ACTUALITATE
FOTO-VIDEO | Expoziție la Biblioteca Batthyaneum: Rochii, bijuterii și obiecte vechi de sute de ani, descoperite în morminte din catedrala romano-catolică
Cea mai veche instituție de cultură din Alba Iulia, Biblioteca Batthyaneum, a deschis vineri expoziția „Descoperirile arheologice din Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia (1907-1914). Valorificarea unui inventar uitat”. La etajul I al bibliotecii sunt expuse sute de obiecte vechi de peste o jumătate de mileniu, ce au fost recuperate la începutul secolului XX din catedrală. Recent, acestea au fost restaurate și recondiționate, iar acum ele vor fi prezentate publicului. Expoziția este deschisă publicului, la sediul Bibliotecii, din zona istorică a orașului, iar vizitele sunt gratuite.
Vernisajul expoziției „Descoperirile arheologice din catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia (1907-1914). Valorificarea unui inventar uitat” a avut loc vineri, la ora 12.00. Evenimentul a fost prezentat de curatorul expoziției, Doina Hendre Biro, iar la deschidere au participat primarul Mircea Hava, profesorul Adrian Rusu din Cluj-Napoca, arheologi, oameni de cultură și albaiulieni interesați de expoziție.
Citiți și: Principele care a făcut Alba Iulia să renască, în secolul XVII. Prof. univ. Adrian Rusu: „Domnule primar, aștept o statuie”
Printre obiectele expuse se găsesc insemne princiare (sceptre, săbii, coifuri, pinteni), dar și piese textile, rochii, bijuterii, nasturi de argint aurit, mărgele, cruci, o monedă, țesături, bucăți de dantelă. Un exponat rar întâlnit în astfel de expoziții sunt câteva cosițe împletite, din păr natural.
În deschiderea vernisajului, câțiva elevi de la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” au prezentat un moment de dansuri medievale, într-una dintre sălile expoziționale.
Tot cu ocazia vernisajului a fost lansat și volumul Descoperirile arheologice din catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia (1907-1914), publicate în 1918 de Posta Bela. Valorificarea unui inventar uitat, coordonat de Doina Biro, care a ținut să le mulțumească tuturor celor care au participat la elaborarea cărții. În volum este explicat în detaliu cum au fost făcute descoperirile și restaurarea.
În 1918, Posta Bela a scris despre ce s-a descoperit atunci în Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. Iată un fragment, redat în volumul lansat vineri la Biblioteca Batthyaneum:
„Mormintele descoperite în catedrala de la Alba Iulia
La 16 august 1907 am primit o telegramă de la Excelența Sa Baronul Gyula Forster, prin care m-a informat asupra descoperirii unor morminte în timpul lucrărilor de restaurare efectuate în catedrala de la Alba Iulia și mi-a încredințat sarcina de a le cerceta, respectiv de la coordona lucrările care s-ar ivi ulteior. Pe baza acesteia, în ziua de 17 a aceleiași luni m-am prezentat la fața locului, unde am descoperit următoarele:
În spațiul catedralei dinspre partea de sud a transeptului care conduce înspre nava sudică, sau mai precis la marginea părții sudice a transeptului s-au găsit numeroase oseminte umane, cu ocazia demontării coloanei care delimita nava principală. Printre acestea patru morminte cu inventar, aflate pe două nivele și anume:
Mormântul nr. 1. Într-unul dintre mormintele nivelului superior s-au găsit o sabie încovoiată, o pereche de pinteni din fier placați cu argint, o pereche de tălpi de încălțăminte, rămășițele unui obiect vestimentar din mătase și fragmente ale unei curele.
Mormântul nr. 2. Al doilea mormânt aflat la același nivel era fără inventar funerar.
Mormântul nr. 3. Într-unul dintre mormintele nivelului inferior, aparținând unei femei, pe craniul căreia s-a găsit o bonetă, apoi o față de pernă din mătase, un fragment dintr-o cosiță, rămășițele unui voal, fragmente de dantelă, partea centrală a unei rochii din mătase, un fragment dintr-o panglică de mătase și rămășițele unei centuri feminine.
Mormântul nr. 4. Se afla la același nivel inferior, sub mormântul nr. 3. În acest mormânt s-a găsit o pereche de tălpi de încălțăminte cu garnituri de fier și bucăți din pielea încălțămintei, respectiv fragmente nesemnificative dintr-o haină de catifea”.
Expoziţia poate fi vizitată gratuit iar volumul de prezentare este disponibil la Biblioteca Batthyaneum, în limita numărului de exemplare disponibile.
Vedeți mai jos câteva imagini.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.