Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PROIECTELE prioritare de infrastructură rutieră din Alba, pentru finanţare POR 2014-2020. Situaţia din celelalte judeţe din Regiunea Centru


Publicat

spre transalpina1Membrii CDR Centru, reuniți marţi la Sovata, au aprobat prioritizarea proiectelor regionale de infrastructură rutieră finanțabile în cadrul Axei prioritare 6 a POR 2014-2020 “Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională”. Acest aspect este corelat și cu decizia privind actualizarea Analizei socio-economice din cadrul Planului Regional de Dezvoltare al Regiunii Centru pentru perioada 2014 – 2020.

Reprezentanții administrației publice locale din Regiunea Centru, alături de cei ai ONG, ai universităților și ai mediului de afaceri apreciază că județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu sunt pregătite pentru lansarea POR 2014-2020.

Marţi, la Bruxelles, s-a semnat decizia Comisiei Europene de adoptare a Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Analiza socio-economică menţionată, precum și PDR Centru, vor fi actualizate inclusiv în concordanță cu Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, document programatic ce a fost elaborat de experții ADR Centru și a fost evaluat la nivel internațional, de experți ai Platformei Europene de Specializare Inteligentă, luna trecută, în cadrul unei Conferințe desfășurate la Sibiu.

Proiectele prioritare din judeţul Alba sunt următoarele:

1. Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Primăria Aiud – Modernizare drum judetean DJ 107I – AB – 76,54 km – 23.517.677,60 euro

2. Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Primăria Șibot și Primăria Cugir – Asigurarea conectivității orașului Cugir la rețeaua TEN-T prin construirea nodului rutier pe DJ704 Vinerea-Cugir – AB – 0,60 km – 1.222.222,22 euro

Proiecte secundare:

1. Consiliul Județean Alba – Conectarea domeniului schiabil Sureanu la reteaua TEN-T prin reabilitarea drumului judetean DJ 704, de la Poarta Raiului (km.60+300) la barajul Oasa (km.75+950)- Transalpina- DN67C- A1 – AB – 15,65 km – 15.433.490,22 euro

2. Consiliul Județean Alba – Consolidare corp drum judetean DJ107K: Galda de Jos – Mesentea – Benic – Întregalde, jud. Alba km km.17+7000-km.23+700 – AB – 6,00 km – 4.831.305,09 euro

3. Consiliul Județean Alba – Modernizare şi consolidare drum judeţean DJ 762: limita judeţ Hunedoara – Dealu Crişului – Valea Maciului – Mărteşti – Vidra – Lunca de Jos – Vârtăneşti – Mihoieşti (DN 75), km.40+600 – km.63+900, jud. Alba – AB – 23,30 km – 6.246.339,84 euro

4. Consiliul Județean Alba – Modernizare drum judeţean DJ 107A: Alba IuliaVurpăr – Blandiana – limita judeţ Hunedoara, jud. Alba – AB – 29,93 km – 7.685.306,56 euro

5. Consiliul Județean Alba – Asigurarea stabilităţii versantilor şi prevenirea alunecărilor de teren prin consolidarea corpului drumului judeţean DJ705: limita judeţ Hunedoara – Almaşu de Mijloc – Almaşu Mare – Zlatna (DN74), 30+500-km.48+128 – AB – 17,63 km – 14.575.737,57 euro

6. Consiliul Județean Alba – Modernizare drum judetean DJ142K: Cetatea de Baltă (DJ 142B) – Tătârlaua – Crăciunelu de Sus – Făget – Tăuni – Valea Lungă (DN 14B) – AB – 30,75 km – 10.840.395,17 euro.

Vezi integral Proiecte prioritare drumuri_Regiunea Centru

Reprezentanților autorităților publice locale le-au fost prezentate marţi și informări referitoare la activitățile desfășurate de ADR Centru în trimestrul II 2015, respectiv privind studiile de evaluare a impactului pe diverse domenii majore de intervenție din cadrul POR 2007-2013, dar și asupra impactului derulării Caravanei regionale privind ”Fondurile Europene 2014-2020 în Regiunea Centru”, precum și despre evenimentul de evaluare a Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru (RIS 3).

Vezi Stadiul implementarii POR Reg Centru_23.06.2015

Practic, adoptarea acestor decizii și informările susținute de ADR Centru la Sovata sunt strâns legate de lansarea Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, a cărui decizie de aprobare a fost semnată tot marţi, la Bruxelles, de Corina Crețu, în calitate de Comisar european pentru politică regională, și Sevil Shhaideh, ministrul român al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Acest program va fi gestionat la nivel național de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de ADR Centru, în calitate de Organism Intermediar.

”Pentru a sublinia impactul fondurilor atrase pentru dezvoltare în ultimii ani, membrii CDR Centru au dezbătut analize actualizate privind stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru. La Ședința CMPOR, desfășurată doar cu câteva zile mai înainte, a reieșit că ne situăm pe primele locuri ca și absorbție de fonduri sau realizări concrete pe proiecte, la nivel național. Credem că aceste aspecte pot fi îmbunătățite și vrem să învățăm din experiența derulată în gestionarea fondurilor pe perioada 2007-2013, ca să accelerăm, pe cât posibil, pregătirea viitoarelor proiecte. Ieri s- a semnat protocolul de adoptare, de către Comisia Europeană, a Programului Operațional Regional 2014-2020, și acum avem un nou Program Operațional gata de a fi lansat. Rolul nostru în implementarea acestuia, în următorii ani, va fi unul foarte important, de aceea ne preocupăm ca toți actorii regionali să fie bine informați pentru a putea accesa cât mai eficient fondurile nerambursabile. Din acest moment, activitatea noastră de help-desk se va concentra pe noul Program Operațional Regional. Dacă, la finalul anului 2015, gradul de absorbție a fondurilor nerambursabile alocate regiunii va depăși valoarea de 80%, considerăm că vom aborda foarte bine pregătirea și realizarea de noi proiecte finanțate din surse europene nerambursabile”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Conform paginii oficiale a MDRAP, la semnarea deciziei de adoptare a POR 21014-2020, Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu a declarat: „Am adoptat astăzi unul dintre cele mai mari programe de investiții din Uniunea Europeană. Acesta va aduce beneficii concrete pentru toți cetățenii României. Prin sprijinirea întreprinderilor mici, prin promovarea mobilității urbane, prin îmbunătățirea conectivității regionale și prin oferirea unui acces mai bun la servicii sociale pentru toți cetățenii, în special pentru cei mai săraci și mai vulnerabili, aceste investiții vor duce la îmbunătățirea semnificativă a vieții românilor. În plus, investițiile în eficiența energetică vor scădea facturile la energie pentru consumatorii casnici și vor proteja mediul. Le doresc românilor să profite la maximum de oportunitățile oferite de acest program”.

Vezi Prezentare POR 2014-2020

Programul Operațional Regional este unul dintre cele 7 programe operaționale din generația 2014-2020 implementate în România, cofinanțate din fondurile europene structurale și de investiții și unul dintre cele 2 programe operaționale gestionate de MDRAP în calitate de Autoritate de Management.

Programul Operațional Regional 2014-2020 este programul cu cea mai mare contribuție la dezvoltarea regională a României. Programul prevede alocări financiare pentru 11 axe prioritare (plus axa 12 – Asistență Tehnică), prin care vor fi investiți în următorii 7 ani cei 8,25 miliarde euro alocați României pentru dezvoltare regională. Din bugetul total, 6,7 miliarde euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Noul program este considerat o versiune mai bună, mai accesibilă pentru beneficiari, pentru că au fost înglobate recomandările Comisiei de simplificare a regulilor: apeluri de proiecte uniformizate pentru toate axele, un număr mai mic de documente depuse odată cu cererea de finanțare, iar proiectele aflate în stadiu avansat de pregătire vor primi punctaj suplimentar, în timp ce etapele de evaluare și selecție vor dura mai puțin.

POR 2014-2020 acoperă 9 dintre cele 11 obiective tematice avute în vedere de Politica de Coeziune a Uniunii Europene și va continua să finanțeze investiții din perioada 2007-2013: infrastructură socială, de sănătate şi educaţională, IMM-uri, drumuri județene și turism, dar va finanța și noi categorii de proiecte față de programul precedent: reabilitarea termică a clădirilor publice, lucrări de cadastru și centre de transfer tehnologic. Prin Noul Program 2014-2020, vor fi finanțate și tipuri noi de investiții, precum: creșterea eficienței energetice în mai multe domenii, infrastructura de educație (inclusiv pentru creșe și grădinițe), cadastrul și centrele de transfer tehnologic.

Circa 206 milioane euro vor fi alocați pentru centrele de transfer tehnologic, o noutate față de programul anterior, iar 877 milioane euro pentru a sprijini IMM să devină mai competitive. Pentru o economie cu emisii de carbon reduse, sunt alocați 2,37 miliarde euro pentru activități de creștere a eficienței energetice a clădirilor publice, rezidențiale sau pentru investiții în iluminat public și transport urban.

O altă noutate a programului o reprezintă conceptul de Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității locale (CLLD), pentru care sunt alocate fonduri în valoare de 101,41 milioane euro. CLLD vizează proiecte pentru comunitățile marginalizate: investiţii în infrastructura de sănătate, educație, servicii sociale, locuinţe sociale, activități de economie socială, amenajarea spațiului urban degradat.

Din categoria investițiilor noi face parte și Axa Prioritară 11 – Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară, cu un buget alocat de 312,89 milioane euro. Pentru această axă, beneficiarul eligibil este Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Programul a fost elaborat pe baza nevoilor de dezvoltare a României, identificate prin analize şi studii regionale și din documentele strategice naționale și europene conexe. Pregătirea programului a început în luna august 2012. În martie 2014, programul a fost lansat în consultare publică, în august a fost trimisă Comisiei Europene versiunea oficială, iar în mai 2015 a fost lansat în consultare publică ghidul general al solicitantului.

Câteva elemente de noutate ale POR 2014-2020, față de POR 2007-2013, pot fi regăsite pe pagina de Facebook a ADR Centru.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Peste 91 milioane lei, plătite anul trecut de AJPIS Alba, pentru indemnizațiile acordate persoanelor cu handicap

Publicat

ajpis

Aproape 19.000 de beneficiari au primit, anul trecut, în județul Alba, indemnizaţie lunară destinată persoanelor cu handicap grav şi accentuat, bugetul personal complementar acordat persoanelor cu handicap grav, accentuat şi mediu şi indemnizaţia de însoţitor pentru adultul cu handicap vizual grav.

AJPIS Alba a făcut plăți de peste 91 milioane lei pentru aceste categorii.

Potrivit AJPIS, anul trecut, valoarea prestațiilor sociale a fost de:

500 de lei (350 de lei indemnizația lunară și 150 de lei bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap grav;

375 de lei (265 de lei indemnizatia lunară și 110 lei bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap accentuat;

60 de lei (bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap mediu;

300 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap grav;

175 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap accentuat;

60 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap mediu.

Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, la nivelul judeţului Alba, în perioada ianuarie-decembrie 2020, situaţia plăţii prestaţiilor persoanelor cu handicap se prezintă astfel:

– cea mai mare sumă a revenit beneficiarilor de indemnizație lunară acordată persoanelor cu handicap accentuat – 31.431.940 lei, pentru 9.845 de persoane;

– alte 5.429 de persoane cu handicap grav au primit o indemnizație ce însumează 22.898.343 lei;

– bugetul complementar acordat persoanelor adulte cu handicap accentuat a revenit unui număr de 9.843 beneficiari, care au primit în total, în 2020, 13.042.640 lei;

– indemnizația lunară acordată persoanelor cu handicap vizual grav a revenit unui număr de 615 persoane, care au primit în total 9.986.009 lei;

– bugetul complementar acordat persoanelor adulte cu handicap grav a fost plătit pentru 5.429 beneficiari, iar sumele acordate reprezintă 9.812.101 lei;

– 680 de copiii cu handicap grav au primit, ca buget complementar, în 2020, 2.447.400 lei, iar pentru alți 745 de copii cu handicap mediu a fost acordat, ca buget complementar, suma de 536.340 lei;

– pentru 114 copii cu handicap accentuat s-a plătit, cu buget complementar, suma de 240.275 de lei.

Potrivit AJPIS, au fost 18.724 beneficiari, în perioada ianuarie-decembrie 2020, iar pentru aceștia a fost plătită suma de 91.335.778 lei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vaccinul Pfizer-BioNTech reduce transmiterea virală după o singură doză, dar și numărul cazurilor asimptomatice. Studiu

Publicat

Vaccinul Pfizer reduce transmiterea virală după o singură doză și a dus la o scădere de patru ori a cazurilor asimptomatice, arată un studiu făcut în Marea Britanie.

O singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva-Covid-19 reduce numărul de infecții în rândul asimptomaticilor și ar putea reduce semnificativ riscul de transmitere a virusului, arată rezultate unui studiu din Marea Britanie publicat vineri, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

Cercetătorii au analizat rezultatele a mii de teste Covid-19 efectuate în fiecare săptămână personalului medical din Cambridge, estul Angliei.

„Descoperirile noastre arată o reducere drastică a ratei de infectare în rândul lucrătorilor asimptomatici din domeniul sănătății după o singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech”, a declarat Nick Jones, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar Cambridge, care a condus studiul.

Citește și: Pfizer și BioNTech au început testele pentru a vedea dacă o a treia doză de vaccin oferă protecție împotriva noilor tulpini

Rezultatele sugerează o scădere de patru ori a infecției în rândul cazurilor asimptomatice în rândul angajaților din sănătate care au fost vaccinați de peste 12 zile și o protecție de 75%, a declarat Mike Weekes, specialist în boli infecțioase la departamentul de medicină al Universității Cambridge.

De asemenea, nivelul infecţiilor asimptomatice a fost redus cu jumătate în primele 12 zile după vaccinare, în rândul angajaţilor din sistemul sanitar vaccinați.

Marea Britanie vaccinează atât cu Pfizer, cât și cu serul AstraZeneca de la sfârșitul lunii decembrie 2020.

„Este o veste minunată. Vaccinul Pfizer nu numai că oferă protecție, dar ajută și la prevenirea infecției, reducând considerabil riscul transmiterii virusului. Trebuie însă să ne aducem aminte că vaccinul nu oferă o protecție completă pentru toată lumea”, a mai spus Mike Weeks.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 1,15 milioane de teste rapide au ajuns în școli. Au fost folosite 5.000, iar 90% au avut rezultate negative

Publicat

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că până vineri au fost distribuite în unitățile de învățământ din țată peste 1,15 milioane de teste rapide antigen pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Aproape 5.000 de teste au fost folosite deja, iar peste 90% au avut rezultat negativ.

Peste 66% dintre testele antigen au fost distribuite în cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 vizează 17.677 de unități de învățământ și 3.226.554 de persoane, dintre care 2.918.275 de elevi, potrivit Ministerului Sănătății.

Citește și: Cum se fac testele COVID în școli după redeschiderea din 8 februarie. Precizările unui secretar de stat din Ministerul Sănătății

Până în prezent, au fost folosite 4.375 de teste, iar 92% dintre acestea au avut rezultat negativ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 se face în conformitate cu Ordinul 3235/93 din 4 februarie 2021 al ministrului Educației și al ministrului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 și vizează prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

Citește și: Ministerul Sănătății intenționează utilizarea testelor rapide în școli. Declarațiile secretarului de stat, Andreea Moldovan

Guvernul a decis introducerea testării rapide în unitățile de învățământ la reluarea cursurilor, începând cu data de 8 februarie, pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

„Ministerul Sănătății s-a asigurat că toate cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ din țară au la dispoziție testele antigen necesare pentru a lua măsurile de prevenție și limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2. În contextul actual, în paralel cu derularea procesului de vaccinare, creșterea accesibilității la testare contribuie la un control mai bun al procesului epidemiologic”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Testarea elevilor se face cu acordul părinților.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Conducătorii Răscoalei Țărănești de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, comemorați la Alba Iulia. Programul activităților

Publicat

Duminică, 28 februarie la Alba Iulia, vor fi organizate activități de comemorare cu ocazia împlinirii a 236 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan.

Începând cu ora 12.00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din municipiu vor fi organizate activități de cinstire și comerare a conducătorilor Răscoalei Țărănești de la 1784, din Transilvania. Iar la ora 12.30 activitățile se vor muta pe Dealul Furcilor.

Sunt așteptați să ia parte la activități reprezentanți ai administrației locale și județene, reprezentanți ai arhiepiscopiei ortodoxe, unitățile militare din garnizoana Alba Iulia, Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și reprezentanți ai partidelor politice.

Programul activităţilor:

11.50 – 12.00 Obelisc – Primirea invitaților

12.00 – 12.05 Intonarea Imnului Național al României

12.05 – 12.10 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.10 – 12.20 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori

12.20 – 12.30 Dealul Furcilor – Primirea invitaților

12.30 – 12.35 Intonarea Imnului Național

12.35 – 12.45 Ceremonial religios

12.45 – 12.50 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.50 – 13.00 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate