Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul de circulație al autobuzelor STP pentru luni, 24 Ianuarie 2022, în Zona Metropolitană Alba Iulia

Publicat

Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport cu prilejul sărbătoririi  Micii Uniri din 24 Ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române.

Astfel, programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia în Zonele Metropolitane 1-7  se va derula după cum urmează:

 •  24 ianuarie 2022 – program de duminică.

Autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, conform programului stabilit anterior.

Informațiile referitoare la  programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826. Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7, călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967. De asemenea, informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Concursurile „Prietenii Pompierilor” și „Cu viața mea apăr viața” și-au desemnat câștigătorii. LISTA

Publicat

Cele două concursuri din cadrul proiectului „Prietenii pompierilor”, eveniment cu tradiţie organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, şi-au desemnat câștigătorii vineri, 13 mai.

Echipele câștigătoare au fost premiate, pe Stadionul Cetate, de către președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Lista câștigătorilor:

1. Concursul cu caracter educativ, tehnico-aplicativ și sportiv în domeniul apărării împotriva incendiilor „Prietenii pompierilor” – etapa județeană

La echipajul de fete

 • Locul I – Școala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud
 • Locul II – Școala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sântimbru

La echipajul de băieți/mixt

 • Locul I – Școala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud
 • Locul II – Liceul German Sebeș
 • Locul III – Școala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sântimbru
 • Locul IV – Colegiul Național „Bethlen Gabor” Aiud

Elevii înscrişi, cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani, au susţinut proba teoretică, proba pistei cu obstacole şi ştafeta de 400 m cu obstacole.

2. Concursul cu tematică de protecție civilă „Cu viața mea apăr viața” – etapa județeană

Gimnaziu

 • Locul I – Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș
 • Locul II – Școala Gimnazială Câmăeni

Liceu

 • Locul I – Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia
 • Locul II – Colegiul Economic „D.P. Marțian” Alba Iulia
 • Locul III – Colegiul Tehnic Apulum Alba Iulia

Elevii înscrişi, cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani pentru clasele V-VIII, respectiv între 15 – 18 ani pentru clasele IX-XI, au susţinut proba teoretică, deplasarea cu masca pe figură într-un raion cu obstacole, contaminat şi transportul asistat al unui accidentat aşezat pe targă, pe distanţa de 50 m.

Concursurile au avut loc pe Stadionul Municipal „Cetate” din Alba Iulia, iar premianţii au primit diplome, medalii, cupe, materiale și echipamente sportive din partea organizatorilor.

sursa, foto: Ion Dumitrel

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” continuă la Sebeș. Spectacole în aer liber și lansări de carte. PROGRAMUL din weekend

Publicat

Cea de-a XLII-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” a început vineri, 13 mai, la Sebeș și Lancrăm. Deschiderea oficială a avut loc la Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, unde au fost acordate premii onorifice și au avut loc alocuțiuni și momente artistice.

De 42 de ani, Lucian Blaga este omagiat la Sebeș prin organizarea unui festival devenit internațional. În cadrul evenimentului, în perioada 13-15 mai vor avea loc conferințe și spectacole cu invitați prestigioși.

Spectacolele artistice, care vor încheia fiecare zi de festival, vor împleti poezia cu muzica și dramaturgia, evenimentul fiind dominat de figura eroului național Avram Iancu, așa cum l-a conturat dramatic Lucian Blaga.

Artiștii invitați vor aduce un omagiu operei blagiene, limbii române, într-un decor artistic creat de scenograful Alin Gavrilă, inspirat din spațiul mioritic: Adrian Naidin, Corala Armonia, Veta Biriș, regizorul Florin Coșuleț, alături de actori și tineri studenți la actorie.

„Oaspeți suntem în tinda noii lumini la curțile dorului. Cu cerul vecini.” Lucian Blaga

Program Festivalul internațional „Lucian Blaga”, ediția a XLII-a, Sebeș – Lancrăm, 13 – 15 mai 2022

Sâmbătă, 14 mai 2022

 • Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş

ora 09:00 – sesiune de comunicări științifice

Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise

 • Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

ora 10:00 – concurs de recitare de poezie

ora 17:00 – „Citadele culturale transilvănene” cu Asociația Culturală Pro Valores. Invitați: Sebastian Crăciun, Fernando Mihalache, Eugen Măcinic. Lansări de carte și momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș

 • Parcul Tineretului din Sebeș – scenă în aer liber

ora 20:30 – spectacol artistic – adaptare după piesa de teatru „Avram Iancu” de Lucian Blaga.

Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Eleonora Coșuleț, Radu Țăpușă. Invitată: Veta Biriș

„Pân’ la RAI…” artistul Adrian Naidin și invitații săi: John Micu, Bogdan Munteanu, Eugen Amarandei

Duminică, 15 mai 2022

 • Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş

ora 17:00 – lansări de carte și expoziție de artă plastică

 • Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

ora 19:00 – sala de evenimente „Radu Stanca”

Teatru: „Steaua fără nume”. O coproducție a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu și a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Regia: Florin Coșuleț.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Licitație pentru 62 de trenuri electrice de scurt parcurs, anunțată de ministrul Transporturilor. Pe ce rute vor circula

Publicat

Licitaţia pentru achiziţionarea a 62 de trenuri electrice de scurt parcurs a fost deblocată, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

„Astăzi, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a transmis, spre publicare în SICAP, anunţul de participare aşteptat de ani de zile.

Este încă un pas spre modernizarea condiţiilor de călătorie cu trenul în România pe rutele de navetă în zona marilor oraşe. Vor fi înlocuite astfel trenurile electrice învechite şi automotoarele diesel care sunt folosite în prezent”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, achiziţia, finanţată din fonduri europene nerambursabile (POT 2021-2027) şi din bugetul de stat al României, este împărţită în 3 loturi şi acoperă câte o regiune a ţării.

Lotul 1 (Est) – include 20 de trenuri care vor deservi municipiile Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani, Bacău, Iaşi şi Suceava

Lotul 2 (Centru – Vest) – include 23 de trenuri care vor deservi municipiile Braşov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Bistriţa, Cluj Napoca, Arad, Timişoara şi Reşiţa

Lotul 3 (Sud) – include 19 trenuri care vor deservi direct municipiile Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Constanţa şi Alexandria, prin intermediul nodului feroviar învecinat. Trenurile din lotul 3 vor asigura inclusiv legătura cu staţiunile de pe Valea Prahovei.

„În contractul cu o valoare estimată cuprinsă între 3 miliarde de lei şi 4 miliarde de lei (fără TVA) este prevăzută inclusiv asigurarea reparaţiei şi întreţinerii celor 62 de trenuri”, a menționat Grindeanu.

sursă: Agerpres

foto: Facebook/Sorin Grindeanu

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Încă o categorie de angajați va beneficia de scutire de impozit la salarii. Legea a fost promulgată

Publicat

Legea care stabilește salariul minim brut de 3000 de lei și scutirea acestuia de impozit pe venit și contribuții la asigurări de sănătate, pentru angajații din agricultură, a fost promulgată. Măsurile se vor aplica în perioada iunie 2022 – decembrie 2028.

Măsurile sunt similare celor din domeniul de construcții.

Legea prevede acordarea unui salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei pentru persoanele care lucrează în domeniile agriculturii și industriei alimentare.

Acestea vor beneficia de scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%), de scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%), de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se duce la pensia privată) și de reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%), potrivit avocatnet.ro.

Beneficiile sunt pentru domeniile de activitate:

cod CAEN 01: agricultură

 • 011 cultivarea plantelor nepermanente
 • 012 cultivarea plantelor din culturi permanente
 • 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire
 • 014 creșterea animalelor
 • 015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor)
 • 016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare

cod CAEN 10: industria alimentară.

Condiții pentru aplicarea scutirilor

Facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână).

Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite. Facilitățile urmează să fie aplicate în funcție de o procedură dată prin ordin al Ministerului Finanțelor.

Salariații vor fi scutiți de partea din contribuția la pensii pentru pensia privată obligatorie, însă aceștia vor putea opta pentru continuarea plății la pensia privată printr-o cerere depusă la angajator. Deși vor fi scutiți de plata contribuției la sănătate, salariații vor fi asigurați în sistemul sanitar autohton, inclusiv pentru concedii medicale și riscuri profesionale.

Angajatorul va plăti numai partea care se duce la stat pentru Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, însă salariații vor fi asigurați din oficiu pentru șomaj.

Alte categorii de salariați care beneficiază de scutiri

Și alte categorii de salariați beneficiază de scutiri sau reduceri de taxe, potrivit hotnews.ro.

Acestea sunt:

 • IT-ști – scutire de impozit pe venit de 10%
 • Cercetători – scutire de impozit pe venit de 10%
 • Angajați construcții (și cei care lucrează în birou) – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II
 • Angajați din agricultură și industria alimentară – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II (opțional)
 • Activități independente – se aplică doar impozitul pe venit, dar contribuțiile sociale sunt aplicabile doar asupra unei sume reprezentând 12 salarii minime pe economie.
 • Contracte de activitate sportivă – sunt taxate similar activității independente
 • Drepturi de autor – avem un sistem real de venituri minus cheltuieli exact ca la activitate independentă și un sistem forfetar în care se deduce o cotă de 40% și se aplică impozitul pe venit doar asupra acestor venituri reduse cu cota forfetară. Se aplică contribuția de pensie și sănătate doar dacă nu există alte tipuri de venituri de natură salarială.
 • Venituri din chirii – impozitul este 10%, dar avem deducere forfetară de 40% din venitul brut. Deci practic impozitul este de doar 6%, cu o contribuție la sănătate de 10% plafonată la 12 salarii minime/economie dacă se depășește plafonul.
 • Venituri din investiții – cotă generală de 10% aplicabilă pentru dobânzi, câștiguri de capital, cu excepția de 5% pentru veniturile din dividende. La fel, în această situație se aplică contribuție la sănătate doar dacă se depășește plafonul.
 • Microîntreprinderi (adică sub plafonul de 1 milion euro): taxare pe venit 1% sau 3%
 • Horeca: impozit specific în funcție de paturi sau suprafață (în funcție de domeniu)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax