Economie
Programul Electric UP 2022: LISTELE cu proiectele admise și respinse. Finanțări de 100.000 de euro pentru panouri fotovoltaice
Ministerul Energiei a publicat recent lista proiectelor admise și a celor respinse spre finanţare în prima sesiune a programului Electric Up. Urmează semnarea contractelor.
„Urmează semnarea contractului de finanţare. Contractul de finanţare este transmis prin intermediul platformei informatice, iar termenul de semnare este de 5 zile lucrătoare. Este foarte important ca toţi cei admişi să respecte termenul comunicat”, a notat ministrul Energiei.
Lista proiectelor admise Electric Up aprilie 2022
Totodată, a fost publicată şi lista proiectelor respinse.
Lista proiectelor respinse Electric Up aprilie 2022
Lista contestațiilor admise Electric Up aprilie 2022
Lista contestațiilor respinse Electric Up aprilie 2022
Finanțare de maximum 100.000 de euro
Prin programul de finanţare „Electric UP” se acordă finanţare în sumă maximă de 100.000 euro pentru un beneficiar.
Evaluarea dosarelor depuse pentru finanţare în Programul Electric Up a început pe data de 9 aprilie 2021, odată cu configurarea accesului în platforma informatică dedicată programului. Până în acest moment au fost analizate toate dosarele şi transmise către aplicanţi 12.637 de solicitări pentru clarificare şi completare, potrivit datelor Ministerului Energiei.
Programul „Electric Up” este destinat întreprinderilor mici şi mijlocii şi domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Naţional, precum şi a staţiilor de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, potrivit Agerpres.
Cum funcționează ElectricUP
Compania beneficiară trebuie să întrunească condițiile obligatorii, printre care între 27 și 100 Kw putere instalată pentru proiectul depus. Aici intră panourile efective, invertoarele, echipamentele și conexiunile aferente.
Proiectele sunt trecute prin filtrul de analiză care calculează coeficientul de performanță al proiectului. Cele mai mari punctaje sunt calificate, pentru finanțare.
Conceptul de ”prosumer”
Practic, IMM-urile își vor putea produce necesarul de consum electric din surse total verzi. Dacă producția proprie de energie electrică depășește consumul, atunci surplusul este livrat în sistemul național.
Potențialul maxim de putere instalată al programului Electric UP, dacă luăm în calcul 1500 de beneficiari pe ciclu de finanțare, fiecare dintre aceștia cu o medie de 50 Kw putere instalată, ajungem la 225 MW nou generați în sistem. Cifră care echivalează cu un sfert din necesarul de vârf al capitalei, București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News