Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiecte de investiţii în comuna Ciugud: Pod peste râul Mureş la Şeuşa, piste de biciclişti, parc nautic şi alte două drumuri de câmp asfaltate

Publicat

Zona comunei Ciugud şi a localităţilor aparţinătoare a cunoscut o perioadă de modernizare şi dezvoltare în ultimii ani, atât din punct de vedere al infrastructurii, cât şi al serviciilor şi implicării comunităţii în proiecte locale. Având în vedere că o parte din proiectele realizate, dar şi cele încă la faza de discuţii sunt de interes atât pentru locuitorii din comună, cât şi pentru cei din Alba Iulia şi turişti, am solicitat detalii primarului Gheorghe Damian.

Edilul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a reamintit de condiţiile în care administraţia locală a reuşit să atragă cele mai multe fonduri europene dintre comunele din judeţ şi de proiectele majore din zonă. A subliniat faptul că are o echipă “unită şi muncitoare”, că au reuşit să-l scoată pe “nu” din vocabular” şi că a contat scopul demersurilor iniţiate şi anume “îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor”.

“Pe lângă cetățean, motivația cea mare a fost banul european, la care ai acces dacă ai proiecte bune. În condițiile economice de astăzi, am estimat că am fi avut nevoie de bugetul comunei pe 100 de ani pentru a aduce comuna la standardele la care se află în acest moment”, a declarat Damian.

La capitolul cele mai importante proiecte realizate, a amintit cel prin care “am finalizat rețeaua de canalizare, am construit stația de epurare și am asfaltat toate străzile din comuna Ciugud”, ca fiind cu cel mai mare impact asupra calității vieții ciugudenilor, dar și a berghienilor.

Proiecte pentru finanţare în perioada 2014-2020

“Trebuie să recunosc că așteptăm cu nerăbdare banii europeni din perioada 2014-2020. Am învățat în perioada 2007-2013 că banii europeni sunt cei mai siguri bani și că aceștia nu au culoare politică. Drept pentru care anul 2014 va fi pentru comuna Ciugud, anul în care ne pregătim noile proiecte”, a precizat primarul Gheorghe Damian.

A enumerat şi iniţiativele pe care le are în plan administraţia locală. Este vorba despre construirea unui pod peste râul Mureș în dreptul localității Șeușa, pod care va scurta distanța până în Alba Iulia de la 9 kilometri la 3 kilometri. Va fi un pod rutier cu o singură bandă de circulaţie pentru autovehicule şi cu acces pietonal, construit lângă pasarela din Şeuşa. Finanţarea va fi prinsă în domeniul mai extins rezervat căilor de acces spre exploataţiile agricole, având în vedere că vor fi amenajaţi şi 2 kilometri de drum de la Şeuşa la pod şi încă un kilometru de la podul peste Mureş la cel peste râul Ampoi. Bugetul maxim este de 1 milion euro plus TVA, iar estimarea costurilor este în desfăşurare.

De asemenea, are în vedere proiecte de canalizare și asfaltare în Zona Industrială Drâmbar, asfaltarea drumului comunal Hăpria-Dumitra, dar şi piste de bicicliști. Primarul a explicat că, în parteneriat cu municipiul Alba Iulia, se intenţionează asigurarea unui circuit pentru biciclişti dinspre Teleac şi Drâmbar, prin zona industrială, către intrarea în municipiul pe strada Mărăşeşti, iar pe malul Mureşului, în dreptul comunei şi al satului Limba, apoi pe digul de la Mureş, cu ieşire spre Pâclişa şi spre zona ce se amenajează pe dealul Mamut.

“Așteptăm să semnăm contractele de finanțare cu Compania Națională de Investiții pentru reabilitarea căminelor culturale de la Limba, Șeușa, Teleac și Hăpria”, a mai spus primarul. Comuna Ciugud a depus patru cereri de finanţare prin „Programul prioritar naţional pentru construirea de sedii pentru aşezăminte culturale în localităţile unde nu există asemenea instituţii, precum şi pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale de drept public din mediul rural şi mic urban”, pentru localităţile Limba, Şeuşa, Hăpria şi Teleac. Programul oferă posibilitatea de a reabilita, moderniza şi dota căminele culturale aflate în stare de degradare şi care nu mai îndeplinesc condiţiile necesare pentru derularea activităţilor specifice. Având în vedere că, în momentul de faţă, singurul cămin cultural funcţional din comună este cel din satul Drâmbar, administraţia locală îşi propune demararea unui val nou de investiţii care se regăsesc, de asemenea, în Strategia de dezvoltare locală pe termen mediu şi lung a comunei Ciugud. Proiectele au fost câştigate în sesiunea septembrie-octombrie 2013.

Anul acesta, este în plan şi finalizarea acoperişului bisericii ortodoxe din Teleac, imobil ce se află în construcție.

Sediul nou pentru Primărie

Fostul magazin din centrul satului Ciugud va fi transformat în sediu administrativ al comunei și vor fi amenajate accesele în curți și rigolele pe strada principală din centrul de comună. În ceea ce priveşte sediul nou al primăriei, Gheorghe Damian a spus că ar urma să fie finalizat până de sărbători, cu finanţare prin GAL (grupul de acţiune locală) şi o valoare totală a investiţiei de 270.00 euro. În fostul sediu, al cărui spaţiu era limitat şi nu mai permitea desfăşurarea activităţii administraţiei locale, îşi vor desfăşura în continuare activitatea reprezentanţii microregiunii Ţara Secaşelor, Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin şi ai Asociaţiei Comunelor din România, Filiala Alba.

Nu în ultimul rând, vor fi asfaltate încă două drumuri de câmp, unul ce leagă satul Șeușa de drumul asfaltat spre la Daia Română și unul ce leagă satul Drâmbar de satul Hăpria. Licitaţia pentru aceste obiective are loc în aprilie, iar lucrările vor începe vara aceasta.

Cum ar putea arăta zona râului Mureș peste cinci ani?

“Mureșul este darul natural cel mai de preț al comunei și trebuie să fim capabili să îi purtăm de grijă. Una dintre valențele acestuia pe care ne propunem să o exploatăm reprezintă potențialul său de zonă de agrement, anume prin amenajarea unui parc nautic care să constituie un spațiu comun de petrecere a timpului liber atât pentru locuitorii comunei, cât și pentru albaiulieni și amenajarea unei baze piscicole pentru pescuit sportiv pe Mureș și lacurile adiacente”, susţine primarul.

Încă de anul trecut, printr-un parteneriat cu municipiul Alba Iulia şi Universitatea “1 Decembrie 1918”, au început demersurile pentru dezvoltarea condiţiilor necesare pentru practicarea de caiac-canoe pe râul Mureş, cu un traseul din dreptul podului din Teleac, spre Pâclişa. De asemenea, se are în vedere amenajarea zonei de picnic pentru albaiulieni şi turişti pe malul râului.

Primarul susţine că Mureșul este un “loc de comuniune a omului cu natura” şi poate deveni “un loc în care oamenii să vină și să-și abandoneze grijile”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Nelu C.

    luni, 17.03.2014 at 13:45

    Acest Primar este de nivel de municipiu, nu de comuna !!!
    Omul Gheorghe DAMIAN sfinteste locul(comuna Ciugud)!
    Damian ar trebui sa ia salar cat 25 de primari !

    • VICTOR

      marți, 18.03.2014 at 09:04

      Cunosc foarte bine aceasra comuna. Stiu sigur ca este singura comuna fara camin cultural in centrul acesteia. Caminele culturale din Seusa si Teleac sunt ruine caroira nu le-a deschis nimeni usa de ani de zile. In satul Seusa a facut primul asfalt Consiliul Judetean, iar primarul Damian nu a fost in stare sa faca grilaje peste rigolele de pe marginea drumului, adanci de vreo 60 cm, ramase neprotejate, in care cad copiii si isi rup oamenii picioarele. Acest ”25 de primari” cum il vrea comentariul de mai sus, abureste opinia publica si locuitorii de multi ani cu idei nastrusnice. Am citit reclama bombastica de pe site-ul primariei. La Ciugudfoate sunt cea mai… cea. Cu ce dovedeste acest laudaros ca statia de epurare este cea mai performanta… As propune ca ziaristii sa mai si verifice cele spuse de gargaragii, sau macar sa puneti semnul P, de la publicitate. Cu siguranta, daca se intra la chestiuni de detaliu, pe care le stiu si traiesc localnicii, lucrurile arata altfel decat sunt aratate de acest stil evident umflat. Altfel, sa nu se inteleaga ca nu ar fi facut ceva si acest om.

  2. Apa

    marți, 18.03.2014 at 07:04

    Construirea podului peste raul Mures, o idee geniala, fapt pentru care va felicit si va doresc piedici cat mai putine in realizarea proiectului foarte necesar si de interes major urbei.

  3. Apa

    marți, 18.03.2014 at 07:04

    Construirea podului peste raul Mures, o idee geniala, fapt pentru care va felicit si va doresc piedici cat mai putine in realizarea proiectului foarte necesar si de interes major urbei.

  4. Popescu

    marți, 18.03.2014 at 09:27

    Probabil Ciugudul va termina pistele de biciclete inaintea celor din Alba Iulia…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax