Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul ”Noua Casă” respins la Senat. PSD a anunțat că nu a votat ordonanța guvernului, pentru că limitează creditarea

Publicat

prima casa

Plenul Senatului a respins ordonanța guvernului prin care se  reglementează Programul Noua Casă. Senatorii PSD care dețin majoritatea au anunțat că nu sunt de acord cu varianta programului propusă de Guvern, variantă modificată a programului PSD „O familie, o casă”, în cadrul căruia ar mai fi putut accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag.

Acum, social-democrații cer aplicarea acestei variante, care a fost promulgată de șeful statului, dar pe care Guvernul nu a pus-o în practică.

OUG 129/2020 care reglementează programul „Noua Casă” se numără printre ordonanţele respinse, miercuri, de Senat, în calitate de primă cameră sesizată.

Raportul de respingere al proiectului pentru respingerea Ordonanţei a întrunit 70 voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 18 „abţineri”.

Ordonanţa 129-2020 prevede ca prin programul „Noua Casă” să se acorde credite de până în 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi de până în 140.000 euro cu un avans de 15% pentru locuinţe noi.

Prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Alte acte normative respinse ale Guvernului respinse în plen sunt OUG 125/2020 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării şi OUG 127/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României EximBank – S.A.

Programul “O familie, o casă”, inițiat de PSD și intrat în vigoare în aprilie, nu a fost aplicat în lipsa normelor metodologice, care trebuiau emise de Guvernul Orban încă din luna mai.

Senatorul PSD Eugen Teodorovici a declarat pentru profit.ro că programul ”Prima Casă” a fost conceput pentru sprijinirea românilor să-și achizționeze o locuință, iar varianta propusă de PSD l-a transformat într-un program social, inclusiv cu avizul BNR. În schimb, potrivit lui Eugen Teodorovici, noul program liberal, care nu ar avea avizul BNR, nu face decât să favorizeze creditarea celor care dispun oricum de reurse financiare pentru a contracta – neasistați de stat – un credit imobiliar, precum și pe dezvoltatorii imobiliari.

Ordonanţele respinse miercuri de Senat vor intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în aceste cazuri. AGERPRES

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax