Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Profesorii și angajații din Educație primesc salariile majorate. Funcțiile pentru care sunt cele mai mari creșteri de venituri

Publicat

Profesorii și angajații din Învățământ primesc salariile majorate de la începutul acestui an. Ziua de salariu este 14 februarie. Cele mai mari majorări sunt pentru directorii de școli și inspectori.

Ordonanța privind creșterea salariilor în Învățământ a fost adoptată de Guvern în decembrie 2023.

Cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli), potrivit edupedu.ro.

Ce prevede ordonanța

OUG 128/2023 prevede că, ”începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024

– salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum și pentru celelalte categorii de funcții (…) care au calitatea de personal didactic auxiliar (…) care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ se majorează cu

  • 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023
  • 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

– salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2024,

  • cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023
  • cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

– salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut la alin (1) și (2), se majorează cu

  • 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023
  • 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023”.

Exemple de salarii

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, în ianuarie, că salariile din învățământ vor înregistra, în medie, o creştere peste 50% în perioada iunie 2023 – iunie 2024.

„O să dau doar câteva exemple, că poate sunt de interes. Am vorbit despre creşterea salariilor personalului din învăţământ. Ştim că salariile au crescut, în medie, cu între 25 şi 30% anul trecut, anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%. Asta înseamnă că între iunie 2023 – iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ.

În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie este de aproximativ 30%. În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante”, a precizat ministrul.

Vezi Salarii directori de școli și licee, în 2024. Noile grile cu salariile de bază majorate

Ligia Deca a explicat că un director de unitate de învăţământ grad I va putea câştiga în iunie 2024 un salariu brut de 11.484 de lei, fără a lua în calcul alte sporuri, iar un director de unitate de învăţământ grad II va ajunge la un salariu brut de 11.812 lei la care se pot adăuga diferite sporuri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax