Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO | Expoziție la Biblioteca Batthyaneum: Rochii, bijuterii și obiecte vechi de sute de ani, descoperite în morminte din catedrala romano-catolică


Publicat

Cea mai veche instituție de cultură din Alba Iulia, Biblioteca Batthyaneum, a deschis vineri expoziția „Descoperirile arheologice din Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia (1907-1914). Valorificarea unui inventar uitat”. La etajul I al bibliotecii sunt expuse sute de obiecte vechi de peste o jumătate de mileniu, ce au fost recuperate la începutul secolului XX din catedrală. Recent, acestea au fost restaurate și recondiționate, iar acum ele vor fi prezentate publicului. Expoziția este deschisă publicului, la sediul Bibliotecii, din zona istorică a orașului, iar vizitele sunt gratuite.

Vernisajul expoziției „Descoperirile arheologice din catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia (1907-1914). Valorificarea unui inventar uitat” a avut loc vineri, la ora 12.00. Evenimentul a fost prezentat de curatorul expoziției, Doina Hendre Biro, iar la deschidere au participat primarul Mircea Hava, profesorul Adrian Rusu din Cluj-Napoca, arheologi, oameni de cultură și albaiulieni interesați de expoziție.

Citiți și: Principele care a făcut Alba Iulia să renască, în secolul XVII. Prof. univ. Adrian Rusu: „Domnule primar, aștept o statuie”

Printre obiectele expuse se găsesc insemne princiare (sceptre, săbii, coifuri, pinteni), dar și piese textile, rochii, bijuterii, nasturi de argint aurit, mărgele, cruci, o monedă, țesături, bucăți de dantelă. Un exponat rar întâlnit în astfel de expoziții sunt câteva cosițe împletite, din păr natural.

În deschiderea vernisajului, câțiva elevi de la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” au prezentat un moment de dansuri medievale, într-una dintre sălile expoziționale.

Tot cu ocazia vernisajului a fost lansat și volumul Descoperirile arheologice din catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia (1907-1914), publicate în 1918 de Posta Bela. Valorificarea unui inventar uitat, coordonat de Doina Biro, care a ținut să le mulțumească tuturor celor care au participat la elaborarea cărții. În volum este explicat în detaliu cum au fost făcute descoperirile și restaurarea.

În 1918, Posta Bela a scris despre ce s-a descoperit atunci în Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. Iată un fragment, redat în volumul lansat vineri la Biblioteca Batthyaneum:

„Mormintele descoperite în catedrala de la Alba Iulia

La 16 august 1907 am primit o telegramă de la Excelența Sa Baronul Gyula Forster, prin care m-a informat asupra descoperirii unor morminte în timpul lucrărilor de restaurare efectuate în catedrala de la Alba Iulia și mi-a încredințat sarcina de a le cerceta, respectiv de la coordona lucrările care s-ar ivi ulteior. Pe baza acesteia, în ziua de 17 a aceleiași luni m-am prezentat la fața locului, unde am descoperit următoarele:

În spațiul catedralei dinspre partea de sud a transeptului care conduce înspre nava sudică, sau mai precis la marginea părții sudice a transeptului s-au găsit numeroase oseminte umane, cu ocazia demontării coloanei care delimita nava principală. Printre acestea patru morminte cu inventar, aflate pe două nivele și anume:

Mormântul nr. 1. Într-unul dintre mormintele nivelului superior s-au găsit o sabie încovoiată, o pereche de pinteni din fier placați cu argint, o pereche de tălpi de încălțăminte, rămășițele unui obiect vestimentar din mătase și fragmente ale unei curele.

Mormântul nr. 2. Al doilea mormânt aflat la același nivel era fără inventar funerar.

Mormântul nr. 3. Într-unul dintre mormintele nivelului inferior, aparținând unei femei, pe craniul căreia s-a găsit o bonetă, apoi o față de pernă din mătase, un fragment dintr-o cosiță, rămășițele unui voal, fragmente de dantelă, partea centrală a unei rochii din mătase, un fragment dintr-o panglică de mătase și rămășițele unei centuri feminine.

Mormântul nr. 4. Se afla la același nivel inferior, sub mormântul nr. 3. În acest mormânt s-a găsit o pereche de tălpi de încălțăminte cu garnituri de fier și bucăți din pielea încălțămintei, respectiv fragmente nesemnificative dintr-o haină de catifea”.

Expoziţia poate fi vizitată gratuit iar volumul de prezentare este disponibil la Biblioteca Batthyaneum, în limita numărului de exemplare disponibile.

Vedeți mai jos câteva imagini.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

FOTO: Incendiu la un autoturism staționat pe o stradă din Aiud. Au intervenit pompierii

Publicat

Detașamentul de pompieri din Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

Cauza incendiului nu a fost făcută publică, deocamdată.

Se pare că focul a izbucnit în zona instalațiilor electrice.

La fața locului a fost trimisă o autoutilitară de stins incendii.

Stire in actualizare

Sursă: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când s-ar putea redeschide mall-urile din România. Anunțul făcut de ministrul economiei

Publicat

parcare alba mall

Mall-urile din țară s-ar putea redeschide de la jumătatea lunii iunie, dacă lucrurile vor evolua bine, într-o nouă etapă de relaxare, a precizat ministrul economiei, Virgil Popescu. 

Virgil Popescu a precizat că în cursul zilei de marți, 2 iunie, va avea o întâlnire cu reprezentanții marilor centre comerciale și va discuta despre posibilitățile pe care le au pentru a-și relua activitatea în cel mai scurt timp.

“La ora 15.00, am o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și ai celor care închiriază spații în centrele comerciale. Mi s-ar părea normal că, dacă relaxăm măsurile și lucrurile merg bine, să putem ca la finalul acestor două săptămâni să deschidem și magazinele mari. Vrem să aducem viața la normalitate mai repede”, a declarat Virgil Popescu, într-o intervenție la TVR1, citat de libertatea.ro.

Reamintim că terasele au fost deschise încă de ieri, 1 iunie, dar atât patronii cât și clienții trebuie să respecte o sserie de reguli.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO Ludovic Orban, despre creșterea pensiilor de la 1 septembrie: ”O nucă fierbinte pregătită de PSD”

Publicat

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, că nu va respecta legea pensiilor adoptată în administrația PSD, care prevede o creștere de 40%, de la 1 septembrie, a punctului de pensie. Pensiile vor crește, spune acesta, pe baza realității economice. 

”Degeaba mărești pensiile, dacă, după aia, nu poți să le plătești. Facem și noi ca PSD, le mărim, dăm drumul la inflație și vezi că poți să îți cumperi cu banii respectivi ce puteai cumpăra și înainte.

Creșterea cu 40% ar fi fost greu de făcut și în condiții normale. Sincer vă spun, asta e, cum să vă spun, o nucă fierbinte pregătită de PSD, pentru ca în cazul în care vor pierde puterea, să aibă cu ce să recupereze capital electoral. Vom crește pensiile cu siguranță, dar vom crește realist, pe baza realității economice”, a declarat Ludovic Orban, luni seara, la Digi 24.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

2 IUNIE: Un an de la vizita istorică a Papei Francisc la Blaj. Zeci de mii de pelerini au fost prezenți pe Câmpia Libertății

Publicat

papa la blaj

În urma cu un an, pe 2 iunie 2019, zeci de mii de pelerini au participat la vizita istorică pe care Papa Francisc a făcut-o pe Câmpia Libertății din Blaj. 

Pregătirile pentru primirea Sanctității Sale au început cu câteva săptămâni înainte de data de 2 iunie, iar Blajul a devenit pentru un timp cel mai sigur oraș din țară. Toate structurile din România au fost angrenate pentru ca vizita istorică să se desfășoare fără probleme.

p

Papa a ajuns pe Câmpia Libertății în jurul orei 11.00 și a fost întâmpinat de președintele țării, Klaus Iohannis. La Blaj, Papa Francisc a participat liturghia greco-catolică şi la ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri.

Acesta a stat pe un tron din lemn autentic, cules din arhitectura pușcăriilor de la Sighet și Gherla, iar designul a făcut trimitere la calvarul detenției, la suferința și la moartea pentru Hristos.

papa la blaj

După evenimentul de pe Câmpia Libertății, Pontiful Roman a luat prânzul, împreună cu suita papală, iar de la ora 15.45 s-a întâlnit cu comunitatea rromă din oraș. Tot acolo a fost programat și salutul Sfântului Părinte.

Imediat, după întâlnirea cu comunitatea rromă, Papa a plecat spre Sibiu unde a avut avion direct către Roma.

papa345

Pe lângă vizita istorică a Sanctității Sale, un alt eveniment a marcat ziua de 2 iunie: comportament exemplar al pelerinilor.

Toate sectoarele în care s-au aflat aceștia au rămas curate. Oamenii și-au strâns toate gunoaiele și le-au luat cu ei. Nu au rămas hârtii, resturi de mâncare sau peturi.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate