Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Programul Electric Up: Firmele care vor finanțarea de 100.000 de euro au termen 5 zile să încarce în sistem contractele semnate

Publicat

Firmele  care au reușit să se califice pentru finanțare în programul Electric-Up au început din 26 aprilie să primească contractele de finanțare.

Acestea au termen 5 zile să le semneze și să le încarce în sistem, pentru a-și putea primi fondurile nerambursabile de la stat.

Prin Electric UP se acordă până la 100.000 de euro pentru să-și montarea de panouri fotovoltaice și stații de alimentare a mașinilor electrice. Programul a fost lansat în urmă aproape un an și jumătate de Ministerul Energiei.

1878 de firme s-au calificat la finanțare în Programul Electric Up 2020, iar zilele trecute au mai admise în plus 56 de solicitanți, în urma contestațiilor

Vezi aici Programul Electric UP 2022: LISTELE cu proiectele admise și respinse. Finanțări de 100.000 de euro pentru panouri fotovoltaice

Potrivit Startupcafe.ro de marți, 26 aprilie, firmele au început să primească în aplicația electronică de granturi IMM contractele de finanțare. Au la dispoziție 5 zile să le semneze și să le încarce înapoi, să nu piardă banii promiși de stat.

Programul Electric UP: Un an și jumătate de așteptare. Prețurile la echipamente s-au scumpit

Înscrierile în programul Electric Up au început pe 4 decembrie 2020, deci în urmă cu aproape 1 an și jumătate, și s-au finalizat în 3 februarie 2021.

Între timp, panourile fotovoltaice s-au scumpit, mai ales pe fondul creșterii prețurilor la energie. Așa cum și în alte programe derulate prin Administrația Fondului de Mediu prețurile echipamentelor sau materialelor finațate prin diverse programe ( Casa Verde Fotovoltaice sau Casa Eficientă Energetic) au crescut atât de mult încât sumele aprobate nu mai pot acoperi cheltuielile.

Programul Electric UP: Anunțul ministerului Energiei

„Urmează semnarea contractului de finanțare. Contractul de finanțare este transmis prin intermediul platformei informatice, iar termenul de semnare este de 5 zile lucrătoare, începând cu ziua următoare zilei de comunicare a deciziei autorității. Comunicarea cu toți operatorii economici admiși spre finanțare se va menține prin intermediul platformei informatice, urmând etapa de contractare și etapa de implementare a proiectului de investiții, conform prevederilor Ghidului de finanțare” – a anunțat Ministerul Energiei.

Ce scrie în notificarea primită de beneficiarii acceptați

Verifică în aplicația informatică notificările primite https://granturi.imm.gov.ro

Cererea de finanțare aferentă întreprinderii (…), identificată prin (…) depusă la data de (…), în cadrul măsurii „Electric-Up”, tipul „HoReCa”, a fost aprobată în urma evaluării.

Aplicantul va intra în aplicație, modulul „Contractare”, va completa contul IBAN al societății (cont curent sau cont de grant), va descărca contractul de finanțare generat, contract pe care îl va semna cu semnătură electronică, reîncărca și transmite în aplicație în maxim 5 zile de la data transmiterii deciziei de acceptare, sub sancțiunea respingerii cererii de finanțare.

Electric UP 2020: Finanțare de maximum 100.000 de euro

Prin programul de finanţare „Electric UP” se acordă finanţare în sumă maximă de 100.000 euro pentru un beneficiar.

Evaluarea dosarelor depuse pentru finanţare în Programul Electric Up a început pe data de 9 aprilie 2021, odată cu configurarea accesului în platforma informatică dedicată programului. Până în acest moment au fost analizate toate dosarele şi transmise către aplicanţi 12.637 de solicitări pentru clarificare şi completare, potrivit datelor Ministerului Energiei.

Programul „Electric Up” este destinat întreprinderilor mici şi mijlocii şi domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Naţional, precum şi a staţiilor de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, potrivit Agerpres.

Cum funcționează Electric UP

Compania beneficiară trebuie să întrunească condițiile obligatorii, printre care între 27 și 100 Kw putere instalată pentru proiectul depus. Aici intră panourile efective, invertoarele, echipamentele și conexiunile aferente.

Proiectele sunt trecute prin filtrul de analiză care calculează coeficientul de performanță al proiectului. Cele mai mari punctaje sunt calificate, pentru finanțare.

Conceptul de ”prosumer”

Practic, IMM-urile își vor putea produce necesarul de consum electric din surse total verzi. Dacă producția proprie de energie electrică depășește consumul, atunci surplusul este livrat în sistemul național.

Potențialul maxim de putere instalată al programului Electric UP, dacă luăm în calcul 1500 de beneficiari pe ciclu de finanțare, fiecare dintre aceștia cu o medie de 50 Kw putere instalată, ajungem la 225 MW nou generați în sistem. Cifră care echivalează cu un sfert din necesarul de vârf al capitalei, București.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax