Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Produsele alimentare ce au conţinut redus de carne sau lapte să fie redenumite. Proiect

Publicat

cumparaturi

Un proiect ce va intra la dezbatere în Senat prevede că produsele alimentare româneşti ce au un conţinut redus de carne sau lapte trebuie redenumite. Adică să nu se mai numească, de exemplu, salam de porc, crenvurşti de pui, pateu din ficat sau iaurt de capră, dacă nu au cel puţin 95 la sută carne sau lapte.

E propunerea unui parlamentar, care acuză producătorii că au etichete mincinoase. „Pot să producă în continuare ceea ce fac, dar să nu le mai spună, de exemplu, pate de ficat, pentru că are doar 5% ficat. Să îi spună pastă cu gust de pate de ficat sau cremă cu gust de telemea sau cu gust de caşcaval”, explică Ştefan Băişanu, deputat ALDE.

Cantitatea de carne sau lapte folosită la diverse alimente diferă de la un produs la altul. Uneori, e vorba despre cantităţi extrem de mici, completate cu substanțe mai mult sau mai puţin sănătoase.

Un exemplu, pateul de porc poate fi regăsit la raft cu o compoziţie doar de 20 la sută ficat de porc, completat cu slănină, apă, şorici, proteină vegetală din soia şi altele.

Alt exemplu, un produs iaurt din lapte de vacă bivoliţă şi oaie cu 10% lapte de bivoliţă şi oaie.

Aşadar, de pe etichete ar trebui să dispară denumiri precum salam de porc, crenvurşti de pui sau iaurt de capră, dacă produsele nu conţin cel puţin 95 la sută carne ori lapte.

Nutriţioniştii atrag atenţia că unele ingrediente, cum sunt grăsimi hidrogenate, sodiu, în cantităţi mari sau potenţiatori de gust poti duce la îmbolnăvire, cu risc de diabet, obezitate.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax