna – bazin  aval S.H. Supuru de Jos (judeţele: Sălaj şi Satu Mare)
 • Someş – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare).

sursă: inhga.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate