Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Procedura de vânzare de la „Cupru Min” a fost decalată cu o lună. Cine a rămas în cursa pentru minereul de la Roşia Poieni

Publicat

Ministerul Economiei anunţă în comunicat de presă că au rămas în cursa pentru contractul pe şapte ani pentru producţia de concentrat de cupru de la Roşia Poieni doar două companii ofertante: “Trafigura” Singapore şi “Yldirim Holding” Turcia. Acestea au îndeplinit criteriile de eligibilitate. Procedura de vânzare a fost decalată cu 30 de zile.

“În procesul de vânzare de concentrat de cupru, cu plata în avans, derulat de Ministerul Economiei şi SC Cupru Min SA, până la această data s-au derulat următoarele etape:

Publicarea anunţului conţinând oferta de vânzare a concentratului de cupru în data de 05.07.2013, cu termen de depunere a documentelor de participare 19.07.2013; a fost depusă o singură ofertă din partea Trafigura PTE LTD Singapore.

În urma analizei documentelor de participare depuse, comisia a constatat că ofertantul nu a intrunit criteriile de eligibilitate, fapt pentru care a fost eliminat, iar procedura a fost reluată.

Anunţul a fost republicat în data de 26.07.2013, cu termen de depunere a documentelor care atestă îndeplinirea criteriilor de eligibilitate în data de 02.09.2013.

Au fost depuse in termen 3 oferte: Trafigura PTE LTD Singapore, Glencore International Elveţia şi Yldirim Holding AS Turcia.

Criteriile de eligibilitate au fost indeplinite doar de 2 ofertanţi: Trafigura PTE LTD Singapore şi Yldirim Holding AS Turcia.

Începând cu data de 19.09.2013, cei doi ofertanţi au accesat Camera de date în vederea întocmirii ofertelor preliminare si neangajante care au fost depuse pana la data de 07.10.2013.

În prezent sunt în analiză ofertele preliminare şi amendamentele la proiectul de contract depuse de către ofertanţi.

Procedura în curs prevedea analizarea ofertelor şi negocieri cu ofertanţii în săptămâna 14-18 octombrie 2013, urmate de licitaţie cu oferta în plic în săptămâna 21-25 octombrie 2013”, se arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Ministrul interimat Daniel Chiţoiu apreciază ca oportună decizia comună a celor două comisii, adoptată ieri, 14 octombrie 2013, de a decala calendarul procedurii cu 30 de zile pentru a permite o analiză a strategiei şi procedurii, precum şi o reconfirmare a mandatului ce va fi acordat de viitorul ministru al Economiei, se mai precizează în document.

Reamintim că Ministerul Economiei scoate la vânzare producţia de concentrat de cupru prin metode combinate de maximum 331.890 tone, prin licitaţie, de la Cupru Min SA Abrud. Firmele interesate pot achiziţiona producţia companiei din Alba prin contract pe o perioadă de 7 ani, iar preţul de pornire al licitaţiei este de 6.900 de dolari pe tonă.

Avansul solicitat în contract este de 40.000.000 euro, plătibil într-o singură tranşă, cel mai târziu la 1 decembrie 2013, pentru care se primeşte maxim 45.360 tone concentrat de cupru, cantitate ajustabilă în funcţie de preţul de vânzare stabilit. În primul an nu se fac livrări, iar în următorii doi ani cantităţile sunt în valoare de 4.000.000 euro fiecare. Începând cu anul 4 şi până în anul 7, livrările sunt de 8.000.000 euro anual. Potrivit specialiştilor, dintr-o tonă de concentrat de cupru se pot obţine aproape 200 kilograme de cupru, astfel că, luând în considerare producţia scoasă la vânzare, compania care câştigă ar putea valorifica circa 65.000 tone de cupru, cu aproximativ 450 milioane de dolari.

La exploatarea de cupru de la Roşia Poieni, administrată de “Cupru Min”, este disponibilă o rezervă de peste 600 milioane de tone de minereu, cu o concentraţie de cupru de 0,36%.

Vezi AICI mai multe detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax