Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Probleme în distribuirea alimentelor de la UE şi la Alba. Doar un sfert din cantitatea de făină a ajuns în judeţ

Publicat

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba informează că planul anual de distribuire de alimente pentru persoanele cele mai defavorizate (PEAD) întâmpină probleme în județul Alba din cauza situației create la nivel național. Este vorba despre rezilierea contractelor încheiate de APIA București cu o firmă din Bulgaria pentru furnizarea de ulei și făină.

Potrivit acestui program al Uniunii Europene, județul Alba ar fi trebuit să primească 762.695 tone de făină albă și 361.254 litri de ulei care să fie distribuite persoanelor defavorizate din județ. Din aceste cantități, județul Alba a primit până luni doar 186.360 de tone de făină și 11.520 de litri de ulei, fiind înștiințată ulterior de APIA București că alte cantități de făină și ulei nu se vor mai primi. Aceste cantități au fost distribuite integral către primării; 17 primării au primit făină și doar două au primit ulei.

„Vreau să se înțeleagă foarte clar că problemele apărute în acest program sunt din cauza Bucureștiului. Nici primarii din județ și nici Consiliul Județean Alba n-au făcut nici un fel de achiziții și nici contractări în cadrul acestui program, ci totul a fost făcut centralizat, de către APIA București, contractele fiind încheiate în iunie și în septembrie anul trecut, de reprezentanții guvernului USL.

Cei de la București sunt cei care au ales o firmă din Bulgaria, singura firmă străină din tot acest program. Apoi ei ne-au înștiințat că firma nu și-a respectat contractul și că n-o să mai primim ulei sau făină.

Mai avem de primit de la București și circa 10% din cantitatea de orez alocată județului Alba. Sper ca specialiștii USL să nu ne facă surprize neplăcute în continuare program, ci să ne livreze totuși măcar orezul conform cotei alocate județului Alba”, a declarat Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.

Toate achizițiile și contractările în cadrul acestui program european au fost făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din București. Consiliul Județean Alba cooperează cu APIA București, în baza unui acord, pentru distribuirea acestor alimente către Primării. Practic, Consiliul Județean Alba primește cantitățile contractate de către APIA București și le distribuie către primării, care la rândul lor le distribuie către persoanele beneficiare.

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax