Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Proiect de monitorizare a peșterilor turistice, UNIC în România. Este vizată și Peștera Meziad, din carstul Munţilor Apuseni


Publicat

pestera meziadÎn următorii doi ani, o echipă de speologi români va derula un proiect unic în România, respectiv de monitorizare a cinci peșteri din punctul de vedere al impactului pe care îl poate avea activitatea turistică asupra microclimatului din mediul subteran. Printre peșterile vizate se numără și Peștera Meziad, una din cele mai interesante peşteri amenajate în scop turistic din carstul Munţilor Apuseni, și care are statut de arie naturală protejată.

Proiectul își propune ca la final să furnizeze hărți de vulnerabilitate pentru administratorii peșterilor, să elaboreze un protocol de monitorizare care să fie implementat în peșterile turistice, precum și un set de bune practici.

Cercetătorii au explicat că în România nu există niciun ghid sau protocol care să reglementeze felul în care ar trebui amenajată o peșteră din punct de vedere turistic, astfel încât această activitate să nu distrugă peștera.

”Mediul subteran este extrem de vulnerabil în fața mediului antropic. Peșterile turistice constituie atracții naturale unice și sunt, în majoritatea cazurilor, protejate de lege. Exploatarea inadecvată a peșterilor poate provoca degradarea lor iremediabilă într-un timp foarte scurt”, au explicat, sâmbătă, într-o conferință de presă, cercetătorii de la Institutul de Speologie ”Emil Racoviță”.

Cele cinci peșteri care vor fi monitorizate sunt Peștera Urșilor, Peștera Meziad, Peștera Muierilor, Peștera Polovragi și Peștera Valea Cetății. Acestea au fost amenajate pentru turiști încă de acum zeci de ani.

Peștera Meziad este una din cele mai interesante peşteri amenajate în scop turistic din carstul Munţilor Apuseni şi are statut de arie naturală protejată.
Dimensiunile impresionante ale portalului (16 m înălţime şi 10 m lăţime), precum şi ale interiorului, alături de coloniile mari de lilieci şi speleoteme captează atenţia vizitatorilor pe toată durata vizitării peşterii.
Peştera se află la o altitudine de 397 m şi prezintă două nivele de carstificare:

nivelul inferior, care însumează 1.542 m lungime, se caracterizează prin spaţii neobişnuit de ample, măsurând frecvent între 20-30 m lăţime şi 15-20 m înălţime;

nivelul superior, în lungime totală de 3.208 m.

Peșterile turistice vizate pentru proiect au fost alese de echipa de speologi pentru că sunt și cele mai importante din țară. În paralel cu acestea, va mai fi făcută o monitorizare pe o peșteră de referință, pentru ca la finalul cercetării să poată fi făcute comparații.

Potrivit speologului Silviu Constantin, prin monitorizare se urmăresc măsurarea parametrilor fizici, chimici și biologici, precum și schimbarea lor în raport cu fluxul turistic din cele cinci peșteri. De exemplu, vor fi monitorizate schimbările pe care le poate determina în microclimatul peșterii creșterea nivelului de dioxid de carbon, care de obicei produce coroziuni pe pereții peșterii. De asemenea, schimbarea ventilației poate aduce în caverne particule de praf, care, la fel, duc la degradări.

Cu alte cuvinte, se urmărește să se stabilească în ce măsură frecvența și volumul traficului turistic afectează parametri monitorizați, care sunt măsurile necesare pentru asigurarea echilibrului fizico-chimic al peșterilor și conservarea atracțiilor acestora, dar și care sunt soluțiile pentru conservarea faunei peșterilor.

Una dintre cele mai complexe probleme cu care se vor confrunta cercetătorii va fi aceea de a găsi soluții pentru un iluminat corect, în condițiile în care sursele de lumină introduse în peșteră afectează, de obicei, mediul subteran. Una dintre problemele spinoase pe care le determină existența în subteran a surselor de lumină este apariția așa numitei ‘flore de lampă’, pentru a cărei limitare speologii vor să găsească soluții.

”O să facem cercetări experimentale asupra diverselor surse de lumină pentru a oferi soluții pentru îndepărtarea florei de lampă. Sunt niște lucruri pe care noi în speologie le cunoaștem foarte bine și anume că mediul speleal este foarte sensibil la acțiunea umană și se poate deteriora ireversibil atunci când climatul este perturbat”, a explicat Silviu Constantin, de la Institutul de Speologie ”Emil Racoviță” din București.

Mai mult, soluțiile pe care le vor găsi, au explicat cercetătorii, nu vor putea fi folosite ca o rețetă universal valabilă, deoarece fiecare peșteră are particularități care o fac unică.

Ideea acestui proiect a apărut, pe de o parte din cauza faptului că în țară nu există niciun fel de reglementări, protocoale sau norme în ceea ce privește amenajarea peșterilor pentru turiști, dar și pentru că România, fiind o țară bogată în fenomene carstice, în ultima vreme au apărut tot mai multe cazuri de peșteri deschise turiștilor. În ultimii cinci ani, cinci noi peșteri au fost amenajate pentru turiști.

Cercetătorii au explicat că, cel mai probabil din motive economice, autoritățile locale doresc să transforme în atracție turistică o peșteră. Însă ei, neavând la îndemână un set de reguli, riscă, prin ideea lor, să distrugă și peștera ca monument și întreprinderea turistică.

”Cu alte cuvinte, ceea ce azi este o peșteră frumoasă, într-un timp scurt poate deveni o peșteră urâtă, care se distruge ca monument natural, dar care nici nu mai asigură profiturile scontate pentru cei care au amenajat-o”, a mai spus Silviu Constantin.

Astfel, proiectul își propune ca la final să furnizeze hărți de vulnerabilitate pentru administratorii peșterilor, să elaboreze un protocol de monitorizare care să fie implementat în peșterile turistice, precum și un set de bune practici.

Proiectul va dura doi ani și are o valoare de aproape 900.000 de euro, asigurată printr-un grant EEA (oferit de Norvegia, Islanda și Liechtenstein). Cercetarea se va derula printr-o colaborare a Institutului de Speologie ”Emil Racoviță” (filialele din Cluj și București), Universitatea ”Babeș-Bolyai” și Universitatea Bergen din Norvegia.

sursa text/foto: agerpres.ro, pestera-meziad.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Fiecare român care plătește contribuția la sănătate poate cere toate decontările făcute de CNAS în numele său. Procedura

Publicat

Fiecare român care își plătește asigurarea de sănătate, poate cere de astăzi, 13 august, lista tuturor decontărilor făcute de Casa de Asigurări de Sănătate în numele său.

Totuși, procedura este una încărcată de birocrație și cereri, însă, după formularea cererii, instituția are la dispoziție 45 de zile să răspundă. 

Legea a fost adoptată în septembrie 2019, în Parlamentul României, dar după aproape un an are și norme de aplicare.

Plătitorii de asigurări de sănătate pot solicita date privind decontările făcute în numele lor pentru serviciile medicale, îngrijiri la domiciliu, medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive prevăzute în pachetul de bază, precum și servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale și altele asemenea acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Verificarea decontărilor la sănătate – de unde descarci cererea

În vederea obținerii informațiilor, asiguratul completează o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Cererea este pusă la dispoziția asiguratului pe site-ul caselor de asigurări de sănătate sau la sediile acestora.

Cererea, completată și semnată de persoana asigurată sau, după caz, reprezentantul legal al acesteia, se depune la sediul casei de asigurări de sănătate este luat în evidență asiguratul sau se transmite pe e-mail cu semnătură electronică calificată și este însoțită, după caz, de copia actului de împuternicire.

În cazul cererilor care se depun la casele de asigurări de sănătate se verifică identitatea solicitantului.
În situația în care solicitantul optează pentru transmiterea listei prin intermediul poștei electronice, acesta va completa în cerere o parolă din 8 caractere, necesară accesării listei.

Lista cuprinde serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale, tehnologiile și dispozitivele asistive prevăzute în pachetul de bază, precum și serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare specifice, dispozitivele medicale și altele asemenea acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, în ordine cronologică, cu precizarea furnizorului care le-a efectuat/eliberat, a datei efectuării/eliberării, precum și a contravalorii acestora, și are structura prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Verificarea decontărilor la sănătate – cum primești răspunsul

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Finanțelor: Pensiile cresc în 2020. Punctul de pensie va avea cea mai mare creștere pe care a avut-o vreodată

Publicat

Ministrul Finanțelor, Florin Cițu, a anunțat joi seară că pensiile vor crește în 2020 „cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii”, în ciuda contextului economic global dificil. Potrivit acestuia, valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere pe care a avut-o vreodată. 

„Din primul moment am spus că vom crește pensiile în 2020. Astăzi putem să venim să vă spunem că da, în România vom crește pensiile în 2020. 

Punctul de pensie, valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie, pe care am avut-o vreodată (…)

În aceast context economic global dificil, prin care trec toate țările, am reușit să facem acest efort și să creștem pensiile, pe lângă creșterea alocațiilor, repet, cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii care se pune în plus la punctul de pensie”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO Ministrul Finanțelor: Cum vor fi alocate resursele bugetare la a doua rectificare

Publicat

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține joi după-amiaza o declarație de presă în care prezintă cum vor fi alocate resursele la a doua rectificare bugetară. Propunerea de rectificare bugetară va ajunge vineri, 14 august, în ședința de Guvern. 

Principalele declarații făcute de Florin Cîțu:

„Rectificarea de astăzi reprezintă un angajament al Guvernului Orban. (…) La această rectificare am luat în calcul contextul economic global, dar și evoluția economiei României din ultima perioadă. Să dau câteva elemente principale: După 7 luni de zile, suma cheltuită pentru investiții este de 20 de miliarde de lei, cea mai mare sumă cheltuită .

La această rectificare am suplimentat sumele pentru Ministerul Transporturilor, bugetul este unul record. La Sănătate am alocat mai multe resurse, față de bugetul inițial sumele au crescut cu aproximativ 45 %, și aici vorbim de decontare concedii medicale, echipamente, medicamente, sporuri pentru cei care au fost în prima linie. Am suplimentat și stocurile. La Educație resursele sunt acolo până la finalul anului.

La Ministerul Muncii, minister la care se uită toată lumea, are cel mai mare buget chiar de la începutul anului. Sumele alocate în plus în timpul acestui an și la această rectificare ajung la aproape 10 miliarde de lei. Am reușit să găsim resursele pentru a plăti la timp și salarii și pensii și ajutoare sociale.

Din primul moment am spus că o să creștem pensiile în 2020. Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare sumă pe care am văzut-o vreodată. În acest context economic global dificil am reușit să creștem pensiile, pe lângă creșterea alocațiilor. (…)

La această rectificare, comisia națională de prognoză a reestimat dinamica economiei în 2020. Contracția este de 3,8%, față de 1,9%. Cele 2 puncte fiind exact cele două luni în care economia a fost închisă. Asta înseamnă că există un impact asupra veniturilor. De aici pornim cu rectificarea bugetară. (…) Referitor la deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB, o majorare de 5 puncte procentuale față de deficitul inițial de 3,6% din PIB. 

Avem o scădere a veniturilor în buget, față de estimat, de aproape 31 de miliarde de lei, asta înseamnă aproape 3 puncte procentuale. Din cele 5 puncte, 3 puncte vin din efectul crizei, de faptul că economia trece printr-o perioadă de criză. Cheltuielile sunt în jur de două puncte procentuale. Deci cele 5 puncte sunt legate direct de perioada de criză prin care trece România astăzi. (…)

În Europa, media este de aproximativ 8 puncte procetuale (…) Am reușit în această perioadă să alocăm resurse către sectoare cu valoare adăugată mare, pentru a ne asigura că economia își va reveni rapid”, a explicat Florin Cîțu.

Conferința de presa a ministrului Finanțelor s-a întrerupt înainte de întrebările presei din motive tehnice. Întrebarea principală fiind procentul de majorare a pensiilor. „Sunt întrebări? Nu? Mulțumesc!”, a zis ministrul înainte să se intrerupă transmisia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până DUMINICĂ: Soare, cald, dar și câteva furtuni. Prognoza meteo de weekend, 14-16 august

Publicat

Vremea va fi în general frumoasă la sfârșitul acestei săptămâni în județul Alba. Însă de Sfânta Maria este posibil să fie câteva ploi și furtuni, iar temperaturile mai scad.

Vineri sunt anunțate maxime de 30-31 de grade Celsius în zonele mai joase și de 18-23 grade la munte.

Sâmbătă se mai răcorește cu câteva grade, temperaturile maxime fiind de 27-28 de grade Celsius. Sunt posibile averse și furtuni.

Duminică, va fi vreme cu nori și soare.

Vă prezentăm condiții meteo în perioada 14-16 august, în localități din județul Alba:

Vineri, 14 august

Alba Iulia: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; soare

Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; soare

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; soare

Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; soare

Aiud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; soare

Blaj: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; soare

Ocna Mureş: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; însorit

Zlatna: minime de 15 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; soare

Abrud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; soare

Cîmpeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; soare

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; soare

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; soare

Sâmbătă, 15 august

Alba Iulia: minime de 17 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; averse/furtuni

Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; averse/furtuni

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; averse/furtuni

Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; averse/furtuni

Aiud: minime 17 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; averse/furtuni

Blaj: minime de 17 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; averse/furtuni

Ocna Mureş: minime de 17 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; averse/furtuni

Zlatna: minime de 16 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; averse/furtuni

Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Cîmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse/furtuni

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; averse/furtuni

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate