Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Producţia industrială a României, în scădere, în primele şapte luni ale anului

Publicat

Producţia industrială a înregistrat o scădere atât ca serie brută (-5%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-5,1%), în primele şapte luni ale anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, rezultatele negative consemnate la finele lunii iulie a acestui an au apărut ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industriei prelucrătoare (-4,4%).

Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 3%, ca serie brută.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2023, faţă de primele şapte luni din 2022, în marja scăderii cu 5,1% a producţiei industriale s-au înregistrat diminuări în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi în industria prelucrătoare (-4,4%).

În schimb, industria extractivă a raportat o creştere de 3%, de la an la an.

Ce arată datele INS

Datele INS relevă faptul că, în luna iulie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,1%, din cauza rezultatelor din industria prelucrătoare (-3,1%) şi industria extractivă (-0,4%).

La polul opus se situează producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu un salt de 4,4%, de la o lună la alta.

De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată, a fost mai mare cu 0,6% faţă de luna precedentă, datorită industriei prelucrătoare (+0,8%).

Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 0,6%.

În iulie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 6,2%

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în iulie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 6,2%, ca urmare a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,3%) şi industriei prelucrătoare (-6%).

Singura creştere a fost înregistrată de industria extractivă (+3,9%).

Raportat la aceeaşi perioadă de referinţă, producţia industrială, ca serie ajustată, s-a diminuat cu 5,3%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-12%) şi industriei prelucrătoare (-5,5%).

Industria extractivă a crescut cu 4,1%.

sursa foto: pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax