Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Proiectul de renovare şi modernizare a Palatului Principilor din Alba Iulia. Primăria va contribui cu peste un milion de lei pentru lucrări

Publicat

palatul principilor Consilierii locali vor avea de votat în şedinţa extraordinară de luni, 10 aprilie, actualizarea şi completarea angajamentelor primăriei, în cadrul proiectului de conservarea, restaurare şi valorificare a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia. Reamintim că proiectul în valoare de 21,7 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro) a trecut de verificarea tehnică pentru aprobarea finanţării prin POR 2020. Acum, administraţia locală va semna parteneriate, în calitate de lider de proiect, cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Culturii. De asemenea, de la bugetul local va fi alocatt peste un miliomn de lei, cheltuieli neeligibile şi parte din proiect.

Se pregăteşte astfel finanţarea lucrărilor ample de restaurare a unuia dintre cele mai valoroase obiective istorice din Cetatea Alba Carolina, Palatul Principilor. Planurile s-au conturat din 2015, iar acum sunt stabilite ultimele detalii legate de transformarea unei părţi din acesta – corp principal „E” al clădirii, unde se află şi Centrul Militar – în centru expoziţional. Aici, investiţiile sunt estimate la valoarea de 4,9 milioane euro cu TVA.

Valoarea proiectului  de conservare, rstaurare li valorificare durabilă a proiectului este de 21.724.540,91 lei (inclusiv TVA), iar Municipiul Alba Iulia va contribui cu 658.868.37 lei, cheltuieli neeligibile, respectiv 421.313,45 lei (2% din proiect).

În cadrul parteneriatelor cu Munisterul Apărării şi Ministerul Culturii, sunt stabilite responsabilităţile fiecărei entităţi implicate în  derularea proiectului. Printre altele, Primăria se va ocupa de contractarea serviciilor de realizare a documentaţiilor tehnice, avizarea şi însuşirea avizării DALI, proiectul tehnic, va asigura managementul proiectului, va fi responsabilă de realizarea procedurilor de achiziţii şi implenetare, recepţie şi apoi acreditare a locaţiei drept Muzeul Principatului Traansilvania.

MApN şi Ministerul Culturii vor putea organiza în continuare evenimente în această locaţie, după terminarea lucrărilor.

Vezi Palatul Principilor din Alba Iulia, dincolo de faţadă: Investiţie de 5 milioane de euro pentru transformare în centru expoziţional

Până acum, în reabilitarea Cetăţii Alba Carolina s-au investit peste 70 milioane de euro, bani accesaţi în special din fonduri europene şi guvernamentale.

Având în vedere că una dintre clădirile rămase nerenovate, chiar în centrul  Cetăţii Alba Carolina, este Palatul Principilor, primăria a depus documentaţia pentru aprobare a proiectului pentru „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural” (Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1.). Astfel că a pregătit documentaţia tehnico-economică faza DALI pentru “Conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru expoziţional Corp Principal „E”. În urma evaluării tehnice, proiectul a primit 95 de puncte din 100 maximum şi acum se pregăteşte semnarea contractului de finanţare prin POR 2020.

Corpul principal “E”, care va deveni centru expoziţional, are suprafaţa construită propusă de 1382,3 mp, respectiv desfăşurată propusă de 3.070,7 mp, suprafaţă utilă de 2237,08 mp, într-o clădire cu subsol, parter, etaj şi pod.

Imobilul datează din perioada medievală, cu modificări în cea a Principatului, perioada barocă şi început de secol XIX. A găzduit locuinţe ale capitularilor din Alba Iulia, ale prepozitului şi ale altor clerici. Include Sala Dietei, inaugurată în 6 noiembrie 1643 şi Sala Tablei princiare. În perioada habsburgică, a fost cazarmă, iar după 1918 a fost spaţiu pentru unităţi militare. Acum găzduieşte, parţial, Centrul Militar Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax