Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prognoză meteo pe termen mediu: Modelul meteorologic se schimbă radical în prima jumătate a lunii ianuarie

Publicat

Prognoză meteo pe termen mediu: Modelul meteorologic se schimbă radical în prima jumătate a lunii ianuarie.

Concret, vine iarna în emisfera nordică, de la jumătatea lunii ianuarie. Sunt condiții pentru frig și ninsoare pe arii extinse. Vremea se va încadra în parametrii normali ai perioadei. 

Meteorologii europeni și americani au analizat principalii indicatori care oferă informații despre cum va fi vremea pe termen mediu și lung.

Prognoza meteo pe termen lung nu este deloc ușoară. Pentru a reuși, specialiștii utilizează metode diferite, adesea încrucișate.

Printre altele, țin cont de mișcările maselor de aer, umiditate, presiune și multe informații primite de la sateliți.

Un eveniment de încălzire stratosferică a început acum și este de așteptat să-și joace rolul în schimbarea la scară largă a modelului meteorologic în prima jumătate a lunii ianuarie.

Citește și: Un ciclon ”bombă” generează două furtuni de iarnă în Europa. Gerrit și Henk vor aduce iarna dinspre Vest, în câteva zile

Vor urma perioade de aer rece peste Europa, normale pentru această perioadă, după multe zile de temperaturi ridicate, transmit specialiștii de la severe-weather.

El Niño și evenimentul de încălzire stratosferică își vor uni forțele, contribuind la crearea unor modele meteorologice foarte dinamice pe parcursul întregii luni ianuarie.

Indicatorii utilizați în măsurători sugerează vreme de iarnă până în februarie, cu o mică pauză la sfârșit de ianuarie și început de februarie.

O prognoză veche a ECMWF, emisă la jumătatea lunii decembrie, arată anomalia de presiune pentru a doua săptămână din ianuarie 2024, cu aproape o lună înainte.

Prognoză meteo pe termen mediu: Anomalii de presiune atmosferică

Privind cele mai recente anomalii de presiune, putem observa un model meteorologic foarte perturbat, transmit specialiștii.

O anomalie de înaltă presiune încă persistă în emisfera nordică. Sistemele de joasă presiune sunt deplasate ceva mai mult spre sud decât de obicei.

Comparativ cu decembrie, vedem acum o imagine foarte diferită, cu anomalii de presiune joasă răspândindu-se în Statele Unite spre Nordul Europei, aducând pe termen mediu vreme mai rece și crescând încet potențialul de ninsori.

Privind Europa pentru următoarele câteva zile, vedem, în general, anomalii mai calde în regiunile centrale și sudice.

Condițiile mai răcoroase vor predomina peste părțile de vest, în timp ce principala anomalie de frig este în nord.

Prognoza de ninsoare de la începutul săptămânii viitoare arată un potențial de ninsoare în toată Europa.

Asta pentru că masa de aer mai rece din nord este prognozată să coboare spre sud până la începutul săptămânii viitoare.

Dar, în timp ce iarna se întoarce încet în Statele Unite și Europa, un alt eveniment este în desfășurare sus, în stratosferă.

Un eveniment de încălzire stratosferică începe și își va juca rolul în menținerea tiparelor vremii de iarnă pentru un pic mai mult timp.

Un eveniment de încălzire stratosferică înseamnă practic o creștere puternică a temperaturii și a presiunii în stratosferă.

Acest lucru provoacă o perturbare majoră în jurul Vortexului Polar și, ca urmare, creează un impact asupra modelului de presiune la nivelurile inferioare ale atmosferei.

Această anomalie de presiune este exact ceea ce ne-am aștepta să vedem după un eveniment de încălzire stratosferică.

O astfel de anomalie este asemănată de meteorologi cu un meteorit care lovește pământul, dar care nu dispersează solul, ci aerul rece.

Vaull de frig puternic se va dispersa deasupra emisferei nordice, pe la jumătatea lunii ianuarie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax