Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Profesorii vor putea rămâne titulari până la vârsta de 70 de ani. Propunerile Ministerului Educației. Document

Publicat

Ministerul Educației intenționează să dea posibilitatea profesorilor să rămână titulari până la vârsta de 70 de ani.

Prevederea se regăsește în proiectul de meteodologie privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2024-2025, pus în consultare publică de minister.

Această posibilitate o vor avea profesorii cărora nu li s-a emis decizia de pensionare.

Pentru a rămâne în activitate ca titular, cadrele didactice vor face, anual, o cerere pe care o vor depune la secretariatul unității de învățământ, potrivit edupedu.ro.

”Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare şicare până la data de 1 septembrie 2024 nu împlineşte vârsta de 70 de ani, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică, la cerere, în anul şcolar 2024-2025”, se arată în proiect.

Soluționarea cererii

Solicitarea se soluționează în 30 de zile.

”Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani.

Cererea se soluționează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unității de învățământ, prin decizie motivată care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestată, în condițiile legii”, potrivit documentului.

Profesorii care sunt menținuți ca titulari până la 5 ani peste vârsta standard de pensionare pot fi numiți prin detașare în interesul învățământului în funcții vacante de conducere, neocupate prin concurs.

Vezi integral: proiect metodologie mobilitate 2024-2025

Condiții de pensionare pentru profesori

În prezent, „vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare (…)”.

Noua lege a pensiilor prevede că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Metodologia în vigoare:

Profesorii pensionabili au prioritate față de ceilalți, în cadrul etapelor de mobilitate.

  • profesorii care au gradul didactic I sau doctoratul pot fi menținuți ca „titular”, până la 3 ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere
  • profesoarele titulare pot rămâne în funcție dacă nu împlinesc 65 de ani până la data de 1 septembrie 2023
  • pentru femei, vârsta la ieșirea la pensie, 62 de ani şi o lună, 32 de ani şi 3 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare
  • pentru bărbați, vârsta la ieșirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare.

Criză de profesori la unele materii

În cadrul concursurilor de Titularizare, a fost evidențiată criza de candidați pentru anumite discipline. În Alba, de exemplu, potrivit reprezentanților IȘJ, s-a observat că se prezintă puțini candidați pentru posturile cu profil tehnic, științific –  la matematică, fizică, chimie, informatică.

”Atât timp cât sunt oameni care sunt la pensie și vor să predea, vor preda aceia, apoi vor preda probabil necalificați, dacă nu vom găsi profesori de specialitatea respectivă. Tinerii nu prea vin”, a precizat inspectorul școlar general IȘJ Alba, Cornel, Sandu, într-un interviu alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax