Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Proiect: Plafonul neimpozabil în cazul cadourilor oferite angajaţilor de sărbători creşte la 300 de lei

Publicat

Cadourile oferite angajaţilor de către angajatori cu diverse ocazii vor fi impozitate dacă depăşesc 300 de lei, plafonul neimpozabil fiind astfel majorat de la 150 de lei, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Finanţelor.

„În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetelor cadou, oferite de angajatori, angajaţilor cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie şi cele oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie, se propune majorarea plafonului neimpozabil şi care nu se cuprinde în baza de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale obligatorii de la suma de 150 lei la suma de 300 de lei pentru fiecare persoană şi fiecare eveniment, având în vedere că ultima majorare a avut loc în anul 2005 (de la 120 de lei la 150 de lei/persoană/eveniment)”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă.

Documentul propune eliminarea din categoria veniturilor din alte surse a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou în corelare cu măsura modificării tratamentului fiscal aplicabil tichetelor cadou acordate persoanelor fizice, de către angajatori/plătitori, în sensul eliminării exceptării de la plata contribuţiilor sociale obligatorii, şi includerea în baza de calcul al acestora a valorii nominale a tichetelor cadou în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în alte situaţii decât cele în care se acordă cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, această propunerea are în vedere eliminarea situaţiilor constatate în practică de către organele fiscale de control, în sensul în care aceste tichete cadou sunt achiziţionate în cea mai mare parte în vederea acordării angajaţilor societăţilor de distribuţie a mărfurilor, în funcţie de vânzările realizate de către aceştia prin îndeplinirea unor obiective sau a unor indicatori de performanţă. În context, reprezentanţii MF au arătat că aceasta este, de fapt, o formă de salarizare disimulată pentru evitarea achitării contribuţiilor sociale obligatorii.

„Având ca motivaţie promovarea produselor, societăţile care acordă tichete cadou stabilesc un sistem de bonusare al angajaţilor societăţilor de distribuţie prevalându-se de prevederile art.15 alin. (2) din Legea nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare şi de prevederile Capitolului X „Venituri din alte surse” din Codul fiscal, potrivit cărora tichetele cadou acordate persoanelor fizice în afara unei relaţii generatoare de venituri din salarii sunt venituri din alte surse.

Pentru aceste tichete cadou, societatea care le acordă, declară şi plăteşte doar impozit pe venituri din alte surse, caz în care nu se datorează CAS, iar CASS se datorează doar în situaţia în care este depăşit plafonul anual de 12 salarii minime brute pe ţară”, explică MF.

Potrivit sursei citate, din analizele efectuate, a reieşit faptul că la nivelul anului 2018 aproximativ 4,2% dintre societăţile care achiziţionează tichete cadou în vederea distribuirii achiziţionează aproximativ 70% din totalul tichetelor cadou, iar celelalte societăţi, aproximativ 95,8% respectiv 29.938 de societăţi, achiziţionează restul de 30% din totalul tichetelor.

În cazul societăţilor care achiziţionează 70% din totalul tichetelor cadou, s-a constatat că achiziţiile au loc lunar, sumele fiind aproximativ egale pe tot parcursul anului, în timp ce în cazul societăţilor care achiziţionează 30% din tichetele cadou, în cele mai multe cazuri achiziţiile au loc în cursul lunii aprilie (sărbătorile Pascale) şi respectiv în luna decembrie (sărbătorile de iarnă), respectându-se dispoziţiile legale privind acordarea tichetelor cadou.

„De exemplu, din analiza Declaraţiei informative 205, depusă pentru anul 2018, în cazul unei singure societăţi au fost identificate cazuri în care mai mulţi angajaţi ai societăţii de distribuţie au primit anual tichete cadou în valoare de peste 50.000 de lei, de 5 ori mai mare decât salariul obţinut la nivelul unui an.

O astfel de practică evidenţiază în fapt o formă de salarizare disimulată, în scopul evitării plăţii contribuţiilor sociale obligatorii.

Astfel, în corelare cu revizuirea prevederilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare, se propune ca regimul fiscal aplicabil tichetelor cadou acordate potrivit legii, să fie cel reglementat la Capitolul III – Venituri din salarii şi asimilate salariilor din Codul fiscal”, se mai arată în documentul citat.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax