Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

PROIECT: Firmele, obligate să facă anual sponsorizări. Un procent va merge către sectorul sportiv

Publicat

Firmele din România ar putea să fie obligate să sponsorizeze anual asociații, fundații și alte entități non-profit, precum și sectorul sportiv, potrivit unui proiect înregistrat recent la Senat. Inițiatorii acestuia susțin că sectorul sportiv nu poate să se bazeze doar pe fondurile publice, iar legislația actuală și facilitatea fiscală oferită celor care sponsorizează nu pare să fie suficientă pentru a împinge firmele cu venituri tot mai mari an de an să vireze ceva fonduri și în sprijinirea sportivilor din țara noastră. 

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal al Românie a fost înregistrată în procedură de urgență la Senat în data de 10 aprilie.

Potrivit inițiativei legislative, introducerea obligativității de a efectua sponsorizări se aplică și microîntreprinderilor, care vor scădea sumele aferente dintr-un procent până la 30% din impozitul pe venit, conform modificărilor aduse alineatului (1-1) din articolul 56 al Codului Fiscal. De asemenea, acestea ar urma să aloce un procent din valoarea sponsorizărilor către sport iar din acesta un procent va fi alocat sportului școlar, pentru activitatea Asociațiilor Sportive Școlare.

Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit „se reportează în următorii șapte ani consecutivi”, prevede proiectul semnat de 31 de deputați PSD și doi deputați PNL.

Inițiatorii susțin, în expunerea de motive că „modificarea legislativă vizează crearea unui cadru legislativ mai atractiv pentru agenții economici având ca scop încurajarea sponsorizărilor către mișcarea sportivă din România”.

„Deși de la 1 ianuarie 2016 s-a mărit limita de raportare la cifra de afaceri de la 0,3% la 0,5% actele de sponsorizare nu au fost suficient încurajate, motivul fiind tocmai această limită, deoarece pragul de 20% din impozitul pe profit datorat, depășește de cele mai multe ori pragul secundar de 5/1000 din cifra de afaceri astfel încât, această limită dublă nu rezolvă deloc problema inițială”, arată inițiatorii, în expunerea de motive.

Parlamentarii susțin că prin OUG 25/2018 au fost aduse modificări Codului Fiscal prin care sponsorizările acordate de microîntreprinderi sunt permise doar „pentru entitățile de pe lista Ministerului Muncii și Justiției Sociale care sunt acreditate ca furnizori de servicii sociale”, ceea ce „pune structurile sportive într-un mare con de umbră”.

Inițiatorii proiectului propun stabilirea, prin Hotărâre de Guvern, de către Ministerul Tineretului și Sportului „conform planului de guvernare”, a unui număr de „15 ramuri sportive de interes național, care să beneficieze de următoarea facilitate: Structurile sportive care au CIS și activează în ramurile sportive de interes național stabilite prin HG, care fac dovada afilierii la federațiile sportive naționale cu activitate în ramura de sport, beneficiază de o sponsorizare în limita unui procent de 30% din impozitul pe profit (cheltuiala deductibilă pentru societățile comerciale plătitoare de impozit pe profit) respectiv a unui procent de 30% din impozitul pe cifra de afaceri (cheltuiala deductibilă pentru microîntreprinderi)”.

De asemenea, deputații argumentează că microîntreprinderile reprezintă aproximativ 60% din societățile comerciale active din România, cifra de afaceri fiind „una foarte mare”.

„Excluderea structurilor sportive de la dreptul de a beneficia de sponsorizare de la microîntreprinderi nu numai că încalcă principiul egalității de șanse, dar aduce un mare prejudiciu sportului românesc, creând și un precedent periculos”, notează inițiatorii proiectului. Aleșii consideră că „în contextul actual economic, companiile multinaționale și societățile comercial (indiferent de forma de organizare) tind să declare un profit cât mai mic sau chiar spre zero”.

Potrivit expunerii de motive, prin acestă inițiativă legislativă, deputații urmăresc „dezvoltarea sportului școlar și universitar ca bază a piramidei sportului românesc; îmbunătățirea stării generale de sănătate a națiunii; crearea unui număr de aproximativ 100.000 locuri de muncă în cadrul Asociațiilor Sportive Școlare și Asociațiile Sportive Universitare; mărirea numărului de sportivi legitimați de la 200.000 la 4,5 milioane în maxim 4 ani (ținta/masa critică: 3,3 milioane elevi, 500.000 studenți, aproximativ 1,5 milioane de tineri cu vârsta între 18-35 ani); dezvoltarea industriei sportului (producție și comerț cu echipament sportiv, asigurări, servicii hoteliere, transport, service medicale, marketing și publicitate, ticketing, drepturi TV, altele); dezvoltarea mediului privat în sport și transferul în timp (8-12 ani) a sarcinii financiare de pe umerii statului pe umerii structurilor sportive din mediul privat”.

sursa: hotnews.ro, senat.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Cele mai savuroase condimente și ingrediente alimentare, într-un nou magazin Solina Romania, la Alba Iulia

Publicat

solina

Produsele companiei ”Solina” pot fi cumpărate dintr-o nouă locație, la Alba Iulia. Magazinul oferă o gamă largă de condimente, ingrediente, semințe și fructe confiate. Magazinul de condimente Solina Romania vă oferă condimente și ierburi aromate, semințe, nuci și fructe confiate, dar și ingrediente pentru produse din carne, lactate, cofetărie și panificație, special create pentru a […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vouchere, creșe la locul de muncă și stimulente pentru mame. Pachet de legi pentru natalitate, depus la Parlament

Publicat

mama si copilul

Un pachet legislativ pentru stimularea natalităţii depus la Parlament include vouchere pentru mame, creşe şi grădiniţe construite de angajatori, crearea Băncilor de Lapte Matern, înfiinţarea unei Comisii Naţionale de Alăptare compusă din specialişti voluntari. Pachetul legislativ conţine şase proiecte legislative: – iniţiativă legislativă care propune ca mamele sau, după caz, persoanele care au în întreţinere […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Produsele tradiționale românești. Cum se poate obține atestatul pentru ele

Publicat

În România, toate produsele tradiţionale sunt înscrise în aşa-numitul Registru Naţional al Produselor Tradiţionale. În acest moment avem nu mai puţin de 700 de astfel de produse atestate, pe întreg cuprinsul ţării, de la mezeluri până la brânză, dulceţuri şi băuturi. Pentru a primi atestatul, producătorii trebuie să respecte câteva regului stricte. ”Un produs care […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

POSTURI la Serviciul de Ambulanță, Spitalul Județean Alba, primării, școli și alte instituții publice din județ. CONDIȚII

Publicat

munca birou

În această perioadă sunt organizate mai multe concursuri, pentru ocuparea unor posturi vacante, în instituţii publice din judeţul Alba. Candidaţii interesaţi de aceste locuri de muncă trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind studii sau vechime în muncă sau alte cerinţe. POSTURI VACANTE: Primăria orașului Zlatna – arhitect şef al oraşului Condiții: studii universitare de licenţă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate