Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiecte de investiţii în comuna Ciugud: Pod peste râul Mureş la Şeuşa, piste de biciclişti, parc nautic şi alte două drumuri de câmp asfaltate

Publicat

Zona comunei Ciugud şi a localităţilor aparţinătoare a cunoscut o perioadă de modernizare şi dezvoltare în ultimii ani, atât din punct de vedere al infrastructurii, cât şi al serviciilor şi implicării comunităţii în proiecte locale. Având în vedere că o parte din proiectele realizate, dar şi cele încă la faza de discuţii sunt de interes atât pentru locuitorii din comună, cât şi pentru cei din Alba Iulia şi turişti, am solicitat detalii primarului Gheorghe Damian.

Edilul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a reamintit de condiţiile în care administraţia locală a reuşit să atragă cele mai multe fonduri europene dintre comunele din judeţ şi de proiectele majore din zonă. A subliniat faptul că are o echipă “unită şi muncitoare”, că au reuşit să-l scoată pe “nu” din vocabular” şi că a contat scopul demersurilor iniţiate şi anume “îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor”.

“Pe lângă cetățean, motivația cea mare a fost banul european, la care ai acces dacă ai proiecte bune. În condițiile economice de astăzi, am estimat că am fi avut nevoie de bugetul comunei pe 100 de ani pentru a aduce comuna la standardele la care se află în acest moment”, a declarat Damian.

La capitolul cele mai importante proiecte realizate, a amintit cel prin care “am finalizat rețeaua de canalizare, am construit stația de epurare și am asfaltat toate străzile din comuna Ciugud”, ca fiind cu cel mai mare impact asupra calității vieții ciugudenilor, dar și a berghienilor.

Proiecte pentru finanţare în perioada 2014-2020

“Trebuie să recunosc că așteptăm cu nerăbdare banii europeni din perioada 2014-2020. Am învățat în perioada 2007-2013 că banii europeni sunt cei mai siguri bani și că aceștia nu au culoare politică. Drept pentru care anul 2014 va fi pentru comuna Ciugud, anul în care ne pregătim noile proiecte”, a precizat primarul Gheorghe Damian.

A enumerat şi iniţiativele pe care le are în plan administraţia locală. Este vorba despre construirea unui pod peste râul Mureș în dreptul localității Șeușa, pod care va scurta distanța până în Alba Iulia de la 9 kilometri la 3 kilometri. Va fi un pod rutier cu o singură bandă de circulaţie pentru autovehicule şi cu acces pietonal, construit lângă pasarela din Şeuşa. Finanţarea va fi prinsă în domeniul mai extins rezervat căilor de acces spre exploataţiile agricole, având în vedere că vor fi amenajaţi şi 2 kilometri de drum de la Şeuşa la pod şi încă un kilometru de la podul peste Mureş la cel peste râul Ampoi. Bugetul maxim este de 1 milion euro plus TVA, iar estimarea costurilor este în desfăşurare.

De asemenea, are în vedere proiecte de canalizare și asfaltare în Zona Industrială Drâmbar, asfaltarea drumului comunal Hăpria-Dumitra, dar şi piste de bicicliști. Primarul a explicat că, în parteneriat cu municipiul Alba Iulia, se intenţionează asigurarea unui circuit pentru biciclişti dinspre Teleac şi Drâmbar, prin zona industrială, către intrarea în municipiul pe strada Mărăşeşti, iar pe malul Mureşului, în dreptul comunei şi al satului Limba, apoi pe digul de la Mureş, cu ieşire spre Pâclişa şi spre zona ce se amenajează pe dealul Mamut.

“Așteptăm să semnăm contractele de finanțare cu Compania Națională de Investiții pentru reabilitarea căminelor culturale de la Limba, Șeușa, Teleac și Hăpria”, a mai spus primarul. Comuna Ciugud a depus patru cereri de finanţare prin „Programul prioritar naţional pentru construirea de sedii pentru aşezăminte culturale în localităţile unde nu există asemenea instituţii, precum şi pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale de drept public din mediul rural şi mic urban”, pentru localităţile Limba, Şeuşa, Hăpria şi Teleac. Programul oferă posibilitatea de a reabilita, moderniza şi dota căminele culturale aflate în stare de degradare şi care nu mai îndeplinesc condiţiile necesare pentru derularea activităţilor specifice. Având în vedere că, în momentul de faţă, singurul cămin cultural funcţional din comună este cel din satul Drâmbar, administraţia locală îşi propune demararea unui val nou de investiţii care se regăsesc, de asemenea, în Strategia de dezvoltare locală pe termen mediu şi lung a comunei Ciugud. Proiectele au fost câştigate în sesiunea septembrie-octombrie 2013.

Anul acesta, este în plan şi finalizarea acoperişului bisericii ortodoxe din Teleac, imobil ce se află în construcție.

Sediul nou pentru Primărie

Fostul magazin din centrul satului Ciugud va fi transformat în sediu administrativ al comunei și vor fi amenajate accesele în curți și rigolele pe strada principală din centrul de comună. În ceea ce priveşte sediul nou al primăriei, Gheorghe Damian a spus că ar urma să fie finalizat până de sărbători, cu finanţare prin GAL (grupul de acţiune locală) şi o valoare totală a investiţiei de 270.00 euro. În fostul sediu, al cărui spaţiu era limitat şi nu mai permitea desfăşurarea activităţii administraţiei locale, îşi vor desfăşura în continuare activitatea reprezentanţii microregiunii Ţara Secaşelor, Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin şi ai Asociaţiei Comunelor din România, Filiala Alba.

Nu în ultimul rând, vor fi asfaltate încă două drumuri de câmp, unul ce leagă satul Șeușa de drumul asfaltat spre la Daia Română și unul ce leagă satul Drâmbar de satul Hăpria. Licitaţia pentru aceste obiective are loc în aprilie, iar lucrările vor începe vara aceasta.

Cum ar putea arăta zona râului Mureș peste cinci ani?

“Mureșul este darul natural cel mai de preț al comunei și trebuie să fim capabili să îi purtăm de grijă. Una dintre valențele acestuia pe care ne propunem să o exploatăm reprezintă potențialul său de zonă de agrement, anume prin amenajarea unui parc nautic care să constituie un spațiu comun de petrecere a timpului liber atât pentru locuitorii comunei, cât și pentru albaiulieni și amenajarea unei baze piscicole pentru pescuit sportiv pe Mureș și lacurile adiacente”, susţine primarul.

Încă de anul trecut, printr-un parteneriat cu municipiul Alba Iulia şi Universitatea “1 Decembrie 1918”, au început demersurile pentru dezvoltarea condiţiilor necesare pentru practicarea de caiac-canoe pe râul Mureş, cu un traseul din dreptul podului din Teleac, spre Pâclişa. De asemenea, se are în vedere amenajarea zonei de picnic pentru albaiulieni şi turişti pe malul râului.

Primarul susţine că Mureșul este un “loc de comuniune a omului cu natura” şi poate deveni “un loc în care oamenii să vină și să-și abandoneze grijile”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comentarii

 1. Nelu C.

  luni, 17.03.2014 at 13:45

  Acest Primar este de nivel de municipiu, nu de comuna !!!
  Omul Gheorghe DAMIAN sfinteste locul(comuna Ciugud)!
  Damian ar trebui sa ia salar cat 25 de primari !

  • VICTOR

   marți, 18.03.2014 at 09:04

   Cunosc foarte bine aceasra comuna. Stiu sigur ca este singura comuna fara camin cultural in centrul acesteia. Caminele culturale din Seusa si Teleac sunt ruine caroira nu le-a deschis nimeni usa de ani de zile. In satul Seusa a facut primul asfalt Consiliul Judetean, iar primarul Damian nu a fost in stare sa faca grilaje peste rigolele de pe marginea drumului, adanci de vreo 60 cm, ramase neprotejate, in care cad copiii si isi rup oamenii picioarele. Acest ”25 de primari” cum il vrea comentariul de mai sus, abureste opinia publica si locuitorii de multi ani cu idei nastrusnice. Am citit reclama bombastica de pe site-ul primariei. La Ciugudfoate sunt cea mai… cea. Cu ce dovedeste acest laudaros ca statia de epurare este cea mai performanta… As propune ca ziaristii sa mai si verifice cele spuse de gargaragii, sau macar sa puneti semnul P, de la publicitate. Cu siguranta, daca se intra la chestiuni de detaliu, pe care le stiu si traiesc localnicii, lucrurile arata altfel decat sunt aratate de acest stil evident umflat. Altfel, sa nu se inteleaga ca nu ar fi facut ceva si acest om.

 2. Apa

  marți, 18.03.2014 at 07:04

  Construirea podului peste raul Mures, o idee geniala, fapt pentru care va felicit si va doresc piedici cat mai putine in realizarea proiectului foarte necesar si de interes major urbei.

 3. Apa

  marți, 18.03.2014 at 07:04

  Construirea podului peste raul Mures, o idee geniala, fapt pentru care va felicit si va doresc piedici cat mai putine in realizarea proiectului foarte necesar si de interes major urbei.

 4. Popescu

  marți, 18.03.2014 at 09:27

  Probabil Ciugudul va termina pistele de biciclete inaintea celor din Alba Iulia…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Țările din UE se pregătesc pentru ”cea mai proastă situație”. A început programul de economisire a gazului

Publicat

Țările UE intră de miercuri, 10 august, într-un program de reducere a consumului de gaze naturale cu 15%, până în 31 martie 2023. De asemenea, țările UE stochează cantități importante de gaz pentru a trece iarna cu bine. 

Măsura are loc în contextul războiului din Ucraina și a posibilei întrerupere a aprovizionării cu gaz din Rusia.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Europa trebuie să se pregătească pentru „cea mai proastă situație” în privința importurilor de gaze din Rusia.

Concret, măsura vizează economisirea a 45 de miliarde de metri cubi de gaz în următoarele șapte luni.

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări la începutul ședinței de Guvern că România are în depozite asigurate 55% din cantitățile de gaze asumate la nivel UE.

”La nivelul consumatorilor casnici, intreprinderilor mici și mijlocii a serviciilor sociale și a industriei critice se va asigura gazul necesar și vom fi în măsură să continuăm să dezvoltăm capabilitățile de extracție și stocare”, a spus Ciucă.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

ROBOR la 3 luni a scăzut, la o zi după ce guvernatorul BNR a acuzat băncile că majorează artificial indicele

Publicat

Robor la 3 luni scade miercuri la 8,06%, de la 8,14% marţi, după ce guvernatorul BNR Mugur Isărescu a acuzat cu o zi înainte că băncile majorează artificial indicele.

În numai o săptămână, Robor a crescut de la 7,85% la 8,14%. La începutul anului, Robor la 3 luni era sub 3%.

Indicele Robor din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat, băncile „sărind calul“ şi ducând Robor-ul mult peste rata-cheie, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR potrivit ZF

Robor la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, au sărit peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în această lună a fost majorată de BNR la 5,5%.

Dobânda la facilitatea de creditare Lombard a urcat în iulie la 5,75%, iar acum este 6,5%.

Mugur Isărescu: Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de prezentare a raportul trimestrial asupra inflației. Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a transmis că „băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie”. Mugur Isărescu a mai declarat și că vremea dobânzilor mici a trecut.

Conform guvernatorului Mugur Isărescu, BNR vede o temperare a consumului și crede că în semestrul 2 se va simți și mai mult. „Consumatorii se orientează mai pronunțat către magazinele de tip discount și produsele din gama marcă proprie”, a transmis Isărescu, care a precizat, de asemenea, că România are probleme majore în ce privește cheltuielile bugetare și că era dobânzilor mici este depășită.

Guvernatorul BNR a afirmat că băncile „au sărit calul” cu creșterea ROBOR, dar acest lucru a dus și la creșterea dobânzilor la depozite, Isărescu lansând și un avertisment pentru bănci: „să fie mai atente la mesajele Băncii Naționale”.

„Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, a mai spus guvernatorul BNR.

Recomandarea lui Isărescu: în ce monedă să facem creditele la bancă

Întrebat care ar fi moneda pe care ar recomanda-o oamenilor să o folosească atunci când își fac credite, Mugur Isărescu a precizat că românii trebuie să-și facă credite prin moneda prin care aceștia sunt remunerați la locul de muncă.

Leul s-a depreciat față de celelalte valute

Moneda naţională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9132 lei, în creştere cu 0,82 bani (+0,17%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9050 lei.

De asemenea, leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,8027 lei, în creştere cu 1,22 bani (+0,25%), comparativ cu marţi, când s-a situat la 4,7905 lei, potrivit Agerpres.

Moneda naţională s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,0576 lei, în creştere cu 2,86 bani (+0,56%), faţă de 5,0290 lei, cotaţia anterioară.

Gramul de aur s-a scumpit miercuri până la valoarea de 277,1595 lei, de la 275,5907 lei, în şedinţa precedentă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de inundații în ALBA și alte județe din țară până joi. Zonele vizate

Publicat

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis atenționări Cod Galben de inundații pentru județul Alba și alte zone din țară, valabile până joi.

Cod GALBEN – de miercuri, 10 august, ora 13.00 până joi, 11 august, ora 12.00

pe râurile din bazinele hidrografice

 • Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj)
 • Mureș – alfuenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava (județele: Alba, Sibiu, Hunedoara)

 • Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Gorj și Caraș-Severin)
 • Desnățui – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Mehedinți și Dolj)
 • Jiu – bazin amonte SH Sadu și afluenții aferenți sectorului aval SH Sadu – amonte SH Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Dolj)
 • Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeș, Olt (judeţele Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Olt și Dolj)
 • Vedea – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Argeș, Olt și Teleorman)
 • Argeş – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman, Ilfov)
 • Ialomiţa – bazin amonte S.H. Moroeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Moroeni – amonte S.H. Siliştea Snagovului (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov)
 • Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Prahova, Buzău, Ialomița)

sursa: inhga.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ce prevede contractul educațional pe care părinții îl semnează la înscrierea copilului în clasa pregătitoare sau liceu. Document

Publicat

Contractul educațional, pe care părinții îl semnează cu școala, la începutul clasei pregătitoare pentru copii lor este prevăzut în noul Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ, ce va intra în vigoare de la 5 septembrie.

Acesta este valabil pe toată perioada de școlarizare în cadrul unității de învățământ și include drepturile și obligațiile reciproce ale părților. Un contract similar este semnat și la intrarea la liceu.

Documentul nu are modificări față de regulamentul anterior, dar este particularizat la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin decizia consiliului de administraţie, după consultarea consiliului de părinţi al unităţii de învăţământ, potrivit edupedu.ro.

Contractul educațional – drepturi și obligații

Obligații pentru școli:

 • asigurarea condițiilor optime de învățare
 • să se asigure că personalul din învăţământ nu aplică pedepse corporale şi nu agresează verbal sau fizic elevii
 • să se asigure că personalul didactic evaluează elevii direct, corect şi transparent şi nu condiţionează această evaluare sau calitatea prestaţiei didactice la clasă de obţinerea oricărui tip de avantaje
 • să desfăşoare în unitatea de învăţământ activităţi care respectă normele de moralitate şi nu pun în niciun moment în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor/elevilor, respectiv a personalului unităţii de învăţământ
 • să se asigure că în unitatea de învăţământ sunt interzise activităţile de natură politică şi prozelitism religios.

Părinții sau reprezentanții legali ai elevului:

 • au obligația de a trimite copilul în colectivitate numai dacă nu prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, diaree, vărsături, rinoree etc.)
 • trebuie să ia legătura cu educatoarea/ învăţătorul/ profesorul diriginte, cel puţin o dată pe lună, pentru a cunoaşte evoluţia copilului/ elevului.

Pentru elevi:

 • obligația de a avea un comportament civilizat şi o ţinută decentă în unitatea de învăţământ
 • nu au voie să organizeze sau să participe la acţiuni de protest altfel decât este prevăzut în Statutul elevului sau să nu aducă jigniri față de colegi și personalul școlii.

Vezi Model Contract educațional 2022

Noutăți din Regulament

În noul ROFUIP sunt incluse mai multe noutăți în sistemul de învățământ, printer care: elevii nu mai pot fi exmatriculați, colectarea de bani de către părinți pentru atenții destinate profesorilor este eliminată, transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face doar în situații medicale deosebite, va fi încheiată o singură medie anuală pe disciplină, iar elevii vor beneficia de un plan de învățare individualizat.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax