Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiecte de investiţii în comuna Ciugud: Pod peste râul Mureş la Şeuşa, piste de biciclişti, parc nautic şi alte două drumuri de câmp asfaltate


Publicat

Zona comunei Ciugud şi a localităţilor aparţinătoare a cunoscut o perioadă de modernizare şi dezvoltare în ultimii ani, atât din punct de vedere al infrastructurii, cât şi al serviciilor şi implicării comunităţii în proiecte locale. Având în vedere că o parte din proiectele realizate, dar şi cele încă la faza de discuţii sunt de interes atât pentru locuitorii din comună, cât şi pentru cei din Alba Iulia şi turişti, am solicitat detalii primarului Gheorghe Damian.

Edilul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a reamintit de condiţiile în care administraţia locală a reuşit să atragă cele mai multe fonduri europene dintre comunele din judeţ şi de proiectele majore din zonă. A subliniat faptul că are o echipă “unită şi muncitoare”, că au reuşit să-l scoată pe “nu” din vocabular” şi că a contat scopul demersurilor iniţiate şi anume “îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor”.

“Pe lângă cetățean, motivația cea mare a fost banul european, la care ai acces dacă ai proiecte bune. În condițiile economice de astăzi, am estimat că am fi avut nevoie de bugetul comunei pe 100 de ani pentru a aduce comuna la standardele la care se află în acest moment”, a declarat Damian.

La capitolul cele mai importante proiecte realizate, a amintit cel prin care “am finalizat rețeaua de canalizare, am construit stația de epurare și am asfaltat toate străzile din comuna Ciugud”, ca fiind cu cel mai mare impact asupra calității vieții ciugudenilor, dar și a berghienilor.

Proiecte pentru finanţare în perioada 2014-2020

“Trebuie să recunosc că așteptăm cu nerăbdare banii europeni din perioada 2014-2020. Am învățat în perioada 2007-2013 că banii europeni sunt cei mai siguri bani și că aceștia nu au culoare politică. Drept pentru care anul 2014 va fi pentru comuna Ciugud, anul în care ne pregătim noile proiecte”, a precizat primarul Gheorghe Damian.

A enumerat şi iniţiativele pe care le are în plan administraţia locală. Este vorba despre construirea unui pod peste râul Mureș în dreptul localității Șeușa, pod care va scurta distanța până în Alba Iulia de la 9 kilometri la 3 kilometri. Va fi un pod rutier cu o singură bandă de circulaţie pentru autovehicule şi cu acces pietonal, construit lângă pasarela din Şeuşa. Finanţarea va fi prinsă în domeniul mai extins rezervat căilor de acces spre exploataţiile agricole, având în vedere că vor fi amenajaţi şi 2 kilometri de drum de la Şeuşa la pod şi încă un kilometru de la podul peste Mureş la cel peste râul Ampoi. Bugetul maxim este de 1 milion euro plus TVA, iar estimarea costurilor este în desfăşurare.

De asemenea, are în vedere proiecte de canalizare și asfaltare în Zona Industrială Drâmbar, asfaltarea drumului comunal Hăpria-Dumitra, dar şi piste de bicicliști. Primarul a explicat că, în parteneriat cu municipiul Alba Iulia, se intenţionează asigurarea unui circuit pentru biciclişti dinspre Teleac şi Drâmbar, prin zona industrială, către intrarea în municipiul pe strada Mărăşeşti, iar pe malul Mureşului, în dreptul comunei şi al satului Limba, apoi pe digul de la Mureş, cu ieşire spre Pâclişa şi spre zona ce se amenajează pe dealul Mamut.

“Așteptăm să semnăm contractele de finanțare cu Compania Națională de Investiții pentru reabilitarea căminelor culturale de la Limba, Șeușa, Teleac și Hăpria”, a mai spus primarul. Comuna Ciugud a depus patru cereri de finanţare prin „Programul prioritar naţional pentru construirea de sedii pentru aşezăminte culturale în localităţile unde nu există asemenea instituţii, precum şi pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale de drept public din mediul rural şi mic urban”, pentru localităţile Limba, Şeuşa, Hăpria şi Teleac. Programul oferă posibilitatea de a reabilita, moderniza şi dota căminele culturale aflate în stare de degradare şi care nu mai îndeplinesc condiţiile necesare pentru derularea activităţilor specifice. Având în vedere că, în momentul de faţă, singurul cămin cultural funcţional din comună este cel din satul Drâmbar, administraţia locală îşi propune demararea unui val nou de investiţii care se regăsesc, de asemenea, în Strategia de dezvoltare locală pe termen mediu şi lung a comunei Ciugud. Proiectele au fost câştigate în sesiunea septembrie-octombrie 2013.

Anul acesta, este în plan şi finalizarea acoperişului bisericii ortodoxe din Teleac, imobil ce se află în construcție.

Sediul nou pentru Primărie

Fostul magazin din centrul satului Ciugud va fi transformat în sediu administrativ al comunei și vor fi amenajate accesele în curți și rigolele pe strada principală din centrul de comună. În ceea ce priveşte sediul nou al primăriei, Gheorghe Damian a spus că ar urma să fie finalizat până de sărbători, cu finanţare prin GAL (grupul de acţiune locală) şi o valoare totală a investiţiei de 270.00 euro. În fostul sediu, al cărui spaţiu era limitat şi nu mai permitea desfăşurarea activităţii administraţiei locale, îşi vor desfăşura în continuare activitatea reprezentanţii microregiunii Ţara Secaşelor, Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin şi ai Asociaţiei Comunelor din România, Filiala Alba.

Nu în ultimul rând, vor fi asfaltate încă două drumuri de câmp, unul ce leagă satul Șeușa de drumul asfaltat spre la Daia Română și unul ce leagă satul Drâmbar de satul Hăpria. Licitaţia pentru aceste obiective are loc în aprilie, iar lucrările vor începe vara aceasta.

Cum ar putea arăta zona râului Mureș peste cinci ani?

“Mureșul este darul natural cel mai de preț al comunei și trebuie să fim capabili să îi purtăm de grijă. Una dintre valențele acestuia pe care ne propunem să o exploatăm reprezintă potențialul său de zonă de agrement, anume prin amenajarea unui parc nautic care să constituie un spațiu comun de petrecere a timpului liber atât pentru locuitorii comunei, cât și pentru albaiulieni și amenajarea unei baze piscicole pentru pescuit sportiv pe Mureș și lacurile adiacente”, susţine primarul.

Încă de anul trecut, printr-un parteneriat cu municipiul Alba Iulia şi Universitatea “1 Decembrie 1918”, au început demersurile pentru dezvoltarea condiţiilor necesare pentru practicarea de caiac-canoe pe râul Mureş, cu un traseul din dreptul podului din Teleac, spre Pâclişa. De asemenea, se are în vedere amenajarea zonei de picnic pentru albaiulieni şi turişti pe malul râului.

Primarul susţine că Mureșul este un “loc de comuniune a omului cu natura” şi poate deveni “un loc în care oamenii să vină și să-și abandoneze grijile”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. Nelu C.

  luni, 17.03.2014 at 13:45

  Acest Primar este de nivel de municipiu, nu de comuna !!!
  Omul Gheorghe DAMIAN sfinteste locul(comuna Ciugud)!
  Damian ar trebui sa ia salar cat 25 de primari !

  • VICTOR

   marți, 18.03.2014 at 09:04

   Cunosc foarte bine aceasra comuna. Stiu sigur ca este singura comuna fara camin cultural in centrul acesteia. Caminele culturale din Seusa si Teleac sunt ruine caroira nu le-a deschis nimeni usa de ani de zile. In satul Seusa a facut primul asfalt Consiliul Judetean, iar primarul Damian nu a fost in stare sa faca grilaje peste rigolele de pe marginea drumului, adanci de vreo 60 cm, ramase neprotejate, in care cad copiii si isi rup oamenii picioarele. Acest ”25 de primari” cum il vrea comentariul de mai sus, abureste opinia publica si locuitorii de multi ani cu idei nastrusnice. Am citit reclama bombastica de pe site-ul primariei. La Ciugudfoate sunt cea mai… cea. Cu ce dovedeste acest laudaros ca statia de epurare este cea mai performanta… As propune ca ziaristii sa mai si verifice cele spuse de gargaragii, sau macar sa puneti semnul P, de la publicitate. Cu siguranta, daca se intra la chestiuni de detaliu, pe care le stiu si traiesc localnicii, lucrurile arata altfel decat sunt aratate de acest stil evident umflat. Altfel, sa nu se inteleaga ca nu ar fi facut ceva si acest om.

 2. Apa

  marți, 18.03.2014 at 07:04

  Construirea podului peste raul Mures, o idee geniala, fapt pentru care va felicit si va doresc piedici cat mai putine in realizarea proiectului foarte necesar si de interes major urbei.

 3. Apa

  marți, 18.03.2014 at 07:04

  Construirea podului peste raul Mures, o idee geniala, fapt pentru care va felicit si va doresc piedici cat mai putine in realizarea proiectului foarte necesar si de interes major urbei.

 4. Popescu

  marți, 18.03.2014 at 09:27

  Probabil Ciugudul va termina pistele de biciclete inaintea celor din Alba Iulia…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Zonă de dezvoltare economică lângă Alba Iulia, pe două PUZ-uri noi. Primarul Gabriel Pleșa promite utilități pentru investitori

Publicat

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa a declarat miercuri că administrația locală intenționează dezvoltarea unei zone economice în continuarea celei dezvoltate deja de comuna Ciugud. 

”Am votat bugetul, deja dăm în achiziție elaborarea unui PUZ… probabil vor fi două PUZ-uri acolo.

Din zona Bărăbanț, deci din primul punct de conexie pe autostradă până la barieră, la drumul ce duce spre Drâmbar și de la Drâmbar până dincolo la pasarela peste calea ferată.

Vom asigura accesele și utilitățile: curent, apă, canal” a spus Gabriel Pleșa la postul de radio Hit FM Alba.

Primarul a adăugat că deocamdată terenul nu va fi parcelat pentru că încă nu se cunoaște dorința investitorilor în materie de dimensiunile investițiilor.

”Mai e și o problemă bugetară, știți că toate aceste parcelări costă. Orice investitor când va veni va fi interesat să își facă aceste lucruri” a adăugat Pleșa.

Acesta a mai spus în timpul emisiunii că există deja interes pentru acest proiect, inclusiv din partea unor companii foarte mari, dar și din partea unor investitori locali.

Conform primarului, administrația locală are acolo între 40 și 50 de hectare, dar suprafața totală ajunge la aproximativ 200 de hectare, cu tot cu terenurile private din zonă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Regulă nouă pentru angajații sezonieri români în străinătate. Ministrul Raluca Turcan: Vom elabora o ordonanță de urgență

Publicat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, intenționează elaborarea unei ordonanțe de urgență prin care angajările temporare ale muncitorilor români în străinătate, să se realizeze prin agenţii specializate de plasare a forței de muncă.

„Evident că acum se creează şi fluxul invers, pentru că urmează perioada sezonieră, în care un număr mare de români anticipăm că va pleca la muncă din nou în străinătate pe perioadă determinată şi aici vom veni cu o Ordonanţă de Urgenţă astfel încât să creştem gradul de activităţi sezoniere în străinătate prin forme legale.

De fapt aceasta este esenţa. Să se plece prin agenţii specializate, să-şi cunoască drepturile, să cunoască condiţiile de muncă din străinătate, să li se asigure transportul de la sosire în ţara respectivă până la locul de muncă.

Am discutat lucrul acesta cu agenţii specializate tocmai pentru a preveni abuzuri şi blocaje şi dificultăţi pe care de multe ori românii le-au întâmpinat în străinătate”, a spus Raluca Turcan, la finalul videoconferinţei cu directorii caselor judeţene de pensii.

Ministrul Muncii a mai spus că autorităţile au o serie de măsuri pentru românii care s-au întors din străinătate „pentru că au fost concediaţi” abuziv, dar măsura de sprijin nu a fost solicitată aşa cum se estimase, doar 20.000 de persoane apelând la ea.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cine sunt cei trei foști parlamentari de Alba, care atacă în instanță abrogarea pensiilor speciale

Publicat

Trei foști parlamentari de Alba sunt nemulțumiți de abrogarea pensiilor speciale și cer banii în instanță. 

Fostul deputat Nicolae Popa și foștii senatori Alexandru Pereș și Dumitru Pustai dau în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului.

Alexandru Pereș a fost deputat PD în mandatele 1996-2000, 2000-2004 și senator de Alba (PDL, PNL) din 2008 până în 2020.

Nicolae Popa a fost deputat PDSR între 1996 și 2000 și în mandatul 2004-2008 (PUR, PC, PNL).

Dumitru Pustai a fost senator PUNR de Alba în mandatul 1992-1996.

La nivel național, aproximativ 130 de foști parlamentari au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului, însă acesta este doar începutul.

Pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie prin larga majoritate a actualilor deputați și senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, UDMR nu a votat).

La acel moment, Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe motiv că legea de abrogare ar fi fost „discriminatorie”: magistrații, care aplică legea, primesc o astfel de pensie, în timp ce parlamentarii, care „creează legea” nu beneficiază de acest drept.

Avocatul Poporului nu a dat curs acestei solicitări.

Cât plătea statul pentru pensiile speciale ale parlamentarilor

Conform unei situații de la începutul lui 2021 prezentate în exclusivitate de G4Media.ro, Statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an.

Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.

Lista parlamentarilor din Alba din ultimii 31 de ani:

Camera Deputaților: 

1990 – 1992

Iuliu Brenduș UDMR

Radu Ciuceanu PNL

Mihai Apostol Enăchescu FSN

Petru Fleșer FSN

Ioan Florea PER

Nicolae Mărginean FSN

Cîndea Ioan Niculiță FSN

1992-1996

Ioan Berciu PNȚCD

Eugen Crișan PUNR

Octavian Nicolae Dărămuș PUNR (AB24)

Corneliu Dorin Gavaligov PD

Ioan Maier PDSR

Ioan Mircea Popa PNȚCD

1996 – 2000

Ioan Berciu PNȚCD

Octavian Nicolae Dărămuș PUNR

Costin Georgescu PNL (înlocuit de Dan Coriolan Simedru după ce a ajuns director al SRI)

Alexandru Pereș PD

Bazil Dumitrean PNȚCD

Nicolae Popa PDSR

2000 – 2004

Ioan Andrei PDSR/PSD

Emil Crișan PRM

Alexandru Pereș PD

Constantin Selagea PDSR/PSD

Dan Coriolan Simedru PNL

Codrin Ștefănescu PRM/PSD

2004 – 2008

Ștefan Bardan PD-PDL

Tiberiu Bărbulețiu PNL

Cristian Valeriu Buzea PRM

Emilian Cutean PSD

Nicolae Popa PUR/PNL

Mugurel Sârbu PSD/PDL (înlocuit de Radu Coclici)

2008 – 2012

Călin Potor PDL/PNL

Clement Negruț PDL

Teodor Atanasiu PNL

Radu Coclici PSD

Corneliu Olar PNL

2012-2016

Călin Potor PNL/PSD

Clement Negruț PDL

Dan Coriolan Simedru PNL

Cornel George Comșa PPDD

Ioan Dîrzu PSD

2016 – 2020

Florin Roman PNL

Ioan Dîrzu PSD

Corneliu Olar PNL

Claudiu Răcuci PNL

Sorin Bumb PNL

2020-

Corneliu Olar PNL

Florin Roman PNL

Radu Tuhuț PSD

Beniamin Todosiu USR PLUS

Daniel Rusu AUR

Senat

1990 – 1992

Silviu Cărpinișianu FSN

Ioan Rus FSN

1992 – 1996

Tiberiu Ștefan Incze UDMR

Emil Negruțiu PAC (înlocuit de Nicolae Simescu)

Dumitru Pustai PUNR

1996 – 2000

Ioan Ardelean PUNR

Dorin Corneliu Gavaliugov PD

Ioan Mircea Popa PNȚCD

2000 – 2004

Cornel Filipescu PDSR/PD

Ioan Paștiu PRM

2004 – 2008

Alexandru Pereș PD

Cristian George Maior PSD (înlocuit de Lucia Tomoiagă după ce a ajuns directorul SRI, ulterior ambasador al României la Washington)

2008 – 2012

Alexandru Pereș PDL

Nicolae Dobra PDL

2012 – 2016

Alexandru Pereș PDL PNL

Teodor Atanasiu PNL

2016 – 2020

Alexandru Pereș PNL

Daniel Breaz PSD

2020-

Sorin Bumb PNL

Călin Matieș PSD

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Controale ale polițiștilor din Alba pentru verificarea modului în care se respectă măsurile anti-COVID

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În ultimele 24 de ore au fost verificate 676 de persoane aflate în carantină, 653 aflate în izolare și au fost organizate 13 acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 348 de persoane. Alte 77 de persoane au fost verificate în cadrul altor activități în contextul pandemiei.

Au fost controlate 39 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 63 de terase, restaurante, fastfood-uri și 44 de mijloace de transport, din care 18 mijloace de transport în comun.

Echipele de control au depistat și sancționat 65 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 12 care nu au respectat restricțiile de deplasare.

De exemplu, cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare, organizată la Alba Iulia, au fost legitimate 101 persoane, au fost verificate 78 de autovehicule și au fost aplicate 26 de sancțiuni contravenționale, din care 7 pentru nerespectarea regulilor de protecție sanitară.

Scopul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancțiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19.

Polițiștii reamintesc cetățenilor că în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00 – 05.00, iar în toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20.00 – 05.00.

În toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20.00-05.00.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate